Tule mukaan Oranssit päivät -kampanjaan

YK:n kansainväliset oranssit päivät naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi 25.11.-10.12.

Vuosittainen 16 päivää aktivismia alkaa kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. ja loppuu ihmisoikeuksien päivänä 10.12. Oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus.

Naisen paikka on elossa.

“Tekstaa, kun olet kotona” on tuttu fraasi tytöille ja naisille. Se on lause, joka kertoo kulttuurista, jossa väkivallan pelko on arkipäivää. Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään kotimatkalla henkensä edestä. Kenenkään ei pitäisi joutua elämään jatkuvassa väkivallan pelossa.

Vaarallisin paikka monille naisille on kuitenkin kotona. Joka päivä 137 naista maailmalla tulee tapetuksi oman perheenjäsenensä toimesta.

Naisiin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuinen pandemia ja epätasa-arvon huipentuma. Naisiin kohdistuvan väkivallan vastustaminen on yksi YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin työn neljästä peruspilarista, ja siksi tahdommekin kannustaa kaikkia mukaan tähän tärkeään ja merkitykselliseen työhön. Kampanjan avulla kerätään varoja UN Womenin globaaliin väkivallan vastaiseen työhön.

Naisiin kohdistuva väkivalta on valtava ongelma myös Suomessa. Suomi on EU:n toiseksi vaarallisin paikka naiselle elää. Täälläkin joka kolmas nainen kokee elämänsä aikana parisuhdeväkivaltaa ja vuosittain ainakin 50 000 naista kokee seksuaalista väkivaltaa. Monen muun maan tapaan Suomen toimet naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi ja uhrien auttamiseksi eivät ole riittäviä.

Värjätään yhdessä Suomi ja some oranssiksi

Vuosittain merkittäviä rakennuksia valaistaan oranssiksi naisiin kohdistuvan väkivallan esiin tuomiseksi. Muun muassa Empire State Building ja Egyptin pyramidit ovat oranssilla valaistuksellaan keränneet mittavaa huomiota. Lähesty paikkakuntasi merkittävien rakennusten omistavia tahoja ja kehota heitä ilmoittautumaan mukaan kampanjaan sivun lomakkeen kautta.

Täältä näet, mitkä kohteet ovat jo mukana kampanjassa tänä vuonna.

#oranssitpäivät #väkivaltaavastaan #orangetheworld #pukeudunoranssiin

Ilmoita tällä lomakeella kohteet, jotka on päätetty valaista kampanja-aikana 25.11.-10.12.!

  • PP dot KK dot VVVV
  • Lähettämällä lomakkeen hyväksyn, että tietoni tallennetaan Suomen UN Womenin rekisteriin. Yksityisyytesi on meille tärkeä. Voit lukea tietosuojastamme rekisteriselosteessamme.

”Puutu seksuaaliseen häirintään” -webinaari torstaina 2.12. klo 18.00

Naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä ja väkivalta nousi esille ja maailmanlaajuiseen keskusteluun erityisesti 2017 #MeToo-liikkeen myötä, mutta se on valitettavan ajankohtainen yhä tänäkin päivänä. Viime aikoina esille tulleet yritysten, musiikki- ja urheilupiirien sisällä tapahtuneet seksuaalista häirintää koskevat tapaukset ovat herättäneet kysymyksiä siitä, miten ongelmaan tulisi puuttua entistä paremmin.

Keskustelemassa mukana ovat Hanna Räihä-Mäntyharju (Asianajajaliiton pj.), Kirsikka Ruohonen (rap-artisti ja vaikuttaja), Casimir Kuusela (Game Makers of Finland:n yhdenvertaisuusvaltuutettu) ja Pauliina Lius (Väestöliiton Et ole yksin -palvelun asiantuntija ja seksuaaliterapeutti). Keskustelua fasilitoi UN Women Suomen aktiivijäsen Henri Hirvenoja.

Yhdessä teemme lopun naisiin kohdistuvasta väkivallasta

On meidän jokaisen asia rakentaa maailmaa, jossa tyttöjen ja naisten ei tarvitse elää väkivallan pelossa. Kutsummekin sinut mukaan tekemään vuoden 2021 Oranssien päivien kampanjasta - Naisen paikka on elossa - kaikkien aikojen suurin ja vaikuttavin!

Voit osallistua kampanjaan monin eri tavoin, eikä mikään tapa ole liian pieni tai merkityksetön.

1. Jaa kampanjan sisältöjä sosiaalisessa mediassa hashtagilla #OranssitPäivät ja #NaisenPaikkaOnElossa
2. Pukeudu oranssiin ja jaa kuvasi somessa
3. Kirjoita aiheesta mielipidekirjoitus oman paikkakuntasi mediaan. Löydät vinkkejä mielipidekirjoituksen laatimiselle vapaaehtoisten Oranssit päivät-oppaasta
4. Kannusta paikkakuntasi toimijoita valaisemaan rakennuksia oranssiksi

Vaikuta kanssamme väkivallan lopettamiseksi

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä juontaa juurensa Mirabalin kolmeen aktivistisisarukseen, jotka toimivat 1950-1960 lukujen vaihteessa Dominikaanisessa tasavallassa maan oikeistolaista diktaattoria Rafael Trujilloa vastustaneessa liikkeessä. Sisarukset Patricia Mercedes, María Argentina Minerva ja Antonia María Teresa murhattiin 25.11.1960. Vuodesta 1999 lähtien 25. marraskuuta on vietetty heidän muistolleen YK:n julistamaa kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Miten Sinä aiot näyttää tukesi oranssien päivien aikana? Toimit sitten itsenäisesti, kaverin kanssa tai osana paikallistoimikuntaa, toivomme, että tämän oppaan myötä saat lisää inspiraatiota ja ajatuksia oranssien päivien aktivismiin.

Osoita seisovasi väkivaltaa vastaan

Ilmoittaudu kuulemaan lisää oranssien päivien aktivismista ja tulevista webinaareista.