Kohti turvallisempaa kaupunkia

Kairon laitakaupungin kapeilla, päällystämättömillä kujilla loistaa valon ja toivon pilkahdus. UN Womenin vapaaehtoiset ja yhteisön asukkaat jakavat tietoa seksuaalisen väkivallan ehkäisemisestä, auttavat naisia löytämään palvelut ja antavat tukea käyttäytymismallien muuttamiseen tähtäävässä projektissa.

UN Womenin tutkimuksen mukaan yli 99 % egyptiläisistä naisista kohtaa seksuaalista häirintää. Ensimmäisellä virallisella Egyptin-vierailullaan UN Womenin pääjohtajana Phumzile Mlambo-Ngcuka kävi Kairossa, jossa on meneillään useita Safe Cities (turvalliset kaupungit) -ohjelmaan kuuluvia aloitteita.

“Aikaisemmin pelkäsin, kun minua ahdisteltiin, enkä uskaltanut vastata. Nykyään vastaavissa tilanteissa käännyn ja vastaan, että tunnen oikeuteni”, kertoo Aleyat UN Womenin pääjohtajalle.

Hän on yksi naisista, jotka saavat apua ja tukea naisneuvoston tasa-arvovaltuutetun toimistosta. Palvelutarjontaan kuuluu naisten oikeuksista tiedottamisen lisäksi juristi, joka auttaa lain koukeroissa ja on säännöllisesti tavattavissa.

Naisten kokemuksia kuunneltuaan Mlambo-Ngcuka eläytyy paikallisten nuorten tyttöjen ja poikien lauluesitykseen. “Olen arvokas, olen rakastettu, vartaloni kuuluu vain minulle!” lapset laulavat.

Tytöt ja pojat oppivat laulun ja leikin avulla tunnistamaan hyväksikäyttöä sekä puolustautumaan seksuaaliselta ahdistelulta, joka on valitettavan yleistä julkisilla paikoilla. Lauluesityksen jälkeen pääjohtaja juttelee lasten kanssa ja kannustaa heitä jatkamaan naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan vastaista työtä.

Muutoksen tärkeys

Phumzile Mlambo-Ngcuka vaihtoi kokemuksia Safe Cities -ohjelman vapaaehtoisten kanssa. Turvallinen kaupunki syntyy vain yhdessä toimimalla. (Kuva: UN Women/Mohamed Ezz Aldin)
Phumzile Mlambo-Ngcuka vaihtoi kokemuksia Safe Cities -ohjelman vapaaehtoisten kanssa. Turvallinen kaupunki syntyy vain yhdessä toimimalla. (Kuva: UN Women/Mohamed Ezz Aldin)

Päihteiden käyttö on yksi merkittävimmistä ongelmista, joka lisää naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa. Phumzile Mlambo-Ngcuka vieraili myös Ezbet el-Haggaran alueella toimivassa päihdetukikeskuksessa, joka kannustaa päihteettömään elämään ja tukee riippuvuudesta kuntoutuvia.

“Ennen toipumistani huumeiden käytöstä olin hyvin väkivaltainen kotona, erityisesti äitiäni ja siskoani kohtaan. Tukea saatuani näkemykseni ovat muuttuneet. Nyt kunnioitan naisia. Aloin jopa auttaa äitiäni ja sisartani kotitöissä”, kertoo Ahmed-niminen nuori mies.

Päästyään irti huumeista Ahmed on aktivoitunut toimimaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kohtaan laajemminkin. Hän toimii Safe Cities -ohjelman vapaaehtoisena ja puhuu muutoksen tärkeydestä muille miehille.

Vierailunsa aikana pääjohtaja katselee nuorten vapaaehtoisten toteuttaman lyhyen, interaktiivisen näytelmän, joka käsittelee kaduilla ja kodeissa tapahtuvaa naisten ja tyttöjen kokemaa väkivaltaa. Vuorovaikutteisessa näytelmässä myös yleisöllä on osansa ratkaisujen löytämisessä.

Esityksen jälkeen pääjohtaja antaa pinssit UN Womenin HeForShe-kampanjaan osallistuneille miehille, kannustaen heitä olemaan hyviä isiä, poikaystäviä ja aviomiehiä.

Mlambo-Ngcukan vierailuohjelmassa on vielä tapaamisia korkeiden viranomaisten, julkisuuden henkilöiden ja uskonnollisten johtajien kanssa. Kaikki saavat kuulla pääjohtajalta, kuinka tärkeää heidän on työssään toimia naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Kun naiset voivat paremmin, koko yhteiskunta voi paremmin!