“Emme voi hylätä Gazan ihmisiä” — YK-järjestöjen välisen humanitaarisista asioista vastaavan komitean johtajien lausunto

Auta Gazan naisia ja heidän perheitään

NEW YORK/GENEVA/ROOMA, 30. tammikuuta 2024

Julkaistu alun perin englanniksi täällä.

“Emme saa estää UNRWA:ta täyttämästä tehtäväänsä auttaa hädässä olevia ihmisiä” — YK-järjestöjen välisen humanitaarisista asioista vastaavan komitean johtajat vetoavat valtioihin ja pyytävät niitä harkitsemaan uudelleen päätöstä jäädyttää rahoitus UNRWA:lle.

Syytökset useiden UNRWA:n henkilökuntaan kuuluvien osallistumisesta 7. lokakuuta Israelia vastaan tehdyissä kauhistuttavissa hyökkäyksissä ovat järkyttäviä. Kuten YK:n pääsihteeri on sanonut, kaikki YK:n työntekijät, jotka ovat osallistuneet terroritekoihin, joutuvat vastuuseen teoistaan.

Emme kuitenkaan saa estää koko organisaatiota täyttämästä tehtäväänsä auttaa hädässä olevia ihmisiä.

Tapahtumat, jotka alkoivat Gazassa 7. lokakuuta ja ovat vain eskaloituneet siitä lähtien, ovat jättäneet satojatuhansia ihmisiä kodittomiksi ja nälänhädän partaalle. Gazan suurimpana humanitaarisena organisaationa UNRWA on tarjonnut ruokaa ja suojelua, vaikka sen omat henkilöstön jäsenet ovat joutuneet jättämään kotinsa, lähtemään pakolaisiksi, ja jopa menettäneet henkensä.

Joidenkin jäsenvaltioiden päätökset keskeyttää UNRWAn rahoitus tulevat aiheuttamaan katastrofaalisia seurauksia Gazan ihmisille. Mikään muu taho ei kykene tarjoamaan apua siinä laajuudessa ja sillä volyymilla, jota 2,2 miljoonaa ihmistä Gazassa tarvitsee välittömästi.

Vetoamme, että nämä päätökset arvioidaan uudelleen.

UNRWA on ilmoittanut, että järjestö tulee läpikäymään täydellisen ja ulkopuolisen arvioinnin ja tarkastuksen. Myös YK:n sisäisen tarkastusyksikön toiminta on käynnistetty.

Varojen vetäminen UNRWAlta on vaarallista ja johtaisi humanitaarisen järjestelmän romahdukseen Gazassa, mikä aiheuttaisi laajoja humanitaarisia ja ihmisoikeusvaikutuksia miehitetyillä Palestiinalaisalueilla sekä laajemmin.

Maailma ei voi hylätä Gazan ihmisiä.

Allekirjoittajat:

  • Martin Griffiths,  YK:n humanitaarisen avun johtaja ja humanitaaristen asioiden varapääsihteeri, YK:n humanitaaristen asiain koordinointitoimisto OCHA
  • Sima Bahous, YK:n alipääsihteeri ja pääjohtaja, UN Women
  • Qu Dongyu, pääsihteeri, YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO 
  • Jane Backhurst, hallituksen puheenjohtaja, ICVA Board (Christian Aid)
  • Jamie Munn, pääjohtaja, Executive Director, International Council of Voluntary Agencies (ICVA)
  • Amy E. Pope, pääjohtaja, Director General, Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM
  • Volker Türk, YK:n ihmisoikeusvaltuutettu (OHCHR)
  • Paula Gaviria Betancur, YK:n erityisraportoija sisäisten pakolaisten ihmisoikeuskysymyksissä 
  • Achim Steiner, pääjohtaja, YK:n kehitysohjelma UNDP 
  • Dr. Natalia Kanem, pääjohtaja, YK:n väestörahasto UNFPA 
  • Filippo Grandi, YK:n pakolaisjärjestö UNHRC:n komissaari
  • Michal Mlynár, vt. pääjohtaja, YK:n asuinyhdyskuntaohjelma UN-Habitat
  • Catherine Russell, pääjohtaja, YK:n lastenjärjestö UNICEF
  • Cindy McCain, pääjohtaja, Executive Director, Maailman ruokaohjelma WFP
  • Tedros Adhanom Ghebreyesus, pääjohtaja, Maailman terveysjärjestö WHO  

IASC eli Inter-Agency Standing Committee on YK-järjestöjen välinen humanitaarisista asioista vastaava pysyvä komitea, jossa on mukana sekä YK-toimijoita että kansalaisjärjestöjä. UN Women on yksi komitean jäsenistä.

UNRWA eli United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East on YK:n alainen humanitaarinen järjestö, joka tarjoaa humanitaarista apua, palveluita ja suojelua palestiinalaisille pakolaisille. UNRWA aloitti toimintansa alueella vuonna 1950. UNRWA toimii Gazan ja Länsirannan lisäksi Libanonin, Jordanian ja Syyrian alueilla. UNRWA:lla on noin 30 000 työntekijää, joista suurin osa on palestiinalaisia. Gazassa työntekijöitä on 13 000.

Lue lisää:

Artikkelikuva: UN Women/Samar Abu Elouf