Ghotain* sanoin: “En ole koskaan lakannut haaveilemasta kaikista niistä upeista tavoista, joilla voimme rakentaa tulevaisuuttamme.”

Lahjoita maailman naisille ja tytöille
Naisen paikka  – olipa hän vammainen, vähemmistöön tai alkuperäiskansaan kuuluva, nuori tai vanha – on juuri siellä, missä hän haluaa olla. Naisten ja tyttöjen on saatava osallistua tasapuolisesti kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla ilman, että hänen sukupuolensa, tai sukupuoli yhdistettynä johonkin toiseen piirteeseen, rajoittaa häntä. Tämän vaatiminen ei ole epärealistista. Tasa-arvo ei ole etuoikeus, vaan ihmisoikeus.  Naisen paikka on kaikkialla -kampanjassa UN Women Suomi nostaa esiin inspiroivia, stereotypioita rikkovia ja esteitä ylittäviä naisia eri puolilta maailmaa, jotka omalla toiminnallaan osoittavat, että naisen paikka todellakin on kaikkialla. 

Ghotai* on tietojenkäsittelytieteen opiskelija Baghlanissa, Afganistanissa.

“Viikko ennen Talibanin vallankaappausta sain täyden stipendin yliopistoon opiskellakseni tietotekniikan ja tietojenkäsittelytieteen kandidaatin tutkintoa. Olin iloinen ja toiveikas tulevaisuuteni suhteen. Odotin innolla pääsyä yliopistokampukselle, opiskelua luokkatovereideni kanssa ja elämäni parhaiden muistojen luomista siellä. Taliban kuitenkin tuhosi kaiken, mitä olin toivonut.

Aloin hakea stipendejä muista maista ja yliopistoista, ja lopulta pääsin opiskelemaan englantia verkkoyliopistoon, joka tunnetaan nimellä University of the People.

Sitten yliopisto tarjosi meille ilmaista verkko-opetusta. Sen myötä pystyin vihdoin pääsemään eteenpäin kaikesta masennuksesta ja toivottomuudesta. Aloitin ensimmäisen lukukauteni, ja ajan kuluessa perehdyin verkkokoulutukseen ja siihen, miten hallitsen aikani opiskellessani samanaikaisesti kahdessa yliopistossa. Tällä hetkellä opiskelen toista lukukautta yliopistossa, mutta tajusin, että verkko-opiskelu ei riitä, jotta voisin parantaa sosiaalisia taitojani ja paneutua enemmän opintoihini.

Afganistanista on tullut haudattujen toiveiden hautausmaa. Kulunut vuosi oli yksi kaikkein haastavimmista täällä asuville ihmisille, erityisesti naisille ja tytöille. He ovat muuttaneet tuhansien nuorten ihmisten, erityisesti naisten ja tyttöjen, toiveet ja unelmat tuhkaksi, ja minä olen yksi heistä.

Afganistanilaisena tyttönä olen kohdannut monia esteitä elämässäni, koska olen tyttö. Minulta on evätty monia asioita, joita halusin tehdä, kuten taide, musiikki ja urheilu.

Kaikkien näiden vaikeuksien kohtaaminen opetti minulle, etten saa koskaan lakata taistelemasta unelmieni ja tulevaisuuteni puolesta. En ole koskaan lakannut haaveilemasta kaikista niistä upeista tavoista, joilla voimme rakentaa tulevaisuuttamme.

Olen tehnyt kovasti töitä kouluttautuakseni paikassa, jossa yksikään tyttö ei saa käydä koulua. Haluan olla yksi niistä rohkeista afganistanilaisista naisista ja tytöistä, jotka eivät koskaan menettäneet toivoa, saavuttivat menestystä ja jatkoivat maansa ja kansansa palvelemista.

Talibanin kiellettyä koulut ja yliopistot tytöiltä, olen auttanut vastavalmistuneita luokkatovereita ja sukulaisia ​​hakemaan erilaisiin ​​ohjelmiin ja opastanut heitä hakuprosessissa. Olen auttanut ystäviäni ja serkkujani Duolingon englanninkielen testin suorittamisessa, ja hakemaan yliopistoihin tai hakemaan stipendejä, joita University of the People tarjoaa afgaanitytöille.

Neljän vuosikymmenen aikana Talibanin ensimmäisestä vallankaappauksesta Afganistanissa naiset taistelivat ja pakottivat miesvaltaisen hallinnon antamaan heille oikeutensa ja vapautensa. Osa naisista työskenteli korkeissa virkatehtävissä hallituksessa, perusti kansalaisjärjestöjä ja johti erilaisia yrityksiä eri puolilla maata. Olimme hyvin toiveikkaita tulevaisuudestamme Afganistanissa kaiken saavuttamamme edistyksen jälkeen.

Talibanin vallattua maan uudelleen he kuitenkin polttivat kaikki nämä toiveet tuhkaksi. He ovat tuhonneet toivomme tulevaisuudesta, jonka eteen olimme tehneet työtä.

* Nimet, paikat ja tapahtumien kulku on muutettu artikkelissa esitellyn naisen turvallisuuden takaamiseksi.

Alkuperäinen artikkeli julkaistu englanniksi 14.8.2023, voit lukea sen täältä.

Photo: UN Women/Habib Sayed Bidell