Naiset, jotka muuttavat maailmaa

Naiset, jotka muuttavat maailmaa

Naiset ovat yhteiskuntiensa tukipilareita ympäri maailmaa, ja naisten merkitys rauhalle, demokratialle ja ihmisoikeuksien toteutumiselle on kiistaton. Tästä huolimatta naisten yhteiskunnallista roolia ei tunnusteta, ja ympäri maailmaa, naisten osallistumismahdollisuuksia sekä ihmisoikeuksia rajoitetaan ja rikotaan päivittäin.

Vaikka edistystä on tapahtunut naisten osallistumismahdollisuuksien suhteen, se on varsin tuoretta ja haurasta. Ympäri maailmaa konservatiiviset patriarkaaliset liikehdinnät pyrkivät purkamaan saavutettua edistystä ja puskemaan naisten oikeuksia taaksepäin. Edistystä on tärkeä juhlia, mutta sitä täytyy myös puolustaa, jotta se ei ota takapakkia. Viime vuosien aikana globaali tasa-arvoa vastustava antigender-liike on vahvistunut ympäri maailmaa, ja naisten, tyttöjen ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet ja olemassaolo ovat joutuneet hyökkäyksen kohteeksi. Naisihmisoikeuspuolustajat joutuvat kohtaamaan vainoa ja väkivaltaa ympäri maailmaa. Naispuolisiin päättäjiin kohdistuu merkittävästi sukupuolittunutta vihapuhetta, häirintää ja väkivallan uhkaa, joka heikentää demokratian toteutumista. Kaikista näistä uhista ja vastustuksesta huolimatta, ympäri maailmaa naiset jatkavat ihmisoikeuksien puolustamista ja tasa-arvon edistämistä, usein turvallisuutensa ja jopa henkensä uhalla.

UN Women Suomen Naisen paikka on kaikkialla -kampanja haluaa nostaa esiin merkittäviä naisaktivisteja, ihmisoikeuksien puolustajia, feministejä ja muutoksentekijöitä eri puolilta maailmaa. Nämä naiset nousevat puolustamaan tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia joka päivä, usein keskellä kriisejä ja konflikteja, ja usein oman turvallisuutensa ja jopa henkensä uhalla.

Ghotai

Ghotai* on tietojenkäsittelytieteen opiskelija Baghlanissa, Afganistanissa. Hän ei suostunut luopumaan unelmastaan ja oikeudestaan hankkia koulutus, vaikka se on tänä päivänä naisille ja tytöille Afganistanissa äärimmäisen vaikeaa ja vaarallista.

Alice Ledu

Etelä-sudanilainen pakolainen Alice Ledu kouluttautui ammattiin UN Womenin Second Chance Education -ohjelman kautta. Nyt Alice on yrityksen omistaja, ja hän auttaa kouluttamaan ja opastamaan uutta sukupolvea.

Fleria Mukhula

Kenialainen 65-vuotias Fleria Mukhula uskoi, että hänellä olisi enemmän tarjottavaa yhteisölleen. Samalla kun hän kasvatti perhettä ja pyöritti maatilaa, hänestä tuli yksi yhteisönsä johtavista äänistä rauhan ja konfliktin teemoissa.

Mana Shooshtari

Iranilaisamerikkalainen Mana Shooshtari uskoo iranilaisten naisten voimaan muuttaa maataan ja maailmaa. Shooshtari muistuttaa, että jokainen meistä voi olla osana tukemassa tätä muutosta Iranin naisten rinnalla.

Larysa Denysenko

Aktivisti, juristi ja toimittaja Larysa Denysenko edistää sodan keskellä seksuaalisen väkivallan uhrien oikeuksia ja turvaa. Denysenko on ylpeä siitä, että naisten ääni oli alkanut kuulua Ukrainassa vahvemmin kuin aikaisemmin.

Mahbouba Seraj

Mahbouba Seraj on yksi tunnetuimpia afganistanilaisia ihmisoikeusaktivisteja. 74-vuotias Seraj on pysynyt Afganistanissa Talibanin valtaannousun jälkeen ja jatkaa periksiantamattomasti naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksien puolustamista.

Jaha Dukureh

Jaha Dukureh on gambialainen tunnettu ihmisoikeusaktivisti sekä UN Womenin Afrikan hyvän tahdon lähettiläs, joka työskentelee aktiivisesti erityisesti tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen ja lapsiavioliittojen lopettamiseksi ympäri maailmaa.

Theresa Kachindamoto

Lempinimellä “terminaattori” tunnettu Kachindamoto mitätöi 330 lapsiavioliittoa hallitsemallaan alueella Malawissa kesällä 2015. Tavoitteena oli rohkaista nuoria palaamaan kouluun sekä jatkamaan tervettä lapsuutta. Työ on jatkunut yhä suuremmalla vauhdilla: tähän päivään mennessä hän on peruuttanut jo yli kaksi tuhatta avioliittoa.

Rosa Quispe Huanca

Rosa Quispe Huanca on aymara-laulaja ja osallistuu Chilessä UN Womenin Originarias-ohjelmaan, jonka yhtenä tavoitteena on edistää alkuperäiskansojen naisten yrityksiä ja hankkeita, jotka on kehitetty yhteistyössä alkuperäiskansojen järjestöjen sekä julkisten ja yksityisten instituutioiden kanssa.

Marwa Azelmat

Marwa Azelmat on digitaalisten oikeuksien asiantuntija ja aktivisti, joka on mukana naisten oikeuksia ajavissa liikkeissä ja järjestöissä eri puolilla maailmaa. Näiden kysymysten yhtymäkohdassa Marwa kohtaa keskeisen esteen molempien edistymiselle: naisiin ja tyttöihin kohdistuvan nettiväkivallan.