Siviilit Gazassa äärimmäisessä vaarassa maailman seuratessa sivusta: Kymmenen vaatimusta vielä pahemman katastrofin välttämiseksi

Auta Gazan naisia ja heidän perheitään

YK:n humanitaarisista asioista vastaavan komitean johtajien lausunto. Julkaistu alun perin 21.2.2024 täällä.

Alle viidessä kuukaudessa, 7. lokakuuta tapahtuneen raa’an hyökkäyksen ja sitä seuranneen eskalaation jälkeen kymmeniätuhansia palestiinalaisia – pääosin naisia ja lapsia – on tapettu ja loukkaantunut Gazan kaistalla. Yli kolme neljäsosaa väestöstä on ajettu pois kodeistaan, monet heistä useita kertoja, ja he kohtaavat vakavia puutteita liittyen elintärkeisiin perustarvikkeisiin ja palveluihin, kuten ruokaan, veteen, sanitaatioon ja terveydenhuoltoon.

Terveysjärjestelmää heikennetään systemaattisesti katastrofaalisin seurauksin. 19. helmikuuta mennessä 36:sta sairaalasta joilla on potilaskapasiteettia vain 12 sairaalaa toimii edelleen, ja nekin vain osittain. Gazassa on tapahtunut yli 370 terveydenhuoltoon kohdistunutta hyökkäystä 7. lokakuuta jälkeen.

Sairaudet leviävät. Nälänhätä uhkaa. Veden määrä mitataan pisaroissa. Perusinfrastruktuuri on tuhottu. Ruoan tuotanto on pysähtynyt. Sairaalat ovat muuttuneet taistelutantereiksi. Miljoona lasta kohtaa päivittäisiä traumoja.

Rafah, viimeisin määränpää yli miljoonalle kodittomalle, nälkäiselle ja traumatisoituneelle ihmiselle ahtaasti asutulla maakaistaleella, on muuttunut toiseksi taistelutantereeksi tässä raakalaismaisessa konfliktissa. Väkivallan kiihtyminen tällä tiheästi asutulla alueella aiheuttaisi massiivisia uhreja. Se voisi myös olla kuolinisku jo nyt polvillaan olevalle humanitaariselle toiminnalle.

Gazassa ei ole turvallista paikkaa.

Humanitaariset työntekijät, jotka ovat itse kodittomina ja joutuvat kohtaamaan hyökkäyksiä, kuolemaa, liikkumisrajoituksia ja siviilihallinnon hajoamista, jatkavat ponnistelujaan avun toimittamiseksi sitä tarvitseville. Mutta heidän tiellään on niin monia esteitä, mukaan lukien turvallisuuteen ja liikkumiseen liittyviä rajoituksia, että heidän kykynsä auttaa on rajallinen.

Mikään määrä humanitaarista työtä ei korvaa näitä kärsimyksen täytteisiä kuukausia, jotka Gazan perheet ovat joutuneet kestämään. Tämä on meidän yrityksemme pelastaa humanitaarinen toiminta Gazassa, jotta voimme tarjota vähintään perusasiat: lääkkeitä, juomavettä, ruokaa ja suojaa, kun lämpötila laskee.

Tätä varten tarvitsemme seuraavat asiat:

  1. Välitön tulitauko.
  2. Siviilejä sekä siviili-infrastruktuuria on suojeltava.
  3. Panttivankien välitön vapauttaminen.
  4. Luotettavia sisäänpääsypisteitä, jotka mahdollistaisivat avun tuomisen kaikista mahdollisista rajanylityspaikoista, mukaan lukien pohjois-Gaza.
  5. Turvatakuudet ja esteettömän kulun avun jakamiseksi, laajassa mittakaavassa joka puolella Gazaa, ilman kieltäytymisiä, viivästyksiä ja esteitä pääsylle.
  6. Toimiva humanitaarinen ilmoitusjärjestelmä, joka mahdollistaa henkilöstömme ja tarvikkeidemme liikkumisen Gazassa ja avun turvallisen toimittamisen perille.
  7. Teiden oltava kulkukelpoisia ja naapurustot on siivottava räjähtämättömistä ammuksista.
  8. Vakaan viestintäverkon, joka mahdollistaa humanitaaristen työntekijöiden turvallisen ja suojatun liikkumisen.
  9. UNRWA*, Gazan humanitaarisen toiminnan selkäranka, saa tarvitsemansa resurssit elintärkeän avun tarjoamiseksi.
  10. Loppu kampanjoille, jotka pyrkivät mustamaalaamaan YK:ta ja kansalaisjärjestöjä, kun nämä tekevät parhaansa pelastaakseen henkiä

Humanitaariset järjestöt ovat sitoutuneita jatkamaan työtään, vaikka riskit ovatkin suuria. Mutta emme voi jättää näitä järjestöjä vain korjaamaan sodan sirpaleita.

Vetoamme Israeliin, jotta se täyttäisi kansainvälisen humanitaarisen oikeuden ja ihmisoikeuslain mukaisen velvoitteensa tarjota ruokaa ja lääkintätarvikkeita sekä helpottaa avustustoimia. Vetoamme myös maailman johtajiin, jotta he estäisivät vielä pahemman katastrofin tapahtumasta.

Allekirjoittajat:

  • Martin Griffiths,  YK:n humanitaarisen avun johtaja ja humanitaaristen asioiden varapääsihteeri, YK:n humanitaaristen asiain koordinointitoimisto OCHA
  • Sima Bahous, YK:n alipääsihteeri ja pääjohtaja, UN Women
  • Sofia Sprechmann Sineiro, pääsihteeri, CARE International
  • Dr. Qu Dongyu, pääsihteeri, YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO 
  • Jane Backhurst, hallituksen puheenjohtaja, ICVA Board (Christian Aid)
  • Jamie Munn, pääjohtaja, International Council of Voluntary Agencies (ICVA)
  • Tom Hart, toiminnanjohtaja ja presidentti, InterAction
  • Amy E. Pope, pääjohtaja, Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM
  • Tjada D’Oyen McKenna, toiminnanjohtaja, Mercy Corps
  • Volker Türk, YK:n ihmisoikeusvaltuutettu (OHCHR)
  • Janti Soeripto, presidentti ja toiminnanjohtaja, Pelastakaa Lapset
  • Paula Gaviria Betancur, YK:n erityisraportoija sisäisten pakolaisten ihmisoikeuskysymyksissä 
  • Achim Steiner, pääjohtaja, YK:n kehitysohjelma UNDP 
  • Dr. Natalia Kanem, pääjohtaja, YK:n väestörahasto UNFPA 
  • Filippo Grandi, YK:n pakolaisjärjestö UNHRC:n komissaari
  • Michal Mlynár, vt. pääjohtaja, YK:n asuinyhdyskuntaohjelma UN-Habitat
  • Catherine Russell, pääjohtaja, YK:n lastenjärjestö UNICEF
  • Cindy McCain, pääjohtaja, Executive Director, Maailman ruokaohjelma WFP
  • Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, pääjohtaja, Maailman terveysjärjestö WHO 

Lue IASC:n aikaisemmat lausunnot:

 

*UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestinian Refugees) tukee täysin tätä lausuntoa.

IASC eli Inter-Agency Standing Committee on YK-järjestöjen välinen humanitaarisista asioista vastaava pysyvä komitea, jossa on mukana sekä YK-toimijoita että kansalaisjärjestöjä. UN Women on yksi komitean jäsenistä.

Artikkelikuva: UNICEF/Omar Al-Qattaa