Mielenosoitukset naisten oikeuksien loukkauksia vastaan Iranissa jatkuvat: ”Iranin naiset ovat kaduilla. He liehuttavat hijabejaan ilmassa, ja osoittavat mieltään henkensä uhalla.”

Puolusta naisten ja tyttöjen oikeuksia
Mana Shooshtari on iranilaisamerikkalainen feministiaktivisti ja järjestötoimija, jonka työn keskiössä on ihmisoikeuksien suojelu ja edistäminen. Hän on työskennellyt muun muassa maahanmuuttouudistuksen, aseväkivallan ehkäisemisen sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistämisen parissa. Iranin laajalle levinneiden mielenosoitusten keskellä hän pyrkii vahvistamaan iranilaisten feministien ääntä ja tuomaan heidän naisjohtoisen liikkeensä globaaliin tietoisuuteen.

Heijastusvaikutuksia

Syyskuun 16. päivänä 22-vuotias Jina (Mahsa) Amini kuoli Iranin poliisin huostassa. Viranomaiset olivat pidättäneet hänet kolme päivää aikaisemmin väittäen, että Amini oli rikkonut Iranin lain asettamia tiukkoja pukeutumissääntöjä ”sopimattoman” hijabin käytöstä.

Iranilaiset naiset ja tytöt ovat kohdanneet vuosikymmeniä kestänyttä järjestelmällistä sortoa, Shooshtari sanoo. ”He eivät voi pukeutua niin kuin haluavat. He eivät voi sanoa, mitä haluavat sanoa. he eivät aio enää sietää sitä.”

Tragedia herätti laajaa paheksuntaa ja johti valtakunnallisiin mielenosoituksiin. ”Iranin naiset ovat kaduilla. He liehuttavat hijabejaan ilmassa, ja osoittavat mieltään henkensä uhalla”, sanoo Mana Shooshtari. ”He tavoittelevat sellaista maata, jossa he voivat elää vapaina, ja ilman pelkoa siitä, että heidän perusoikeuksiaan loukataan vain siksi, että he päättävät tuoda äänensä kuuluviin.”

”He tavoittelevat sellaista maata, jossa he voivat elää vapaina, ja ilman pelkoa siitä, että heidän perusoikeuksiaan loukataan vain siksi, että he päättävät tuoda äänensä kuuluviin.”

Mielenosoituksissa on kuollut yli 300 ihmistä Iranin hallinnon toimesta, ja tuhansia mielenosoittajia on pidätetty. Moni pidätetyistä on naisia ja lapsia, ja ainakin 51 toimittajaa on pidätetty. Syytettyjä uhkaa kuolemanrangaistus.

”Kun yksi henkilö yhteiskunnassa otetaan kohteeksi, se aiheuttaa heijastusvaikutuksia”, Shooshtari sanoo. ”Toivon, että ihmiset ymmärtävät naisten oikeuksien riistämisen laajemmat seuraukset, sillä se ei tule koskemaan vain naisia. Se tulee koskemaan kaikkia.”

Käytä ääntäsi

Shooshtarin poliittinen aktivismi alkoi lukiossa, kun hän huomasi amerikkalaisessa politiikassa kasvavan muukalaisvihan ja islamofobian. ”Se oli minulle todellinen herätyssoitto osallistua enemmän”, hän sanoo.

Shooshtari on pitkän linjan feministi, ja hänen vaikuttamistyönsä keskittyy usein naisten oikeuksien ja muiden yhteiskunnallisten kysymysten väliseen risteyskohtaan.

Aseväkivallan vastaisena aktivistina hän on pyrkinyt edistämään politiikkaa, joka vaikeuttaa esimerkiksi perheväkivallasta tuomitun mahdollisuuksia ostaa asetta. Hän on osallistunut myös vahvasti viimeaikaisiin vaaleihin kampanjoimalla feminististen ja valinnanvapautta kannattavien ehdokkaiden puolesta.

Feministinä ja iranilaisamerikkalaisena hän on ollut järkyttynyt Iranin väkivallasta ja oikeuksien loukkauksista. ”Sydämeni on aivan särkynyt”, hän sanoo. ”Yritän tehdä kaikkeni auttaakseni varmistamaan, että vahvistamme niiden rohkeiden iranilaisten naisten ja tyttöjen ääntä, jotka vaarantavat henkensä osoittamalla mieltään oikeuksiensa puolesta.”

Hän korostaa, että me kaikki voimme osoittaa solidaarisuutta Iranin naisia kohtaan – erityisesti me, joilla on etuoikeus puhua turvallisesti. Se voi tarkoittaa julkaisemista sosiaalisessa mediassa, mielipidekirjoituksen kirjoittamista, mielenosoituksen järjestämistä, vaaleilla valituille virkamiehille kirjoittamista tai mitä tahansa muuta. Tärkeintä on, että teet sen, minkä voit: “Toimi silloin, kun sinulla on siihen mahdollisuus, sillä sillä on suurempi vaikutus kuin luuletkaan”, hän sanoo.

”Jos nämä naiset ja miehet, jotka osoittavat solidaarisuutta näille naisille, vaarantavat henkensä yksinkertaisesti sanomalla, että ’En halua enää elää näin’, niin mielestäni vähintä, mitä me kaikki voimme tehdä, on sanoa, että: ’Minä tuen sinua’”, hän korostaa.

Vapaata ajattelua

Shooshtari näkee, että maailma, jossa ei olisi enää yhtään sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa olisi täynnä lahjakkuutta ja kyvykkyyttä.

“Katsokaa Irania: 60 prosenttia kaikista yliopistosta valmistuneista on naisia. Iranilaiset naiset ovat erittäin älykkäitä, eivätkä he ole voineet käyttää kykyjään, koska he ovat joutuneet olemaan huolissaan oikeuksistaan,” hän selittää.

“Uskon, että tulemme näkemään oikeudenmukaisemman ja tasa-arvoisemman maailman, eikä vain siinä mielessä, että kaikilla naisilla on oikeuksia”, hän sanoo.

“Tulemme näkemään paljon enemmän mieliä ja paljon enemmän ihmisiä, jotka ovat rohkaistuneet puhumaan asioista, joista he välittävät, ja tutkimaan asioita, joista he välittävät. Uskon, että tulemme näkemään suuren innovaation aallon, kun naisilla on mahdollisuus elää yhteiskunnassa, joka on vapaa, oikeudenmukainen, ja jossa ei ole väkivaltaa.”

 

Kuva: Mana Shooshtari.