Hätäapukeräys: auta Afganistanin naisia

Lahjoita ja auta Afganistanin tyttöjä ja naisia

Näin lahjoituksesi voi auttaa:

• 250€ Väkivaltaa kokeneelle naiselle hätämajoitus, sairaanhoitoa sekä taloudellista ja oikeudellista tukea
• 25€ Ruokaa ja lääkintäapua naiselle ja hänen perheelleen kahdeksi viikoksi

Lahjoita täyttämällä alla oleva verkkolomake tai tekstaamalla HELP numeroon 16499 (10€).

  • Lahjoituksesi

  • Hidden
  • Hinta: 0,00 €
  • 0,00 €
  • Lahjoittajatiedot

Afganistanin naiset tarvitsevat tukeasi nyt enemmän kuin koskaan

2021 Kabulin valtaamisen jälkeen Taliban on jatkuvasti löytänyt uusia keinoja sortaa afganistanilaisia naisia, rajoittaa heidän perusoikeuksiensa toteutumista ja sulkea heidät yhteiskunnan ulkopuolelle.

Taliban on mm. kieltänyt koulunkäynnin yli 12-vuotiailta tytöiltä, sulkenut naiset pois yliopistoista, kieltänyt naisia menemästä puistoihin, huvipuistoihin, julkisiin kylpylöihin ja kuntosaleille, ja jopa vaatinut, että naispuolisilta mallinukeilta peitetään kasvot.

Joulukuussa 2022 Taliban kielsi naisia työskentelemästä järjestöissä Afganistanissa. Kiellon vaikutukset ovat musertavat. Sen lisäksi, että se estää lukemattomilta naisilta työnteon, se myös evää naisilta ja tytöiltä pääsyn elintärkeiden humanitaaristen palveluiden pariin. Kielto rikkoo humanitaarisia periaatteita ja vaikeuttaa humanitaarisen avun toimittamista naiselle ja tytölle, joista miljoonat ovat jo nälänhädän partaalla.

Haasteista huolimatta afganistanilaiset naiset eivät luovu oikeudestaan elää täyttä ja ihmisarvoista elämää. Afganistanin naisten tilanne on hälytyskello meille kaikille. Se osoittaa, miten vuosikymmenien edistysaskeleet tasa-arvon ja naisten oikeuksien edistämiseksi voidaan pyyhkäistä pois muutamassa kuukaudessa.

Taistelu naisten oikeuksien puolesta Afganistanissa on meidän kaikkien globaali vastuumme ja osa taistelua naisten oikeuksien puolesta kaikkialla.

Emme saa unohtaa Afganistanin naisia.

"Afganistanissa on käynnissä ennennäkemätön sukupuoleen perustuva naisten syrjäyttäminen yhteiskunnasta."

– Jaana Hirsikangas, UN Women Suomen toiminnanjohtaja

UN Womenin työ Afganistanin naisten oikeuksien puolesta

UN Women on työskennellyt Afganistanissa yli 20 vuotta ja seisoo jatkossakin afganistanilaisten naisten rinnalla; naisten, jotka tuntevat olonsa yksinäisemmiksi ja vaiennetuimmiksi kuin koskaan.
Lahjoituksesi avulla:

tuemme paikallisten naisjärjestöjen toimintaa. Paikalliset naisjärjestöt ovat naisten oikeuksien kulmakivi Afganistanissa. Ilman tukea ja rahoitusta naisjärjestöjen olemassaolo on uhattuna. UN Womenilla on kumppaninaan yli 60 paikallista naisjärjestöä.
suojelemme ja tuemme naisihmisoikeuspuolustajia. Maahan jääneet ihmisoikeuspuolustajat ovat jatkaneet naisten oikeuksien puolustamista vakavista riskeistä huolimatta. UN Women on kouluttanut naisihmisoikeuspuolustajia ja järjestänyt heille turvallisia asuntoja.
tuemme väkivaltaa kokeneita naisia ja teemme työtä naisiin kohdistuvan väkivallan ennaltaehkäisemiseksi. Afganistan on yksi väkivaltaisimmista maista naisille. UN Women purkaa haitallisia normeja, jotka ylläpitävät naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa, kommunikoimalla miesten, poikien ja yhteisöjen johtajien kanssa.
tuemme naisten toimeentuloa. 2022 lähes kaikki naisten johtamat kotitaloudet kärsivät riittämättömästä ruuan määrästä. UN Women tukee naisten toimeentulomahdollisuuksia mm. tarjoamalla koulutusta, lisäämällä työllisyyttä oppisopimuskoulutuksien kautta sekä jakamalla käteisavustuksia haavoittuvassa asemassa oleville naisille.

UN Women työskentelee myös sen eteen, että kaikessa humanitaarisessa avussa Afganistanissa huomioitaisiin naisten oikeudet ja asema. UN Women keskittyy naisiin johtajina ja aktiivisina toimijoina, ei vain avunsaajina ja ”haavoittuvana ryhmänä”.

Lisäksi UN Women dokumentoi, mitä naisille ja tytöille tapahtuu Afganistanissa, nostaa esiin heidän ääntään ja suosituksiaan ja tekee vaikuttamistyötä naisten oikeuksien palauttamiseksi.

UN Womenilla on kuusi maatoimistoa Afganistanissa. Toimistojen työntekijöistä 60 % on afgaaninaisia.

Kuvitus: Mona Chalabi

”Me, alistetut ja sorretut naiset, saamme yhteistyössä maailman kanssa muutoksen, sillä kaikista rajoituksista ja kidutuksesta huolimatta me naiset emme ole antaneet periksi, emmekä aio antaa!”

– Fatana (mielenosoittaja, Nuristan)

Lue uusimmat artikkelimme Afganistanin tilanteesta