Yhteistyö saa naisten bisnekset kukoistamaan Beninissä

35-vuotias Adja Rainatou on kasvattanut vuosikausia maissia, soijaa ja pähkinöitä Bantèn alueella Beninissä, Länsi-Afrikassa. Kirjanpito ei aiemmin ollut hänen vahvimpia puoliaan, eikä hänellä ollut aavistustakaan siitä, tekikö hän lainkaan voittoa myymällä tuotteitaan.

Viime vuonna Adja liittyi UN Womenin tukemaan säästö- ja lainaryhmään. Hän oppi ensimmäistä kertaa kirjanpitoa ja sai vinkkejä yritystoimintaan. Uusien taitojensa innoittamana Adja hinnoitteli tuotteensa uudestaan ja keskittyi tuottoisimpiin kasveihin. Sen jälkeen hänen koko elämänsä on muuttunut parempaan suuntaan.

”Aviomieheni on ylpeä hankkimistani tiedoista. Ryhmään liittymisen jälkeen perheeni pärjää paremmin taloudellisesti ja kotonamme on enemmän tasa-arvoa”, Adja kertoo tyytyväisenä.

Samaan säästö- ja lainaryhmään kuuluva Mouniratou Djiman otti ryhmältä 35 euron lainan. Hän osti cashewpähkinöitä tuottavan munuaispuun hedelmiä hintojen ollessa alhaalla. Muutamaa viikkoa myöhemmin hän myi pähkinät tuplahinnalla.

”Ennen tähän ryhmään liittymistä minulta olisi mennyt kuukausia paperityön tekemiseen, jos olisin halunnut lainan. Siinä vaiheessa hedelmien hinta olisi ollut jo korkealla, enkä olisi tehnyt tarpeeksi voittoa korkeakorkoisen lainan maksamiseen. Nyt se on helppoa: pyydän lainaa ja jo viikon päästä voin ostaa hedelmät”, hän kertoo.

Naisten omat säästö- ja lainaryhmät ovat vaihtoehto markkinakorkoisille mikrolainoille, jotka pahimmillaan voivat syöstä lainanottajan velkakierteeseen. Mikrolainoihin pääoma tulee ulkopuolelta, kun taas säästöryhmissä naiset säästävät omista rahoistaan, eivätkä ole ulkopuolisen avun varassa.

Lainojen korkotaso on normaalia matalampi, joten jäsenillä on varaa ottaa lainaa tarvittaviin investointeihin pelkäämättä velkaloukkuun jäämistä. Lainan voi käyttää investointeihin, jotka lisäävät tuottavuutta, kuten siementen ostamiseen tai työkalujen hankkimiseen. Korkotuotot jaetaan ryhmän naisten kesken, joten kaikki hyötyvät.

Monissa ryhmissä on myös solidaarisuusrahasto, jonka puoleen naiset voivat kääntyä hädän hetkellä. Säästöistä kootuilla varoilla voidaan maksaa sairaalakuluja tai lasten koulumaksuja, jos mistään muualta ei ole tarvittavaa rahaa saatavissa.

UN Womenin tukemissa ryhmissä enemmistö jäsenistä on naisia, sillä heidän mahdollisuutensa saada lainaa ja kehittää yritystoimintaa on miehiä heikompi. Beninissä mukaan on otettu myös joitakin miehiä. 45-vuotias lammasfarmari Atachade Kassim on yksi heistä. Saamallaan lainalla hän rokotti lampaansa ja rakensi niille suojan. Kasvaneilla tuloillaan hän pystyi lähettämään kaikki kaksitoista lastaan kouluun.

UN Womenin tasa-arvorahasto tukee paikallisia järjestöjä perustamaan säästö- ja lainaryhmiä ympäri Afrikkaa. Ryhmissä naiset eivät ole pelkästään parantaneet toimeentuloaan, vaan ensimmäistä kertaa monet heistä ovat nousseet arvostetuiksi johtajiksi yhteisöissään.

UN Womenin asiantuntija Gaelle Demolis sanoo, että hän on nähnyt tuhansien naisten elämän muuttuvat ryhmien ansiosta paitsi Beninissä, myös Tansaniassa, Norsunluurannikolla ja Etiopiassa.

”Tuhannet naiset hyötyvät näistä ohjelmista jo nyt, mutta potentiaalisesti ne voisivat vaikuttaa miljooniin naisiin, jos pystyisimme laajentamaan niitä.”

(Kuvat: ANAF Benin)