Afganistanin naiset tarvitsevat tukeasi nyt enemmän kuin koskaan


UN Women on sitoutunut seisomaan Afganistanin naisten rinnalla ja toimimaan heidän oikeuksiensa puolesta. Olemme työskennelleet Afganistanissa yli kymmenen vuotta ja jatkamme toimintaamme maassa tarjotaksemme elintärkeitä palveluita Afganistanin naisille ja tytöille tässä kriittisessä tilanteessa, yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa.

Afgaaninaisilla ja -tytöillä on ollut keskeinen rooli kautta maan historian. On ensiarvoisen tärkeää, että he voivat jatkossakin toimia tässä tärkeässä roolissa yhteiskunnassa ja että kovalla työllä saavutettuja naisten ja tyttöjen oikeuksia suojellaan. Vuonna 1919 afgaaninaiset saivat äänioikeuden ennen monia muita maita.

Ensimmäinen tyttöjen koulu avattiin vuonna 1921, ja 1964 perustuslaissa vaadittiin kaikkien tasa-arvoa.

Tänä vuonna tytöiltä on ensin kielletty toisen asteen koulutus, ja joulukuussa 2022 Taleban sulki naisilta pääsyn yliopistoihin. Naisilta on kielletty myös puistoihin, kuntosaleille ja uima-altaille meno. Talebanin valtaan nousun jälkeen naisten ja tyttöjen asema Afganistanissa on heikentynyt huomattavasti, ja heidän oikeutensa ja turvallisuutensa ovat jatkuvan uhan alla.

Auta Afganistanin naisia

Naisten ja tyttöjen oikeuksille Afganistanissa tulee olla vain yksi suunta: eteenpäin.

UN Women seisoo vankasti Afganistanin naisten ja tyttöjen rinnalla. Olemme sitoutuneet puolustamaan heidän oikeuksiaan ja toimittamaan tytölle ja naisille elintärkeitä palveluita.

Esimerkiksi
132 € saadaan turvakotipaikka kuudelle naiselle
85 € saadaan viikon toimeentulon ja koulutusta naistenkeskuksessa yhdelle naiselle
60 € yksi nainen saa koulutuksen uuteen ammattiin
45 € saadaan kuukauden ruoat yhdelle naiselle

Kiitos, jos voit auttaa jo tänään.

  • Lahjoituksesi

  • Hidden
  • Hinta: 0,00 €
  • 0,00 €
  • Lahjoittajatiedot

  • Yksityisyytesi on meille tärkeä. Käsittelemme tietojasi tietosuojakäytäntöjemme mukaan.

Afganistanin naisten tilanne

Kriisin puhjettua tytöt ja naiset kautta maan pakenivat henkensä uhalla kodeistaan. 80 prosenttia lähes neljännesmiljoonasta afgaanista, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan toukokuun 2021 jälkeen, ovat naisia ja lapsia. Lähes 12 miljoonaa naista ja tyttöä on humanitaarisen avun tarpeessa.

Afganistanissa naisiin kohdistuu systemaattista syrjintää, ja heidät on suljettu monien yhteiskunnan toimintojen ulkopuolelle. Heidän pääsyään julkiseen liikenteeseen, oikeus ja terveyspalveluiden, sekä humanitaarisen avustuksen pariin on rajoitettu.

Maaliskuusta 2022 lähtien yli 12-vuotiailta tytöiltä kiellettiin koulunkäynti. Päätös syrjäytti yli 1.1. miljoona tyttöä koulutuksen parista. Joulukuussa 2022 Taliban sulki yliopistojen ovet naisilta. Naisia on myös kielletty menemästä töihin tai lähtemästä kotoa ilman miespuolista sukulaista.

Afganistanissa on vuodesta 2009 ollut voimassa laki naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Taliban on pysäyttänyt kaiken rahoituksen toimijoilta, jotka toimeenpanevat lakia.

Useat naisihmisoikeuspuolustajat ja toimittajat ovat piiloutuneet turvataloihin. Turvakeskuksiin on myös hyökätty ja niiden työntekijöitä on ahdisteltu.

Kesäkuussa tapahtunut maanjäristys Afganistanissa syvensi tyttöjen ja naisten ahdinkoa, surmaten yli 1000 ihmistä ja vahingoittaen lähes 1500 ihmistä, joista suurin osa oli naisia ja tyttöjä.

Talebanin asettamat säännökset rajoittavat naisten mahdollisuuksia osallistua täysmääräisesti yhteiskuntaan ja estää heidän ihmisoikeuksiaan toteutumasta, rajoittaen myös Afganistanin kykyä löytää tietään pois kriisistä.

UN Womenin työn prioriteetit Afganistanissa

Juuri nyt varmistamme, että kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien tyttöjen ja naisten humanitaarisiin tarpeisiin vastataan ja että väkivaltaa kohdanneet naiset pääsevät yhä tärkeiden terveydenhuollon ja psykososiaalisten palveluiden piiriin.

Lisäksi pyrimme järjestämään naisille ammatillista koulutusta, lakineuvontaa ja turvataloja sekä erityistukea naispuolisille ihmisoikeuspuolustajille.

Haluamme jatkossakin taata tyttöjen ja naisten osallistumisen ja äänen kuulumisen kaikissa hallinnollisissa prosesseissa.

UN Womenilla on ainutlaatuinen mahdollisuus varmistaa, että naisten oikeudet menevät Afganistanissa eteenpäin.

Meidän on sekä suojeltava tyttöjä ja naisia, että puolustettava heidän täysimääräistä oikeutta osallistua kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla.

Naisten oikeudet eivät voi olla neuvotteluväline, eikä niistä voida tinkiä – ei nyt, kun Afganistanin tytöt ja naiset tarvitsevat oikeuksiensa puolustamista enemmän, kuin kenties koskaan aikaisemmin.

Kuukausilahjoitukset auttavat meitä suojelemaan yhä useampia naisia ja tyttöjä. Tekemällä kuukausilahjoituksen UN Womenille tarjoat naisille jatkuvaa tukea ja suojelua ja autat heitä saamaan toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

Jos varoja kerätään enemmän kuin tähän hätätapaukseen tarvitaan, varat ohjataan hädänalaisille naisille ja tytöille siellä, missä avuntarve on suurin.

Lue uusimmat artikkelimme Afganistanin tilanteesta