Mosambik katsoo tulevaisuuteen

16-vuotias Chissomo Beny on poikkeuksellisen tietoinen siitä, että saavuttaakseen taloudellisen turvallisuuden hänen on vältettävä varhainen avioliitto ja ennenaikainen raskaus.

Chissomon isä ei asu perheen luona, ja Chissomo hoitaa nuorempia sisaruksiaan äitinsä apuna koulunkäynnin ohella. Chissomo suhtautuu opiskeluun vakavasti ja oli ensimmäisten innokkaiden joukossa, kun UN Womenin tasa-arvotyöpajat käynnistyivät hänen koulussaan Quelimanessa Mosambikissa.

Mosambikin nais- ja sosiaaliasioiden ministeriön teettämän kyselyn mukaan yli puolet 15-44-vuotiaista mosambikilaisista tytöistä ja naisista on joutunut kokemaan väkivaltaa. Chissomo sanoo, että koulussa toteutettu ohjelma on vaikuttanut oppilaisiin paljon.

“Aiemmin tyttöjä ei kuunneltu lainkaan. Nyt uskallamme sanoa, että meidän oikeuksiamme täytyy kunnioittaa. Pojatkin ovat jo alkaneet ajatella, että tyttöihin kohdistuva väkivalta on väärin.”

Mutta suurella osalla naisista ei ole samaa tietämystä.  Paikallisen tutkimuksen mukaan 15-49-vuotiaista naisista joka viides uskoo, että miehillä on oikeus lyödä kumppaniaan, ellei nainen kerro menoistaan, laiminlyö lapsia tai kieltäytyy seksistä.

Tyttöihin ja naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi on tärkeää vaikuttaa nuorten asenteisiin. Siksi Mosambikin UNiTE-kampanjassa muutosta tehdään koululuokista käsin.
Tyttöihin ja naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi on tärkeää vaikuttaa nuorten asenteisiin. Siksi Mosambikin UNiTE-kampanjassa muutosta tehdään koululuokista käsin.

Tämänkaltaisten tilastojen moottoroimana Mosambik on vahvasti sitoutunut YK:n pääsihteerin UNiTE-kampanjaan, joka tähtää sukupuolittuneen väkivallan lopettamiseen. Mosambikissa kampanjan kohderyhmänä ovat maan yläkoululaiset.

UN Womenin johtama maailmanlaajuinen UNiTE-kampanja pyrkii haastamaan käsitystä siitä, että naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta voidaan hoitaa perhepiirissä. Kampanja korostaa, että sukupuolittunutta väkivaltaa on käsiteltävä julkisesti.

Chissomo kokee koulun työpajoihin osallistumisen olleen palkitsevaa ja muuttaneen hänen suhteitaan koulutovereihin. Hän kertoo löytäneensä turvallisen paikan keskustella avoimesti aiemmin pinnan alle jääneistä asioista – kuten siitä, että tytöllä on oikeus kieltäytyä seksistä myös poikaystävän kanssa.

UN Women on lähestynyt myös yhteisöjen johtajia, miehiä ja urheiluseuroja, jotta koko yhteiskunta saadaan mukaan väkivallattoman elämän edistämiseen.

Mosambik on säätänyt lakeja ja asetuksia, jotka ovat tehneet perheväkivallasta rangaistavaa. Lakimuutosten ja poliittisen tahdon siivittämänä Mosambik on valmis astumaan eteenpäin, jotta Chissomon kaltaiset nuoret tytöt voivat katsoa tulevaisuuteen luottavaisin mielin.