Tule mukaan Oranssit päivät -kampanjaan

YK:n kansainvälinen Oranssit päivät -kampanja naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi 25.11.-10.12.

Vuosittainen 16 päivän mittainen Oranssit päivät -kampanja naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi alkaa kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. ja loppuu ihmisoikeuksien päivänä 10.12. Oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus.

Naisiin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuinen ongelma ja epätasa-arvon huipentuma. Naisiin kohdistuvan väkivallan vastustaminen on yksi YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin työn neljästä peruspilarista, ja siksi tahdommekin kannustaa kaikkia mukaan tähän tärkeään ja merkitykselliseen työhön.

Naisiin kohdistuva väkivalta on valtava ongelma myös Suomessa. Suomi on EU:n toiseksi vaarallisin paikka naiselle elää. Täälläkin joka kolmas nainen kokee elämänsä aikana parisuhdeväkivaltaa ja vuosittain ainakin 50 000 naista kokee seksuaalista väkivaltaa.

Levitetään yhdessä tietoisuutta naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta sekä konkreettisista tavoista, joilla meistä jokainen voi osallistua väkivallattoman yhteiskunnan rakentamiseen!

Tule kuulemaan, kuinka sinä voit vapaaehtoisena osallistua maailmanlaajuiseen YK:n Oranssit päivät -kampanjaan! Oranssien päivien KickOff webinaari pidetään keskiviikkona 25.9. klo 18.00. Tarkemmat tiedot sekä ilmoittautumislomake ilmoitetaan UN Women Suomen nettisivuilla, somessa ja uutiskirjeessä myöhemmin.

Värjätään yhdessä Suomi oranssiksi

Vuosittain merkittäviä rakennuksia valaistaan oranssiksi naisiin kohdistuvan väkivallan esiin tuomiseksi. Muun muassa Empire State Building ja Egyptin pyramidit ovat oranssilla valaistuksellaan keränneet mittavaa huomiota. Viime vuonna rakennusten valaisuja ei voitu toteuttaa globaalin energiakriisin takia; siksi tänä vuonna haastammekin 100 paikkakuntaa osallistumaan valaisuihin!

(Täältä näet, mitkä kohteet olivat mukana valaisuissa toissavuonna 2021.)

Ilmoita valaistava kohde!

  • PP dot KK dot VVVV

Vaikuta kanssamme väkivallan lopettamiseksi

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä juontaa juurensa Mirabalin kolmeen aktivistisisarukseen, jotka toimivat 1950-1960 lukujen vaihteessa Dominikaanisessa tasavallassa maan oikeistolaista diktaattoria Rafael Trujilloa vastustaneessa liikkeessä. Sisarukset Patricia Mercedes, María Argentina Minerva ja Antonia María Teresa murhattiin 25.11.1960. Vuodesta 1999 lähtien 25. marraskuuta on vietetty heidän muistolleen YK:n julistamaa kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Miten Sinä aiot näyttää tukesi oranssien päivien aikana? Toimit sitten itsenäisesti, kaverin kanssa tai osana paikallistoimikuntaa, toivomme, että tämän oppaan myötä saat lisää inspiraatiota ja ajatuksia oranssien päivien aktivismiin.

Järjestä Oranssit päivät -kynttiläkulkue paikkakunnallasi

Kynttiläkulkue on vaikuttava ja osallistava tapa tuoda huomiota Oranssit päivät -kampanjalle omalla paikkakunnallasi. Kynttiläkulkueen voi järjestää yhteistyössä muiden oman paikkakunnan toimijoiden kanssa, se voi tapahtua koska tahansa kampanja-aikana (25.11.-10.12.), ja paikallisia vaikuttajia voi haastaa mukaan tärkeän asian puolesta!

Voit levittää tietoa kynttiläkulkueesta somessa ja laittamalla julisteita tai flyereita esiin omalla paikkakunnallasi. Voit myös ottaa meihin yhteyttä - jaamme mielellämme tietoa vapaaehtoisten järjestämistä tapahtumista myös UN Women Suomen viestinnän kanavissa!

Löydät yksityiskohtaisemmat ohjeet kynttiläkulkueen järjestämisestä Vapaaehtoisten Oranssit päivät -oppaasta.

Muita tapoja osallistua Oranssit päivät -kampanjaan

Vapaaehtoisten rooli Oranssit päivät -kampanjan jalkauttamisessa ja näkyväksi tekemisessä on merkittävä. Joka vuosi lukemattomat vapaaehtoisemme järjestävät toinen toistaan hienompia tapahtumia ympäri Suomea ja auttavat meitä varmistamaan, että tämä tärkeä kampanja näkyy ja kuuluu laajasti ympäri Suomea. Jokainen voi löytää juuri itselle sopivan tavan osallistua, eikä mikään osallistumisen muoto ole liian pieni tai merkityksetön! Vapaaehtoisten Oranssit päivät -oppaasta löydät lisää konkreettisia tapoja osallistua kampanjaan, mutta tässä muutamia ehdotuksia:

1. Mielipidekirjoitus oman paikkakunnan lehteen
2. Pyydä rakennuksia valaisemaan itsensä oranssiksi 25.11.
3. Yritysten haastaminen mukaan - saat pyynnöstä materiaalit yritysten haastamiseen, toimisto@unwomen.fi
4. Teemaan liittyvien kirjojen esillepano paikallisessa kirjastossa
5. Jaa tietoa Oranssit päivät -kampanjasta sosiaalisessa mediassa ja muista tägätä mukaan @unwomensuomi
6. UN Women Suomen kampanjasisältöjen jakaminen sosiaalisessa mediassa
7. UN Women Suomen jäseneksi liittyminen
8. Pukeudu oranssiin!

Orange Days Manual for Volunteers/ Volontärens guide för orange dagar