Afganistanin naiset tarvitsevat tukeasi nyt enemmän kuin koskaan


UN Women on sitoutunut seisomaan Afganistanin naisten rinnalla ja toimimaan heidän oikeuksiensa puolesta. Olemme työskennelleet Afganistanissa yli kymmenen vuotta ja jatkamme toimintaamme maassa tarjotaksemme elintärkeitä palveluita Afganistanin naisille ja tytöille tässä kriittisessä tilanteessa, yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa.

Afgaaninaisilla ja -tytöillä on ollut keskeinen rooli kautta maan historian. On ensiarvoisen tärkeää, että he voivat jatkossakin toimia tässä tärkeässä roolissa yhteiskunnassa ja että heidän kovalla työllä saavutettuja oikeuksiaan suojellaan.

Vuonna 1919 afgaaninaiset saivat äänioikeuden ennen monia muita maita. Ensimmäinen tyttöjen koulu avattiin vuonna 1921, ja 1964 perustuslaissa vaadittiin kaikkien tasa-arvoa. Tällä hetkellä tilanne muuttuu nopeasti, ja nämä valtavat saavutukset ovat uhattuina.

Kriisin puhjettua tytöt ja naiset kautta maan ovat paenneet henkensä uhalla kodeistaan ja piiloutuneet. Jo nyt naisia on kielletty menemästä töihin tai lähtemästä kotoa ilman miespuolista sukulaista. Tyttöjen opinnot ovat keskeytyneet. Naisten turvakeskuksiin on hyökätty ja niiden työntekijöitä on ahdisteltu. Naispuolisten ihmisoikeusaktivistien ja toimittajien turvatalot ovat täyttyneet.

Vuosi 2020 oli historian vaarallisin vuosi afgaaninaisille kuolinluvuissa mitattuna. Vuoden 2021 luvuista on tulossa edellistäkin synkempiä. Lähes puolet kaikista siviiliuhreista vuoden 2021 puoliväliin mennessä ovat naisia, tyttöjä ja poikia. 80 prosenttia lähes neljännesmiljoonasta afgaanista, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan toukokuun jälkeen, ovat naisia ja lapsia.

Auta Afganistanin naisia

Naisten ja tyttöjen oikeuksille Afganistanissa tulee olla vain yksi suunta: eteenpäin.

UN Women seisoo vankasti Afganistanin naisten ja tyttöjen rinnalla. Olemme sitoutuneet puolustamaan heidän oikeuksiaan ja toimittamaan tytölle ja naisille elintärkeitä palveluita.

Esimerkiksi
132 € saadaan turvakotipaikka kuudelle naiselle
85 € saadaan viikon toimeentulon ja koulutusta naistenkeskuksessa yhdelle naiselle
60 € yksi nainen saa koulutuksen uuteen ammattiin
45 € saadaan kuukauden ruoat yhdelle naiselle

Kiitos, jos voit auttaa jo tänään.

  • Lahjoituksesi

  • Hidden
  • Hinta: 0,00 €
  • 0,00 €
  • Lahjoittajatiedot

  • Yksityisyytesi on meille tärkeä. Käsittelemme tietojasi tietosuojakäytäntöjemme mukaan.

Kuukausilahjoitukset auttavat meitä suojelemaan yhä useampia naisia ja tyttöjä. Tekemällä kuukausilahjoituksen UN Womenille tarjoat naisille jatkuvaa tukea ja suojelua ja autat heitä saamaan toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

Jos varoja kerätään enemmän kuin tähän hätätapaukseen tarvitaan, varat ohjataan hädänalaisille naisille ja tytöille siellä, missä avuntarve on suurin.

UN Womenin työn prioriteetit Afganistanissa

Juuri nyt varmistamme, että kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien tyttöjen ja naisten humanitaarisiin tarpeisiin vastataan ja että väkivaltaa kohdanneet naiset pääsevät yhä tärkeiden terveydenhuollon ja psykososiaalisten palveluiden piiriin.

Lisäksi pyrimme järjestämään naisille ammatillista koulutusta, lakineuvontaa ja turvataloja sekä erityistukea naispuolisille ihmisoikeuspuolustajille.

Haluamme jatkossakin taata tyttöjen ja naisten osallistumisen ja äänen kuulumisen kaikissa hallinnollisissa prosesseissa.

UN Womenilla on ainutlaatuinen mahdollisuus varmistaa, että naisten oikeudet menevät Afganistanissa eteenpäin.

Meidän on sekä suojeltava tyttöjä ja naisia, että puolustettava heidän täysimääräistä oikeutta osallistua kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla.

Naisten oikeudet eivät voi olla neuvotteluväline, eikä niistä voida tinkiä – ei nyt, kun Afganistanin tytöt ja naiset tarvitsevat oikeuksiensa puolustamista enemmän, kuin kenties koskaan aikaisemmin.

Lue uusimmat artikkelimme Afganistanin tilanteesta

UN Womenin Afganistanin maajohtaja: ”Monille naisille eri puolilla maailmaa kodin ulko-ovesta ulos käveleminen on tavallinen osa elämää. Monille afganistanilaisille naisille se on poikkeuksellista. Se on vastarintaa.”