Naisen paikka on kaikkialla - ilman häirintää ja väkivaltaa

Loppu seksuaaliselle häirinnälle ja väkivallalle

Seksuaalinen ja sukupuolittunut häirintä ja väkivalta ovat läsnä tyttöjen ja naisten elämässä lähes päivittäin. Tilat, joissa tytöt ja naiset ovat täysin turvassa häirinnältä, ovat harvassa. Tyttöihin ja naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä on vallankäyttöä, jolla rajoitetaan tyttöjen ja naisten asemaa ja ääntä yhteiskunnassa. Häirintä on väkivaltaa, joka ylläpitää ja vahvistaa myös muita naisiin kohdistuvan väkivallan muotoja. Se on myös uhka sananvapaudelle ja demokratialle. On aika ottaa seksuaalinen häirintä ja väkivalta naisia kohtaan vakavasti.

Naisiin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuinen ongelma, joka koskettaa meitä kaikkia. YK:n Oranssit päivät -kampanjaa vietetään joka vuosi 25.11.-10.12., naisiin kohdistuvan väkivallan pysäyttämiseksi. Kampanjan oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus.

Häirintäkyselyn tulokset järkyttävät

UN Women Suomi teetti suomalaisten naisten kokemaa seksuaalista häirintää käsittelevän kyselytutkimuksen yhdessä eeva.fin kanssa syyskuussa 2023. Tulokset ovat järkyttäviä - mutta eivät yllättäviä.

Turvassa politiikassa

Avaamme Oranssit päivät -kampanjan 20.11. UN Women Suomen syyskokouksella ja Turvassa politiikassa -tilaisuudella, joka järjestetään yhdessä dokumenttisarjan ohjaajan Mia Halmeen sekä Helsingin keskustakirjasto Oodin kanssa. UN Women Suomen tämän vuoden Oranssit päivät -kampanjan teemana on turvassa kaikkialla. Kampanja peräänkuuluttaa jokaisen naisen ja tytön oikeutta turvalliseen ja väkivallan ja häirinnän uhasta vapaaseen olemassaoloon kaikkialla, myös politiikassa.

Väkivallan kulttuuri on juurtunut syvälle  

Usein seksuaalista häirintää ja väkivaltaa kokeneiden kokemuksia vähätellään ja uhreja syyllistetään. Väkivaltaa selitetään sen kohteeksi joutuneiden tyttöjen ja naisten käyttäytymisellä tai olemuksella sen sijaan, että tuomittaisiin itse väkivalta ja vaadittaisiin tekijää vastuuseen. Seksuaalinen häirintä ei ole koskaan harmitonta tai vain ”vitsi”. Se on sukupuolittuneen väkivallan muoto ja sen normalisoinnin on loputtava.

Väkivalta ja häirintä ovat vakavia esteitä demokratialle ja kehitykselle 

Seksuaalinen häirintä ja väkivalta estävät naisia ja tyttöjä osallistumasta yhteiskuntaan sen täysimääräisinä jäseninä ja kaventavat naisten ja tyttöjen vaikuttamismahdollisuuksia ja asemaa. Tämä uhkaa naisten poliittista osallistumista, heikentää demokratiaa sekä vaikuttaa myös talouteen ja kaikkeen kehitykseen negatiivisesti. Naisia ja tyttöjä pyritään myös yhä useammin vaientamaan verkkoväkivallalla.

Naisiin kohdistuva väkivalta on turvallisuusuhka

Sisäministeriön tekemän tutkimuksen mukaan naisiin kohdistuva väkivalta on toiseksi vakavin yleiseen turvallisuuteen vaikuttava tekijä, tehden Suomesta yhden EU:n vaarallisimmista maista naisille. Suomessa joka kolmas nainen kokee elämänsä aikana parisuhdeväkivaltaa, ja vuosittain ainakin 50 000 naista kokee seksuaalista väkivaltaa.

Värjätään koko Suomi oranssiksi!

Oranssit päivät -kampanja kannustaa kaikkia toimimaan naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Kampanja alkaa kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. ja loppuu ihmisoikeuksien päivänä 10.12.

Vuosittain merkittäviä rakennuksia valaistaan oranssiksi naisiin kohdistuvan väkivallan esiin tuomiseksi. Kannustamme kaikkia osallistumaan Oranssit päivät-kampanjaan ja osoittamaan tukensa naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi jakamalla myös sosiaalisessa mediassa UN Women Suomen sisältöjä.

Jaamme pian lisätietoa myös muista tavoista osallistua kampanjaan täällä!

Näin lahjoituksesi voi auttaa

• 250€ antaa nuorille valistuspaketin positiivisesta maskuliinisuudesta sekä väkivallan ehkäisemisestä
• 150 € tarjoaa lakineuvontaa väkivallan uhrille
• 50 € pelastaa 5 tyttöä sukuelinten silpomiselta
• 25 € tarjoaa turvakodin seksuaalisen väkivallan uhreille

  • Lahjoituksesi

  • Hinta: 0,00 €
  • 0,00 €
  • Lahjoittajatiedot

Naisiin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuinen ongelma, joka koskettaa meitä kaikkia. Lue lisää täältä, miten UN Women työskentelee väkivaltaan puuttumiseksi.

Oranssit päivät

UN Womenin pääjohtaja Sima Bahous: On aika ottaa naisiin kohdistuvan väkivallan lopettaminen vakavasti – se vaatii merkittävän rahoituksen kohdentamista tähän työhön

Kuvat: UN Women/ Khristina Godfrey / Johis Alarcón /J Carrier