Malawin tyttöjen puolustajat palkittiin

Malawin päätös kieltää lapsiavioliitot sai tunnustusta kansainvälisenä naistenpäivänä Washingtonissa, kun Dedzan alueen vanhempi päällikkö (Inkosi) Theresa Kachindamoto sai arvostetun Vital Voices -palkinnon julkisesta johtajuudestaan.

Lempinimellä “terminaattori” tunnettu Kachindamoto mitätöi 330 lapsiavioliittoa hallitsemallaan alueella Malawissa kesällä 2015. Tavoitteena oli rohkaista nuoria palaamaan kouluun sekä jatkamaan tervettä lapsuutta. Työ on jatkunut yhä suuremmalla vauhdilla: tähän päivään mennessä hän on peruuttanut jo yli kaksi tuhatta avioliittoa.

Helmikuun 14. päivänä 2017 Malawin tytöt saivat merkittävän voiton, kun maan parlamentti kielsi lapsiavioliitot kokonaan. Perustuslakiin kirjattiin muutos, jossa avioitumisikä nostettiin 18 ikävuoteen, sekä tytöille että pojille.

UN Womenilla oli merkittävä rooli lapsiavioliittojen kieltämisessä. Muutoksen mahdollisti pitkäjänteinen vaikuttamistyö.

“Nyt kun laki on hyväksytty, riippuu hallituksesta ja UN Womenin kaltaisista avaintoimijoista, että se pannaan myös täytäntöön”, Kachindamoto sanoo.

Kyläpäällikköjen ja lainsäätäjien asenteet ovat muuttumassa, mutta työtä riittää yhteisöissä, kouluissa ja kodeissa ennen kuin lapsiavioliitot kieltävästä laista tulee todellisuutta kaikkien elämässä.

UN Womenin Habiba Osman ja päällikkö Kachindamoto palkittiin Vital Voices -gaalassa.

Vital Voices -palkintogaalassa palkittiin tunnustuspalkinnolla myös  Habiba Osman, joka vastaa UN Womenin työstä naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi Malawissa.

Hän korosti, että UN Women on työllään luonut ympäristön, joka mahdollistaa niin virallisen yhteiskunnan kuin Kachindamoton kaltaisten perinteisten johtajien yhteistoiminnan lapsi- ja pakkoavioliittojen lopettamiseksi.

Samana päivänä kun Malawissa kiellettiin lapsiavioliitot, julkisti UN Women historiallisen aloitteen naisia ja tyttöjä syrjivien lakien kumoamiseksi kaikissa maailman maissa. Lakien muuttaminen on olennaista, koska kymmenissä maissa lainsäädäntö on epäonnistunut suojelemaan naisia ja tyttöjä väkivallalta ja pakkoavioliitoilta.

”Naisia ja tyttöjä syrjivät lait pönkittävät sukupuolten epätasa-arvoa. Meidän täytyy murtaa syrjinnän ketju pysyvästi, jotta saavuttamamme edistysaskeleet kestävät tuleville sukupolville”, sanoi UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka.

» Seiso naisten puolella: Auta kumoamaan syrjivät lait