Kirkonkellot soivat tyttöjen oikeuksia Etiopiassa

Etiopialaistytöt Eden ja Abeba seisovat koulun pihalla opettajansa Lubaban suojelevat kädet hartioillaan. Lubaba vetää koulussa kerhoa, jonka ansiosta Edenin ja Abeban kaltaiset tytöt voivat käydä koulua pelkäämättä väkivaltaa ja pakkoavioliittoon joutumista.

Kerhoissa oppilaat kokoontuvat säännöllisesti löytääkseen keinoja vastustaa väkivaltaa kouluyhteisössä. Ne tytöt, jotka ovat karanneet kotoa välttääkseen naimisiin menon tai ovat vaarassa joutua naitetuksi alaikäisenä, saavat taloudellista tukea opintojen jatkamista varten.

Kerhon takaa löytyy UN Womenin ja Etiopian ortodoksikirkon yhteistyö. Kirkonkellot Pohjois-Etiopiassa soivat nyt naisille ja tytöille, kun sata uskonnollista johtajaa puhuu yksissä tuumin, jokainen samasta asiasta.

”Koska olen pappi, ihmiset kuuntelevat minua. Tämä antaa minulle mahdollisuuden puhua sukupuoleen perustuvasta väkivallasta”, kertoo Melakesina, pappi ja Etiopian ortodoksikirkon johtaja Kobossa. Hän on yksi niistä uskonnollisista johtajista, jotka ovat osallistuneet UN Womenin järjestämään koulutukseen. Nyt hän saarnaa vastustaakseen naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa.

Etiopian ortodoksikirkkoon kuuluu yli 45 miljoonaa jäsentä. Kirkolla on merkittävä vaikutusvalta koko Etiopian yhteiskuntaan. UN Womenin aloite pohjoisen Amharan alueella sitouttaa uskonnolliset johtajat puhumaan väkivallan lopettamisen puolesta. Uskonnollisten johtajien auktoriteetin vuoksi viesti saadaan leviämään mahdollisimman monelle etiopialaiselle.

”Koulutusohjelma nostaa esiin asioita, joista on vaiettu aivan liian pitkään. Sellaisia ovat esimerkiksi haitalliset perinteet”, kertoo Melakesina.

Melakesina haluaa pappina käyttää vaikutusvaltaansa lapsiavioliittojen ja muiden haitallisten perinteiden lopettamiseksi. Kuva: UN Women/Kristin Ivarsson
Melakesina haluaa pappina käyttää vaikutusvaltaansa lapsiavioliittojen ja muiden haitallisten perinteiden lopettamiseksi. (Kuva: UN Women/Kristin Ivarsson)

Lapsiavioliitot ja naisten sukuelinten silpominen ovat yleisiä Etiopiassa. Yli 40 prosenttia tytöistä joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana, suuri osa heistä jo alle 15-vuotiaana. Lähes joka viidennen tytön sukuelimet silvotaan. Osuus vaihtelee alueellisesti: Amharassa se on jopa 47 prosenttia.

Melakesina haluaa vastustaa näkemystä, jonka mukaan perinteet juontaisivat juurensa uskonnosta ja olisivat siksi hyväksyttäviä.

”Perinteet, kuten lapsiavioliitot ja naisten sukuelinten silpominen ovat vain syvään juurtuneita tapoja. Niillä ei ole mitään tekemistä uskonnon kanssa.”

Ohjelman avulla Etiopian ortodoksikirkko haluaa lisätä tietoisuutta naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta väkivallasta eri yhteisöissä. Yksi tästä aloitteesta hyötynyt nuori nainen on ammatillista koulutusta saanut Kebedech*, joka raiskattiin 14-vuotiaana, kun hän oli myymässä tienvarressa pikkupurtavaa ohikulkijoille.

”En halunnut kertoa kenellekään raiskauksesta. Poliisille puhuminen ei ollut edes vaihtoehto… mutta nyt kaikki naiset täällä tietävät. Se on antanut minulle mielenrauhan ja rohkeutta jakaa tarinani”, Kebedech kertoo.

Monet väkivallasta selvinneet kokevat työnsaannin vaikeana. Koulutus auttaa heitä saamaan työpaikan, vähentää riskiä joutua köyhyyteen ja uudestaan väkivallan uhriksi.

UN Womenin ohjelma lähestyy ongelmaa monelta suunnalta sitouttamalla mukaan sekä uskonnolliset johtajat, väkivallasta selviytyneet että opiskelijat. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta väkivallasta ja estää sen jatkuminen.

Pappi Melakesina on innokas käyttämään koulutuksessa saamiaan tietoja. Hän näkee keskeisenä juuri oman roolinsa väkivallan kierteen pysäyttämisessä.

”Usein seurakuntamme jäsenet kääntyvät minun puoleeni ongelmatilanteissa. Aion puuttua väkivaltaan ja yritän estää sitä tapahtumasta jatkossa. Papeilla on mitä tärkein tehtävä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamisessa.”

*Nimi muutettu henkilöllisyyden suojaamiseksi