Naiset saavat oikeuden viljelemäänsä maahan Pakistanissa

Durdana on leskeksi jäänyt nainen, joka asuu Sindhin maakunnassa Pakistanissa. Maanviljely on ainoa työ, jonka hän tuntee.

Vaikka muutaman vuoden takainen lainsäädäntö periaatteessa suojelee maakunnan pienviljelijöitä ja maanvuokraajia, on lain toimeenpanossa paljon parantamisen varaa. Suullisesti tehdyt sopimukset eivät ole pitäneet, ja usein naisviljelijät on ajettu pois viljelysmailtaan satokauden huippukohdassa.

Sindhin maakunnassa maattomien viljelijöiden osuus on Pakistanin suurin, mutta UN Womenin tuella yli 1200 maatonta naista on saanut laillisen oikeuden viljelysmaahan, joka perinteisesti on miespuolisten heimojohtajien omaisuutta.

Durdana esittelee ylpeänä kädessään olevaa paperia. Eikä kyseessä olekaan mikä tahansa paperinpala, vaan Durdanan elämän tärkein asiakirja: vasta allekirjoitettu maanvuokrasopimus.

Pakistan maanomistus
Durdana esittelee maita, jotka ensimmäistä kertaa ovat virallisesti hänen hallinnassaan.

”Kuka olisi voinut edes ajatella, että minun kaltaiselleni köyhälle leskelle annetaan maata! Ensimmäistä kertaa elämässäni voin sanoa, että jokin kuuluu minulle. Tämä maa kuuluu minulle, niin tässä paperissa sanotaan”, Durdana kertoo innoissaan.

Prosessin kuluessa UN Women on antanut hänelle ja muille naisille koulutusta ja mentorointia.  Ensimmäistä kertaa viljelijänaiset voivat tehdä pitkän tähtäyksen suunnitelmia, investoida elinkeinoonsa ja nousta köyhyydestä.

Nämä naiset tunnustetaan ensimmäistä kertaa ihmisinä, joiden oikeuksia pitää kunnioittaa. Taloudelliset tappiot aiheuttivat ennen monille naisille psyykkisiä traumoja. Muutoksen myötä heidän koko olemuksensa on muuttunut.

”Tämä on minun maatani ja minä olen sen kuningatar”, Durdana sanoo säteillen.

(Kuvat: UN Women/Faria Salman)