Kambodžalainen rakkaustarina

Sao Mimol, 48, antaa elämänkumppanilleen suukon sateenkaarilipun alla. Vuosien ajan Sao on joutunut kestämään pilkkaa niin oman perheensä taholta kuin vierailta ihmisiltä kadulla. Tänään hän on kuitenkin iloinen ja onnellinen, sillä hän on päättänyt olla rehellinen itselleen.

Sao kasvoi Takeon maakunnassa lähellä Kambodžan pääkaupunkia Phnom Penhiä. Vaikka sisarusparvi oli suuri, tunsi Sao usein itsensä ulkopuoliseksi ja erilliseksi ympäröiväistä maailmasta. Kaksikymmenvuotiaana hän huomasi ensimmäistä kertaa tuntevansa vetoa toisiin naisiin. Kaupungissa tehdastyöläisenä toimineelle Saolle tie rakkauteen ja onneen näyttäytyi mutkaisena.

”Kun tulin ulos kaapista ensimmäistä kertaa, sisarukseni eivät sallineet minun rakastaa naista”, hän muistelee.

”Siitä lähtien perheeni on aina puhunut rumasti minusta ja rakkauselämästäni. He sanoivat minulle etten voisi saada lapsia, enkä tulisi koskaan onnelliseksi.”

Sao Mimol kertoi elämäntarinansa viisi päivää kestävässä työpajassa, jonka UN Womenin kumppanijärjestö Cam ASEAN on järjestänyt osana Kambodžan pride-viikkoa. Joka päivä kymmenet ihmiset – miehet, naiset, transsukupuoliset, jopa lapset – tulivat työpajaan saadakseen rohkeutta oikeuksiensa puolustamiseen.

Sao katseli muita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia pareja yleisössä ja jatkoi puhumista: “Valitsin elämäni, vaikka valintani vuoksi olen kärsinyt paljon syrjintää.”

28-vuotiaana Sao rakastui transsukupuoliseen henkilöön. Pariskunta muutti takaisin Saon synnyinkylään ja rakensi itselleen kodin. Tänään he elättävät itsensä jäätelönmyyjinä.

”Kun ajan ympäri kylää jäätelöä myymässä, naapurit ja asiakkaat kiusaavat minua yhä. He eivät ymmärrä, että minun pitäisi antaa rakastaa ketä haluan.”

Sao ei kuitenkaan kadu valintaansa ja perhettään vastaan asettumista. Hänen rakkautensa on kestänyt kaikki vastoinkäymiset ja pariskunta on asunut saman katon alla jo 15 vuotta

”Ja rakastamme edelleen toisiamme. Meillä on ainakin toiset 15 vuotta vielä edessä.”

UN Women tukee ruohonjuuritason ihmisoikeustyötä

Pride-viikon perinteisen tuk-tuk-rallin voittajat Lili Suon, Sophy Heyduck ja Zin HD Narath iloitsevat tasa-arvon etenemisestä Kambodžassa.
Pride-viikon perinteisen tuk-tuk-rallin voittajat Lili Suon, Sophy Heyduck ja Zin HD Narath iloitsevat tasa-arvon etenemisestä Kambodžassa.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women edistää lesbojen, homojen, transsukupuolisten henkilöiden ja transvestiittien oikeuksia Kambodžassa tukemalla ruohonjuuritason järjestöjen työtä. Asenteet Kambodžassa ovat hyvin vanhoillisia, mutta yhä useammat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset uskaltavat avata suunsa – ja yhä useammat kuuntelevat, mitä heillä on sanottavana.

Tärkeä osa työtä on pride-tapahtumien järjestäminen, sillä ne tuovat näkyvyyttä tasa-arvo- ja ihmisoikeustyölle.

”HLBT-ihmisten stigmatisointi ja syrjintä on yhä laajalle levinnyttä ja pakottaa monet kambodžalaiset salaamaan seksuaalisuutensa, mutta pride on upea mahdollisuus juhlia moninaisuutta ja toistaa viestiä siitä, että jokaisella on yhtäläiset oikeudet”, sanoo UN Womenin Kambodžan-toimistoa edustava Sarah Knibbs.

Maan pääkaupungissa toukokuun lopulla juhlitussa tapahtumassa osallistujamärä oli tänä vuonna kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna.

”Näen sateenkaaria joka puolella”, iloitsi YouthLEAD-järjestön aktivisti Bun Thorn. Hän toivoi, että pride-tapahtumia järjestettäisiin tulevaisuudessa myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla.

”Näin paljon ihmisiä ja näin hyvä henki merkitsee sitä, että emme ole enää yksin emmekä eritystyksissä. Meidät hyväksytään sellaisina kuin olemme”, Bun sanoi.

(Kuvat: UN Women/Mariken Harbitz)