Tule mukaan Oranssit päivät -kampanjaan

YK:n kansainväliset Oranssit päivät -kampanja naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi 25.11.-10.12.

Vuosittainen 16 päivän mittainen Oranssit päivät -kampanja naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi alkaa kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. ja loppuu ihmisoikeuksien päivänä 10.12. Oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus.

Naisiin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuinen ongelma ja epätasa-arvon huipentuma. Naisiin kohdistuvan väkivallan vastustaminen on yksi YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin työn neljästä peruspilarista, ja siksi tahdommekin kannustaa kaikkia mukaan tähän tärkeään ja merkitykselliseen työhön.

Naisiin kohdistuva väkivalta on valtava ongelma myös Suomessa. Suomi on EU:n toiseksi vaarallisin paikka naiselle elää. Täälläkin joka kolmas nainen kokee elämänsä aikana parisuhdeväkivaltaa ja vuosittain ainakin 50 000 naista kokee seksuaalista väkivaltaa. Monen muun maan tapaan Suomen toimet naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi ja uhrien auttamiseksi eivät ole riittäviä.

Värjätään yhdessä some oranssiksi

Vuosittain merkittäviä rakennuksia valaistaan oranssiksi naisiin kohdistuvan väkivallan esiin tuomiseksi. Muun muassa Empire State Building ja Egyptin pyramidit ovat oranssilla valaistuksellaan keränneet mittavaa huomiota.

Tänä vuonna rakennusten valaisuja ei kuitenkaan tehdä globaalin energiakriisin takia. Kannustamme kaikkia osoittamaan tukensa Oranssit päivät -kampanjalle ja naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiselle työlle esimerkiksi jakamalla UN Women Suomen sosiaalisen median sisältöjä, puhumalla asiasta omalle lähipiirillesi, ja kannustamalla oman paikkakuntasi päättäjiä ryhtymään konkreettisiin toimiin sukupuolittuneen väkivallan ehkäisemiseksi. Jaamme pian lisätietoa eri tavoista osallistua kampanjaan nettisivuillamme, sosiaalisen median kanavissamme ja uutiskirjeemme kautta!

Täältä näet, mitkä kohteet olivat mukana kampanjassa vuonna 2021.

#oranssitpäivät #väkivaltaavastaan #orangetheworld #pukeudunoranssiin

Järjestä Oranssit päivät -kynttiläkulkue paikkakunnallasi

Kynttiläkulkue on vaikuttava ja osallistava tapa tuoda huomiota Oranssit päivät -kampanjalle omalla paikkakunnallasi. Kynttiläkulkueen voi järjestää yhteistyössä muiden oman paikkakunnan toimijoiden kanssa, se voi tapahtua koska tahansa kampanja-aikana (25.11.-10.12.), ja paikallisia vaikuttajia voi haastaa mukaan tärkeän asian puolesta!

Voit levittää tietoa kynttiläkulkueesta somessa ja laittamalla julisteita tai flyereita esiin omalla paikkakunnallasi. Voit myös ottaa meihin yhteyttä - jaamme mielellämme tietoa vapaaehtoisten järjestämistä tapahtumista myös UN Women Suomen viestinnän kanavissa!

Löydät yksityiskohtaisemmat ohjeet kynttiläkulkueen järjestämisestä Vapaaehtoisten Oranssit päivät -oppaasta.

Vaikuta kanssamme väkivallan lopettamiseksi

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä juontaa juurensa Mirabalin kolmeen aktivistisisarukseen, jotka toimivat 1950-1960 lukujen vaihteessa Dominikaanisessa tasavallassa maan oikeistolaista diktaattoria Rafael Trujilloa vastustaneessa liikkeessä. Sisarukset Patricia Mercedes, María Argentina Minerva ja Antonia María Teresa murhattiin 25.11.1960. Vuodesta 1999 lähtien 25. marraskuuta on vietetty heidän muistolleen YK:n julistamaa kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Miten Sinä aiot näyttää tukesi oranssien päivien aikana? Toimit sitten itsenäisesti, kaverin kanssa tai osana paikallistoimikuntaa, toivomme, että tämän oppaan myötä saat lisää inspiraatiota ja ajatuksia oranssien päivien aktivismiin.

Muita tapoja osallistua Oranssit päivät -kampanjaan

Vapaaehtoisten rooli Oranssit päivät -kampanjan jalkauttamisessa ja näkyväksi tekemisessä on merkittävä. Joka vuosi lukemattomat vapaaehtoisemme järjestävät toinen toistaan hienompia tapahtumia ympäri Suomea ja auttavat meitä varmistamaan, että tämä tärkeä kampanja näkyy ja kuuluu laajasti ympäri Suomea. Jokainen voi löytää juuri itselle sopivan tavan osallistua, eikä mikään osallistumisen muoto ole liian pieni tai merkityksetön! Vapaaehtoisten Oranssit päivät -oppaasta löydät lisää konkreettisia tapoja osallistua kampanjaan, mutta tässä muutamia ehdotuksia:

1. Vetoomuksen allekirjoittaminen ja muiden haastaminen mukaan allekirjoittamaan vetoomus
2. Mielipidekirjoitus oman paikkakunnan lehteen
3. Yritysten haastaminen mukaan - saat pyynnöstä materiaalit yritysten haastamiseen, toimisto@unwomen.fi
4. Teemaan liittyvien kirjojen esillepano paikallisessa kirjastossa
5. UN Women Suomen kampanjasisältöjen jakaminen sosiaalisessa mediassa
6. UN Women Suomen jäseneksi liittyminen