Tyttöjen kerhot avaavat uusia mahdollisuuksia Guatemalan maya-yhteisöissä

17-vuotias Hilda Vásquez on elänyt koko elämänsä Chocolin kylässä mayojen asuttamilla Guatemalan ylängöillä. Hän asuu vanhempiensa ja kolmen sisaruksensa kanssa ja opiskelee parhaillaan turismia yliopistolla. Hildan on määrä valmistua tänä vuonna matkaoppaaksi, mutta hänen tulevaisuutensa olisi voinut olla hyvin toisenlainen, jos hän ei olisi muutama vuosi sitten päässyt mukaan paikalliseen tyttöjen kerhoon.

”Aluksi äitini ei antanut lupaa, koska hän pelkäsi isäni suuttuvan, koska tytöt eivät saa lähteä kotoa muuta kuin kouluun ja torille. Isäni mielestä tytön paikka on keittiössä ja perheestä huolta pitämässä”, Hilda muistelee.

20052013-guatemala-2Kerhoa johtava tyttö onnistui kuitenkin vakuuttamaan Hildan isän kerhon tarpeellisuudesta. Nuorten mahdollisuudet ovat rajallisia mayojen asuttamilla syrjäisillä maaseutualueilla. Erityisesti tytöt saavat huomata joutuvansa syrjinnän ja väkivallan kohteeksi. Lapsiavioliitot ovat yleisiä.

Viime vuosina nuorten naisten ja tyttöjen tulevaisuudennäkymät ovat hiljalleen alkaneet muuttua valoisammiksi – kiitos Abriendo Oportunidades -ohjelman, jonka kerhot tarjoavat tytöille turvallisen paikan kokoontua, nostaa itsetuntoa ja oppia uusia taitoja.

”Yhdessä opimme ylittämään pelkomme, opimme itsetunnon tärkeydestä ja kuinka olla vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa, kuinka asettaa tavoitteita elämässä. Opimme, mitä väkivalta on, kuinka se tunnistetaan ja kuinka sitä voi estää tapahtumasta”, kertoo Hilda, joka on nyt itse noussut yhteisönsä tyttöjohtajaksi.

Tehtävässään hän on huomannut, kuinka monet maya-nuoret joutuvat väkivallan kohteeksi vain siksi, että ovat syntyneet tytöksi. ”Huomasin että kaikilla tytöillä, nuorilla ja naisilla oli samankaltaisia kokemuksia väkivallasta. Tämä oli minulle uutta, sillä luulin, että väkivaltaa tapahtuu vain omassa yhteisössäni. Kun kuuntelin kertomuksia, tulin siihen johtopäätökseen, että tyttöen pitää puhua näistä asioista, jotta he ymmärtävät, että väkivalta ei ole normaalia, että he eivät ansaitse joutua väkivallan kohteeksi ja että he voivat pysäyttää sen oppimalla toimimaan hätätilanteissa.”

Hilda kertoo, että väkivalta alkaa jo varhain, kun tyttö on yhdeksän tai kymmenen ikäinen. Monet tulevat myös raskaaksi. Kahdentoista ikään tullessaan tyttö usein putoaa koulusta ja lähtee töihin ja naimisiin. Naimisissa olevat naiset joutuvat lähes poikkeuksetta aviomiestensä väkivallan kohteeksi.

UN Womenin hallinnoima YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen rahasto on merkittävin tukija Population Council Guatemalan toteuttamalle Abriendo Oportunidades -ohjelmalle, jonka ansiosta tuhannet Hildan kaltaiset tytöt ja nuoret naiset ovat nousseet muutoksentekijöiksi yhteisöissään.

Hilda on vakuuttunut, että nykyisen elämäntavan on muututtava. ”Meidän pitää opettaa muille tytöille jo varhain, kuinka he voivat voittaa pelon, oppia tuntemaan oikeutensa, rakentaa turvallisia verkostoja yhteisössään ja nousta puolustamaan oikeuksiaan. Tiedän, että emme ole yksin.”

Hilda itse on elävä esimerkki siitä muutoksesta, jonka hän uskoo olevan mahdollinen myös kaikille muille tytöille niin Guatemalassa kuin koko maailmassa.

”Nyt kun katson taaksepäin kokemuksiani, huomaan että olen saavuttanut sellaisen elämän kuin suunnittelin ja se on kerhossa oppimieni taitojen ansiota. Jos en olisi liittynyt mukaan, olisin jo naimisissa ja minulla olisi kaksi tai kolme lasta, ja luultavasti joutuisin kokemaan väkivaltaa”, hän miettii.