Seksuaaliväkivaltaa kohdanneet naiset Sudanissa kamppailevat suunnittelemattomien raskauksien kanssa

Auta naisia ja tyttöjä sotien keskellä

Kun Sudanissa syttyi huhtikuussa 2023 sisällissota, 18-vuotias Amna Salih* suojautui kotiinsa välttääkseen konfliktin vaarat. Eräänä päivänä hänen kotioveensa kuitenkin koputettiin, ja Amna joutui sotilaiden tekemän seksuaaliväkivallan uhriksi.

Tapahtuman jälkeen hän pakeni kaupungista ja matkusti maansisäisten pakolaisten turvakotiin. Muutama kuukausi turvakotiin saapumisen jälkeen Amna sai järkytyksekseen huomata olevansa raskaana.

”Raskaana oleminen ilman asianmukaista lääketieteellistä hoitoa tai kunnollista ravintoa on ollut todella vaikeaa”, hän sanoi.

UN Women yhdessä kumppaniensa kanssa huolehtii Sudanin maansisäisistä pakolaisista, erityisesti haavoittuvassa asemassa olevista naisista, joihin kohdistuu seksuaalista ja sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa. Heille tarjotaan humanitaarista apua, kuten suojaa, ruokaa ja vettä.

Yksi kriittisimmistä tehtävistä on ollut huolehtia raskaana olevista naisista ja tytöistä, joista monet ovat tulleet raskaaksi raiskauksen seurauksena. Seksuaalista väkivaltaa kokeneille tarjotaan psykologista tukea sekä tarvittaessa lääkehoitoa. Turvakodissa Amna ja yli 60 muuta sukupuoleen perustuvasta väkivallasta selviytynyttä ovat osallistuneet terapiaistuntoihin. Raskaana olevia naisia myös autetaan saamaan mahdollisimman turvallisia synnytyskokemuksia, kun terveydenhuollon ammattilaisia ei ole saatavilla.

*Amna Salihin nimi muutettu

YK:n hätäaputoimisto OCHA:n mukaan sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa koskevia palveluja tarvitsevien ihmisten määrä Sudanissa on kasvanut 4,2 miljoonaan ihmiseen sodan alkamisen jälkeen, ja määrän odotetaan nousevan 6,9 miljoonaan vuoteen 2024 mennessä. Monet väkivallanteot tapahtuvat kodeissa ja kaduilla. Suurin osa uhreista ei ilmoita asiasta viranomaisille pelon, leimautumisen ja oikeusjärjestelmään kohdistuvan epäluottamuksen vuoksi.

Kuva: UN Women/James Ochweri

Lue alkuperäinen artikkeli.

Auta naisia ja tyttöjä sotien keskellä.