Oranssit päivät väkivaltaa vastaan

Oranssi väri väkivaltaa vastaan

Joka kolmas nainen maailmassa on kohdannut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa, ja joissain maissa luku nousee jopa 70 prosenttiin. Suurin osa tästä väkivallasta tapahtuu kotona.

Väkivallan muotoja on monia. Sukuelinten silpominen, tyttöjen pakkoavioliitot ja seksuaalinen hyväksikäyttö ovat laajalle levinneitä ihmisoikeusloukkauksia. Konflikteissa raiskausta käytetään suunnitelmallisena aseena, joka kohdistuu erityisesti sivullisiin naisiin ja tyttöihin.

Sukupuolittunutta väkivaltaa vastaan on työskenneltävä. Siksi vietämme Oransseja päiviä 25.11. – 10.12. Oranssi on naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen väri. Se symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus.

#oranssitpäivät #väkivaltaavastaan #orangetheworld #pukeudunoranssiin

Tule mukaan valtakunnalliseen tempaukseen naisten oikeuksien puolesta – edistä valaisemista paikkakunnallasi!

Oranssit päivät 25.11. – 10.12. on yksi UN Womenin suurimmista maailmanlaajuisista kampanjoista. Kaksiviikkoisen tempauksen tavoitteena on kiinnittää huomiota naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja toimia aktiivisesti sen lopettamiseksi. Maailmalla valaistaan joka vuosi tunnettuja rakennuksia oranssiksi. Muun muassa Empire State Building ja Egyptin pyramidit ovat oranssilla valaistuksellaan keränneet mittavaa huomiota. Aihe on valitettavan ajankohtainen myös Suomessa, jossa joka kolmas nainen on kokenut parisuhdeväkivaltaa.

Mitä rakennuksia sinulle tulee mieleen ajatellessasi omaa paikkakuntaasi?

Edistä valaisemista olemalla yhteydessä paikkakuntasi rakennuksiin ja tule osaksi valtakunnallista tempausta! Tutustu vapaaehtoisten Oranssit oppaaseen, josta voit lukea lisätietoa Oranssit päivät -kampanjastamme ja saat mm. malliviestin, jolla voit lähestyä paikkakuntasi rakennuksia omistavia tahoja.

Ilmoita mukaan paikkakuntasi valaistava rakennus!

  • PP dot KK dot VVVV
  • Lähettämällä lomakkeen hyväksyn, että tietoni tallennetaan Suomen UN Womenin rekisteriin. Yksityisyytesi on meille tärkeä. Voit lukea tietosuojastamme rekisteriselosteessamme.

10 tapaa, joilla voit torjua naisiin kohdistuvaa väkivaltaa

1. Kuuntele ja usko, jos joku kertoo kohtaamastaan väkivallasta.
2. Opeta seuraavaa sukupolvea ja opi heiltä: keskustele suostumuksesta, naisten oikeuksista ja sukupuolirooleista.
3. Vaadi asiaankuuluvia vastauksia ja palveluita myös koronapandemian aikana.
4. Ymmärrä, mitä suostumus tarkoittaa.
5. Opettele tunnistamaan väkivallan merkit ja tutustu auttaviin palveluihin.
6. Aloita keskustelu: puhu naisiin kohdistuvasta väkivallasta lähipiirisi kanssa ja sosiaalisessa mediassa. Käytä häshtägejä #oranssitpäivät ja #väkivaltaavastaan.
7. Vastusta raiskauskulttuuria esimerkiksi puuttumalla sitä tukevaan puheeseen. Esimerkiksi “hän kerjäsi sitä” ja huorittelu ovat tapoja vähätellä naisiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa ja ovat omiaan ylläpitämään raiskauskulttuuria.
8. Lahjoita naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön ja tue konkreettisia toimia naisten ja tyttöjen suojelemiseksi.
9. Vastuuta itsesi ja muut: pohdi omaa käyttäytymistäsi ja puutu matalalla kynnyksellä esimerkiksi seksuaaliseen häirintään kuten seksuaalissävytteiseen kommentointiin tai viheltelyyn.
10. Tunne aihe ja vaadi lisää tietoa: Jotta voisimme tehokkaasti torjua sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa, meidän on ymmärrettävä ilmiötä. UN Women tuottaa tutkimusta naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

Lahjoita väkivallan vastaiseen työhön!

Suojellaan yhdessä tyttöjä ja naisia väkivallalta kaikkialla maailmassa.

  • Lahjoituksesi

  • Hidden
  • Hinta: 0,00 €
  • 0,00 €
  • Lahjoittajatiedot

  • Yksityisyytesi on meille tärkeä. Käsittelemme tietojasi tietosuojakäytäntöjemme mukaan.

Seiso kanssamme väkivaltaa vastaan!

Lahjoita väkivallan vastaiseen työhön. Maailman naiset ja tytöt tarvitsevat apuasi. Tukemalla Suomen UN Womenin toimintaa ennaltaehkäiset väkivaltaa ja autat väkivaltaa kohdanneita naisia ja tyttöjä saamaan riittävää tukea. Lahjoita 10 € lähettämällä viesti UNW numeroon 16499.

Osoita seisovasi väkivaltaa vastaan. Julkaise oma kuvasi sosiaalisessa mediassa hashtageilla #oranssitpäivät #väkivaltaavastaan ja #orangetheworld. Seuraa Suomen UN Womenia Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä, ja jaa päivityksiämme omissa kanavissasi.

Pukeudu oransseihin vaatteisiin tai asusteisiin ja kannusta ystäviäsi tekemään niin kanssasi. Kerro kampanjasta työpaikallasi, koulussasi tai harrastusryhmässä ja kutsu kaikki mukaan tunnustamaan oranssia väriä väkivaltaa vastaan!

Lahjoittaminen

Voit tukea UN Womenin työtä lahjoittamalla UN Women Suomen lahjoitustilille tai tekemällä tekstiviestilahjoituksen:

Lahjoita tilille: Nordea FI62 1270 3000 2089 39
(viite 5050)
Tekstarilahjoitus: Lahjoita 10 € lähettämällä viesti UNW numeroon 16499

Ainakin 24 paikkakunnalla hehkuu oranssi naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi – UN Women Suomi kutsuu kaikki mukaan Oranssit päivät -kampanjaan
Naisiin kohdistuva väkivalta on pandemia, jota ei voi ohittaa