“Naiset ja lapset ovat konfliktin ensimmäiset uhrit, ja velvollisuutemme etsiä rauhaa on velvollisuus heitä kohtaan” — UN Womenin pääjohtaja Sima Bahousin lausunto Gazasta

Auta Gazan naisia ja heidän perheitään

UN Womenin pääjohtaja Sima Bahousin lausunto Gazasta. Alkuperäinen lausunto julkaistu englanniksi 19.1.2024 täällä.

On kulunut yli sata päivää siitä, kun Hamas hyökkäsi Israeliin 7. lokakuuta. Hyökkäystä seuranneet kauhistuttavat tapahtumat erityisesti Gazassa ovat kestäneet myös yli sata päivää.

Olemme nähneet jälleen kerran, että naiset ja lapset ovat konfliktin ensimmäiset uhrit, ja velvollisuutemme etsiä rauhaa on velvollisuus heitä kohtaan. Ilman muutosta nämä viimeiset sata päivää ovat vain johdanto seuraaviin sataan päivään.

Olemme kuulleet järkyttäviä kertomuksia säälimättömästä seksuaalisesta väkivallasta hyökkäysten aikana, mikä on johtanut UN Womenin kaltaisten organisaatioiden vaatimuksiin vastuullisuudesta, oikeudesta ja tuesta kaikille niille, jotka ovat kärsineet. Tuomitsemme yksiselitteisesti kaikki seksuaalisen ja sukupuolittuneen väkivallan teot, huolimatta siitä missä ja milloin ne tapahtuvat tai kehen ne kohdistuvat.  Vaadin jälleen vastuuta tapahtuneesta kaikkien niiden puolesta, jotka kärsivät lokakuun 7. päivän tapahtumista.

Näiden sadan päivän aikana olemme myös todistaneet ennenkuulumatonta tuhoa Gazan väestön keskuudessa. Heille ei ole turvallista paikkaa, ei lepoa eikä rauhaa. Naiset ja tytöt muodostavat suurimman osan niistä, jotka ovat saaneet surmansa, haavoittuneet ja joutuneet pakenemaan Gazan sisällä. Gender Alert -raporttimme mukaan noin miljoona naista ja tyttöä on joutunut siirtymään Gazassa, kaksi äitiä tapetaan joka tunti, ja noin 10 000 lasta on menettänyt isänsä. Tilanteessa on tapahtunut huolestuttava muutos verrattuna aikaan ennen lokakuun 7. päivän hyökkäystä. Viimeisten 15 vuoden aikana 67 prosenttia kaikista miehitetyillä Palestiinalaisalueilla tapetuista siviileistä oli miehiä. Alle 14 prosenttia oli naisia ja tyttöjä. Tämä prosenttiosuus on kääntynyt päinvastaiseksi. Tänään 70 prosenttia surmansa saaneista on naisia ja lapsia. Nämä ovat ihmisiä, eivät numeroita, ja me olemme epäonnistuneet heidän suojelemisessaan. Tämä epäonnistuminen ja näiden sadan päivän sekä tulevien päivien aikana palestiinalaisille aiheutettu sukupolvien trauma tulee seuraamaan meitä kaikkia sukupolvesta toiseen.

Suremme kaikkien Gazan naisten ja tyttöjen tilannetta tänään, mutta suremme vielä enemmän huomenna, ellemme toimita heille rajoittamatonta humanitaarista apua ja pysäytä tätä tuhoa ja tappamista.

Nämä naiset ja tytöt ovat vailla turvaa, lääkkeitä, terveydenhuoltoa ja suojaa. He kohtaavat välitöntä nälänhätää. Ennen kaikkea heiltä on riistetty toivo ja oikeus. Vaadin jälleen välitöntä humanitaarista tulitaukoa ja humanitaarisen avun esteetöntä pääsyä kaikkialle Gazaan, mukaan lukien välttämättömän avun ja palveluiden tarjoamista kaikille naisille ja tytöille.

Myös ne perheet, joiden rakkaat ja läheiset ovat yhä panttivankeina Gazassa, ovat joutuneet odottamaan yli sata päivää. Joitakin heistä olen tavannut, ja he ovat odottaneet käsittämättömässä tuskassa rakkaittensa paluuta. Heidän rohkeutensa kärsimyksen edessä ja sitoumuksensa rauhaan on kunnioitettavaa. Vaadin jälleen kaikkien panttivankien välitöntä ja ehdotonta vapauttamista.

Nyt on aika rauhalle. Olemme tämän velkaa kaikille israelilaisille ja palestiinalaisille naisille ja tytöille. Tämä ei ole heidän konfliktinsa. Heidän ei kuulu kantaa sen seurauksia.

Tutustu muihin UN Womenin lausuntoihin Gazan ja Israelin tilanteeseen liittyen täällä.