10 tapaa, joilla voit torjua naisiin kohdistuvaa väkivaltaa

Lahjoita ja tue naisia ja tyttöjä!

Tänä vuonna koronavirus on koskettanut meidän kaikkiemme elämää monin tavoin kaikkialla maailmassa. Poikkeukselliset olosuhteet ovat sulkeneet meidät koteihimme. Joillekin kodista on tullut loukku. Kun ovet sulkeutuivat ja eristys alkoi, ilmoitukset naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta väkivallasta lisääntyivät.

Kyse oli väkivallan varjopandemiasta. Naisiin kohdistuvan väkivallan pandemia kuitenkaan ei ole uutta. Jo ennen koronaa vuodessa 243 miljoonaa naista ja tyttöä joutui läheisen kumppanin pahoinpitelemäksi.

Oranssit päivät -kampanja kokoaa yhteen väkivallasta selviytyneet, aktivistit, päätöstentekijät ja kaikki muut seisomaan sukupuolittunutta väkivaltaa vastaan. Tässä artikkelissa kerromme, mitä sinä voit tehdä lopettaaksesi naisiin kohdistuvan väkivallan jokapäiväisessä elämässäsi.

Väkivallan lopettaminen on meidän kaikkien velvollisuus.

 

1. Kuuntele ja usko selviytyneitä

Kun joku jakaa tarinansa väkivallasta, hän ottaa ensimmäisen askeleen rikkoakseen väkivallan kierteen. Meillä on tuolloin mahdollisuus luoda hänelle turvallinen ilmapiiri puhua ja tulla kuulluksi.

On tärkeää muistaa, että keskusteltaessa seksuaalisesta väkivallasta humalatila, vaatetus ja seksuaalisuus ovat yhdentekeviä. Väkivalta on yksinomaan rikoksentekijän syy ja hänen täytyy kantaa vastuu siitä yksin.

Vastusta uhrin syyttämistä ja kyseenalaista käsitys siitä, että on naisen vastuu välttää joutumasta ”vaarallisiin” tilanteisiin.

Väkivallasta selviytyneet puhuvat kokemuksistaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin, ja on meidän jokaisen vastuulla varmistaa, että he tulevat kuulluiksi ja saavat oikeutta.

Älä kysy ”miksi hän ei paennut?” Sano: ”Minä kuuntelen sinut. Minä uskon sinua. Minä seison sinun puolellasi.”

2. Opeta seuraavaa sukupolvea ja opi heiltä

Esimerkit, joita näytämme nuoremmalle sukupolvelle muokkaavat tapaa, jolla he ajattelevat sukupuolesta, kunnioituksesta ja ihmisoikeuksista. Keskustele sukupuolirooleista jo nuorella iällä ja haasta perinteiset ominaisuudet ja piirteet, jotka luokitellaan miehille ja naisille.

Huomauta stereotypioista, joita lapset kohtaavat jatkuvasti mediassa, kadulla ja koulussa, ja kerro, että on hyväksyttävää olla erilainen. Kannusta hyväksynnän kulttuuria.

Keskustele suostumuksesta, ruumiillisesta itsemääräämisoikeudesta ja vastuullisuudesta tytöille ja pojille. Kuuntele myös mitä heillä on sanottavaa maailmankuvastaan. Lisäämällä nuorten ymmärrystä ja opettamalla heitä naisten oikeuksista voimme rakentaa parempaa tulevaisuutta meille kaikille.

3. Vaadi asiaankuuluvia vastauksia ja palveluita

Palvelut väkivaltaa kohdanneille ovat välttämättömiä. Turvakodit, auttavat puhelimet, neuvonta ja muu tuki tulee olla väkivallasta selviytyneiden saatavilla myös koronapandemian aikana.

Joka vuosi Oranssit päivät -kampanja vaatii maailmanlaajuisia toimia kaikenlaisen naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Tänä vuonna YK peräänkuuluttaa neljää kriittistä tekoa: rahoita, tue, ehkäise, tutki.

Kutsu kanssamme hallituksia korjaamaan rahoitusvajeet naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi, varmistamaan välttämättömät palvelut väkivallasta selviytyneille myös pandemian aikana, toteuttamaan ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä ja investoimaan sukupuolittuneen väkivallan tutkimiseen, jotta väkivaltaa vastaan osattaisi toimia yhä tehokkaammin.

4. Ymmärrä suostumus

Vapaaehtoisesti annettu, innokas suostumus on välttämätöntä joka kerta. Sen sijaan että kuuntelet vain kieltävää vastausta, varmista, että kaikki mukana olevat viestivät aktiivista suostumusta. Ymmärrä suostumus ja puhu siitä.

Ilmaisut kuten ”hän pyysi sitä” tai ”pojat ovat poikia” hämärtävät seksuaalisen suostumuksen rajoja ja kannustavat uhrin syyttämiseen sekä vievät vastuun pois tekijältä. Vaikka näitä repliikkejä käyttävillä voi olla sumea käsitys suostumuksesta, määritelmä on kristallinkirkas. Suostumuksen suhteen ei ole epäselviä rajoja. On vain kyllä tai ei.

 

5. Opettele tunnistamaan väkivallan merkit ja miten voit auttaa

On olemassa useita eri väkivallan muotoja, ja kaikilla niillä voi olla vakavia fyysisiä ja henkisiä seurauksia. Jos olet huolissasi ystävästä, joka saattaa kokea väkivaltaa tai tuntea olonsa turvattomaksi läheisensä seurassa, tarkista merkit ja opettele tapoja, joilla voit auttaa ystävääsi saamaan tukea ja turvaa.

Lähisuhdeväkivallan yleisiä merkkejä:
  • Hän seuraa kaikkea, mitä teet. Hän valvoo aina, missä olet ja kenen kanssa. Hän saattaa estää sinua tapaamasta ystäviäsi ja perhettäsi tai menemästä töihin tai kouluun.
  • Hän vaatii sinua vastaamaan välittömästi kaikkiin hänen yhteydenottoihinsa ja haluaa tietää salasanasi esimerkiksi sähköpostiisi ja sosiaalisen median kanaviisi.
  • Väkivaltainen puoliso voi olla mustasukkainen ja epäillä jatkuvasti pettämisestä. Hän voi yrittää kontrolloida esimerkiksi rahankäyttöä tai lääkkeiden käyttöä. Hän saattaa tehdä kaikki päätökset puolestasi, kuten pukeutumisen tai ruokavalion suhteen.
  • Hän voi olla vaativa. Hän saattaa lannistaa sinua loukkauksilla tai nolaamalla sinut muiden edessä. Hän saattaa myös rikkoa sinulle tärkeitä tavaroita.
  • Väkivaltainen henkilö saattaa käyttäytyä arvaamattomasti ja suuttua yllättäen. Hän saattaa syyttää sinua väkivaltaisesta käytöksestään. Hän voi myös satuttaa tai uhata satuttaa sinua, itseään tai muita perheenjäseniä, kuten lapsia tai lemmikkiä.
  • Hän voi satuttaa sinua fyysisesti esimerkiksi lyömällä, tönimällä tai läpsimällä. Hän saattaa käyttää tai uhata käyttää asetta, kuten veistä, sinua vastaan.
  • Hän voi hyväksikäyttää sinua seksuaalisesti. Seksuaalinen hyväksikäyttö voi olla esimerkiksi raiskaus tai pakottamista seksuaalisiin tekoihin. Hän saattaa virheellisesti ajatella, että suostumus menneisyydessä tarkoittaa suostumusta samoihin seksuaalisiin tekoihin myös tulevaisuudessa. Hän voi myös virheellisesti olettaa, että suostumus läheisyyteen tarkoittaa automaattisesti suostumusta korkeampaan intiimiyteen. Hän voi esimerkiksi olettaa, että suuteleminen johtaa aina seksiin.
  • Väkivaltainen henkilö voi myös uhata tehdä esimerkiksi rikosilmoituksen sinusta, mikäli vastustelet hänen tahtoaan.

 

Jos olet kokenut väkivaltaa, apua on saatavilla. Et ole yksin. Olemme laatineet tämän listan auttavista puhelimista, jos sinulle tulee tarvetta keskustella koulutetun henkilön kanssa:

Nollalinja, ympärivuorokautinen ilmainen auttava puhelin lähisuhdeväkivaltaa ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kokeneille: 080 005 005

Naisten linja, ma-pe klo 16-20 palveleva ilmainen auttava puhelin kaikille väkivaltaa, uhkaa tai pelkoa kokeneille naisille ja tytöille: 0800 02400

Monika-naiset, ma-pe klo 9-16 palveleva maksuton auttava puhelin väkivaltaa kohdanneille maahanmuuttajanaisille: 0800 05058

Turvakodit, apua perheväkivaltaan ympäri vuorokauden.

Tutustu myös muihin lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden tukipalveluihin.

6. Aloita keskustelu

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on ihmisoikeusrikkomus, joka on jatkunut vuosikymmenien ajan. Se on yleistä, mutta se on lopetettavissa, jos pidämme keskustelua yllä.

Osoita solidaarisuutesi väkivallasta selviytyneille ja toimi naisten oikeuksien puolesta maalaamalla sosiaalisen median profiilisi oranssiksi Oranssien päivien (25.11. – 10.12.) ajaksi. Lataa kehys Facebook-profiiliisi tästä ja käytä Instagramissa kampanjan gifejä, jotka löydät hakusanoilla ”UN Women” ja ”Orange the world”. Käytä hashtageja #oranssitpäivät, #naisrauha ja #väkivaltaavastaan aloittaaksesi keskustelu sukupuoleen perustuvasta väkivallasta tai osallistu jakamalla some-sisältöämme.

7. Vastusta raiskauskulttuuria

Raiskauskulttuuri on sosiaalinen ympäristö, joka mahdollistaa seksuaalisen väkivallan normalisoinnin ja oikeutuksen jatkuvan sukupuolten epätasa-arvon sekä sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvien asenteiden kautta. Ääneen puhuminen on ensimmäinen askel raiskauskulttuurin hajottamiseksi.

Meillä on mahdollisuus tutkia käyttäytymistämme ja uskomuksiamme joka päivä huomataksemme ennakkoasenteita, jotka mahdollistavat raiskauskulttuurin olemassaolon. Mieti omia maskuliinisuuden ja feminiinisyyden stereotypioitasi ja niiden vaikutusta käyttäytymiseesi.

Voimme kaikki ryhtyä toimiin vastustamaan raiskauskulttuuria alkaen omista asenteistamme sukupuoli-identiteettejä kohtaan, kohti säädöksiä ja lakeja, joita kannatamme yhteisöissämme. Ota osaa myös kannanottoomme raiskauskulttuuria vastaan!

8. Lahjoita

UN Womenin työ on mahdollista lahjoittajien ansiosta. Lahjoituksesi avulla UN Women vaikuttaa lainsäädäntöön, tekee ennaltaehkäisevää vaikuttamistyötä, järjestää naisille turvallisia tiloja sekä tarjoaa tukea väkivaltaa kohdanneille tytöille ja naisille.

Lahjoita tyttöjen ja naisten hyväksi

 

9. Vastuuta itsesi ja muut

Väkivalta ilmenee monissa muodoissa, mukaan lukien seksuaalisena häirintänä työpaikoilla ja julkisissa tiloissa. Ota kantaa puhumalla ääneen, kun todistat väkivaltaista käyttäytymistä: viheltely, epäsopivat seksuaalissävytteiset kommentit ja seksistiset vitsit eivät kuulu koskaan asiaan.

Luo turvallisempi ympäristö kaikille haastamalla kanssaihmisesi pohtimaan käyttäytymistään ja sanomalla ääneen, kun joku ylittää rajan, tai pyytämällä muita apua, jos et tunne oloasi turvalliseksi.

Kuten aina: kuuntele selviytyneitä ja varmista, että heillä on tarvitsemansa tuki.

10. Tunne aihe ja vaadi lisää tietoa

Jotta voisimme tehokkaasti torjua sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa, meidän on ymmärrettävä ilmiötä. Asiaankuuluva tiedonkeruu on avain onnistuneiden ennaltaehkäisytoimien toteuttamiseen ja väkivallasta selviytyneiden asianmukaisen tuen mahdollistamiseen.

Koska sukupuoleen perustuva väkivalta on lisääntynyt koronapandemian aikana, tarve tiedolle on kasvanut. Tietoa sukupuolittuneesta väkivallasta ei ole vielä riittävästi. Vaadi hallitustasi investoimaan sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa koskevien tietojen keräämiseen.

UN Women tuottaa tietoa sukupuolittuneesta väkivallasta löytääkseen parhaat keinot puuttua siihen. Tutustu tietopankkiimme täällä.

 

Oranssit päivät 25.11. – 10.12. on naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen kampanja, jonka aikana pyritään tekemään sukupuolittunut väkivalta näkyväksi ja kerätään varoja sen vastaiseen työhön.

Lahjoita ja tue naisia ja tyttöjä!

 

Kuvituskuva: UN Women/J Carrier