Tule mukaan Oranssit päivät -kampanjaan

Lopetetaan yhdessä naisiin kohdistuva väkivalta - kick-off webinaari 29.9. klo 18

On meidän jokaisen asia rakentaa maailmaa, jossa tyttöjen ja naisten ei tarvitse elää väkivallan pelossa. Kutsummekin sinut mukaan tekemään vuoden 2022 Oranssien päivien kampanjasta kaikkien aikojen suurin ja vaikuttavin!

Voit osallistua kampanjaan monin eri tavoin. Tule kuulemaan tämän vuoden kampanjasta ja vapaaehtoistehtävistä torstaina 29.9. klo 18!

Tapaaminen on avoin kaikille, joita kiinnostaa Oranssien päivien aktivismi.

Ilmoittaudu 29.9. klo 18 pidettävään kick-off webinaariin kuulemaan lisää kampanjasta ja vapaaehtoistehtävistä

YK:n kansainväliset oranssit päivät naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi 25.11.-10.12.

Vuosittainen 16 päivää aktivismia alkaa kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. ja loppuu ihmisoikeuksien päivänä 10.12. Oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus.

“Tekstaa, kun olet kotona” on tuttu fraasi tytöille ja naisille. Se on lause, joka kertoo kulttuurista, jossa väkivallan pelko on arkipäivää. Kenenkään ei pitäisi joutua elämään jatkuvassa väkivallan pelossa. Vaarallisin paikka monille naisille on kuitenkin kotona. Joka päivä 137 naista maailmalla tulee tapetuksi oman perheenjäsenensä toimesta.

Naisiin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuinen pandemia ja epätasa-arvon huipentuma. Naisiin kohdistuvan väkivallan vastustaminen on yksi YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin työn neljästä peruspilarista, ja siksi tahdommekin kannustaa kaikkia mukaan tähän tärkeään ja merkitykselliseen työhön.

Naisiin kohdistuva väkivalta on valtava ongelma myös Suomessa. Suomi on EU:n toiseksi vaarallisin paikka naiselle elää. Täälläkin joka kolmas nainen kokee elämänsä aikana parisuhdeväkivaltaa ja vuosittain ainakin 50 000 naista kokee seksuaalista väkivaltaa. Monen muun maan tapaan Suomen toimet naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi ja uhrien auttamiseksi eivät ole riittäviä.

Värjätään yhdessä some oranssiksi

Vuosittain merkittäviä rakennuksia valaistaan oranssiksi naisiin kohdistuvan väkivallan esiin tuomiseksi. Muun muassa Empire State Building ja Egyptin pyramidit ovat oranssilla valaistuksellaan keränneet mittavaa huomiota.

Tänä vuonna rakennusten valaisuja ei kuitenkaan tehdä globaalin energiakriisin takia. Kannustamme kaikkia osoittamaan tukensa Oranssit päivät -kampanjalle ja naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiselle työlle esimerkiksi jakamalla UN Women Suomen sosiaalisen median sisältöjä, puhumalla asiasta omalle lähipiirillesi, ja kannustamalla oman paikkakuntasi päättäjiä ryhtymään konkreettisiin toimiin sukupuolittuneen väkivallan ehkäisemiseksi. Jaamme pian lisätietoa eri tavoista osallistua kampanjaan nettisivuillamme, sosiaalisen median kanavissamme ja uutiskirjeemme kautta!

Täältä näet, mitkä kohteet olivat mukana kampanjassa vuonna 2021.

#oranssitpäivät #väkivaltaavastaan #orangetheworld #pukeudunoranssiin

Vaikuta kanssamme väkivallan lopettamiseksi

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä juontaa juurensa Mirabalin kolmeen aktivistisisarukseen, jotka toimivat 1950-1960 lukujen vaihteessa Dominikaanisessa tasavallassa maan oikeistolaista diktaattoria Rafael Trujilloa vastustaneessa liikkeessä. Sisarukset Patricia Mercedes, María Argentina Minerva ja Antonia María Teresa murhattiin 25.11.1960. Vuodesta 1999 lähtien 25. marraskuuta on vietetty heidän muistolleen YK:n julistamaa kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Miten Sinä aiot näyttää tukesi oranssien päivien aikana? Toimit sitten itsenäisesti, kaverin kanssa tai osana paikallistoimikuntaa, toivomme, että tämän oppaan myötä saat lisää inspiraatiota ja ajatuksia oranssien päivien aktivismiin.