0 kohdetta

Hyppää Generation Equality -podcastin matkaan, ja tehdään tasa-arvosta vihdoin totta!

Jo 25 vuotta sitten hyväksyttiin historiallisen edistyksellinen asiakirja maailman naisten aseman parantamiseksi – Pekingin julistus ja toimintaohjelma. Silti edelleenkään yksikään maa ei ole saavuttanut tasa-arvoa. UN Women Suomen Generation Equality -podcastissa tapaamme tasa-arvon lähettiläitä, jotka haluavat kanssamme varmistaa, että tasa-arvosta tulee vihdoin totta.

Sisäministeri Maria Ohisalo pitää kädessään kylttiä, jossa lukee eneration Equality ja UN Women Suomi

Naiset rauhaa rakentamassa – vieraina professori Helena Ranta ja Aishi Zidan

Podcast-sarjamme kuudennessa jaksossa keskustelemme oikeushammaslääkäri, professori Helena Rannan ja Lähi-idän kirjeenvaihtajana työskennelleen Aishi Zidanin kanssa naisten asemasta ja oikeuksista kriiseissä, konflikteissa ja rauhanrakennuksessa. Jo Pekingin julistuksessa 25 vuotta sitten kirjoitettiin, että naisten täysimittainen osallistuminen kaikkiin konfliktien ehkäisemiseen ja ratkaisemiseen tähtääviin toimiin on välttämätöntä rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseksi ja turvaamiseksi. Silti naiset ovat yhä vain aliedustettuina rauhan prosessien kaikilla tasoilla. Jakso julkaistaan perjantaina 30. lokakuuta, YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1325 – Naiset, rauha ja turvallisuus – 20-vuotispäivän aattona.

“Onko varaa jättää puolet väestöstä tällaisten neuvottelujen ja keskustelujen ulkopuolelle? Ja toisaalta minkälainen historiallinen kuva konflikteista syntyy, kun ne loppuraportit kuitenkin heijastelevat enemmänkin miesten kokemuksia?” – Professori Helena Ranta.

“Konflikteissa naiset ovat usein haavoittuvaisemmassa asemassa. Esimerkiksi Syyrian sotaa seuratessani pakolaisleireillä oli paljon turvattomuutta, seksuaalista häirintää, ja kuulin paljon kertomuksia siitä, miten tässäkin konfliktissa seksuaalista väkivaltaa eli raiskauksia käytettiin yhtenä sodankäynnin välineenä.” – Aishi Zidan.

 

Podcastimme myös muissa kanavissa:

Epätasa-arvoinen köyhyys – vieraana Riku Rantala

Podcast sarjamme kolmannessa jaksossa keskustelemme Madventures- ja Docventures –sarjoista tutun Riku Rantalan kanssa siitä, miten köyhyys ja epätasa-arvo kulkevat käsi kädessä. Naiset ympäri maailman köyhtyvät ja pysyvät köyhinä, koska epätasa-arvo riistää heiltä perusoikeudet ja mahdollisuuden hyvinvointiin. Rantala on matkoillaan kohdannut pysäyttäviä hetkiä, joissa on ymmärtänyt oman etuoikeutetun asemansa. Epätasa-arvo näkyy hänen mukaansa myös mediamaailmassa, jossa miehillä on etenkin iän karttuessa enemmän mahdollisuuksia kuin naisilla. Rantala korostaa, että myös miesten tulee olla osallisina tasa-arvokeskustelussa, jotta muutosta saadaan todella aikaiseksi.

“Monille miehille tämä feminismi on semmoinen peikko, että he kokevat sen ikään kuin symbolina sille, että tässä maailmassa tapahtuu nyt paljon mullistuksia, ja tämä on yksi niistä.”

Voit myös lukea Rikun haastattelun täällä!

 

Podcastimme myös muissa kanavissa:

Naisten seksuaalioikeudet uhattuina – vieraana Ujuni Ahmed

Podcast-sarjamme toisessa jaksossa tapaamme silpomisen vastaisen työn asiantuntijan Ujuni Ahmedin ja keskustelemme naisten oikeudesta päättää omasta kehostaan. Naisten seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet ovat edelleen tänä päivänä vakavasti uhattuina. Kehitys ei ole mennyt 25 vuodessa ainoastaan eteenpäin, vaan viime vuosina niiden suhteen on otettu äärimmäisen huolestuttavaa takapakkia maailmanlaajuisesti. Koronapandemian myötä nämä oikeudet vaarantuvat entisestään. Ujuni Ahmed kertoo haastattelussa, miten kauaskantoiset seuraukset tyttöjen ja naisten silpomisella on ja miten asia on vaarassa jäädä koronapandemian varjoon.

“Saatetaan ajatella, että silpomisen vastaista työtä ei tarvitse tehdä nyt, kun on korona. Korona asetetaan vastakkain naisten oikeuksien haasteiden kanssa. Se on se, mikä on ehkä vaarallisinta tässä vaiheessa.”

Haastattelu on myös luettavissa täältä!

 

Podcastimme myös muissa kanavissa:

Naisten ja tyttöjen oikeudet 2020 – missä mennään presidentti Tarja Halonen?

Kuusijaksoinen podcast-sarjamme käynnistyy presidentti Tarja Halosen vierailulla. Hänen kanssaan matkataan vuoteen 1995 – historiallisen Pekingin julistuksen ja toimintaohjelman luomishetkeen YK:n neljänteen naisten maailmankonferenssiin, jossa presidentti oli itsekin mukana. Konferenssin pääviestiksi kiteytyi, että ihmisoikeudet ovat naisten oikeuksia ja naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia. Kuitenkin edelleen 25 vuotta tuon julistuksen jälkeen naisten ihmisoikeuksien loukkaukset ovat karua todellisuutta ympäri maailmaa.

”Mikään kehitys, hyväkään asia ei pysy, jos siitä ei pidetä huolta, ja jos sitä ei koko ajan vahvisteta kulloisiinkin olosuhteisiin sopivaksi. Tässä mielessä sukupolvien välinen yhteistyö on tavattoman tärkeää sekä miesten että naisten kohdalla tasa-arvon saavuttamiseksi. — Me kaikki erilaiset, eri ikäiset, eri näköiset sekä miehet että naiset, tehdään se muutos mahdolliseksi”, presidentti Halonen sanoo.

Haastattelu on myös luettavissa täältä!

 

Podcastimme myös muissa kanavissa:

Tule osaksi tasa-arvon sukupolvea!

Allekirjoita kannanottomme maailmanlaajuisen raiskauskulttuurin lopettamiseksi! Allekirjoita kannanotto

Haluatko kuulla ensimmäisten joukossa, kun uusi podcast-jaksomme julkaistaan? Tilaa uutiskirjeemme!

Ajankohtaista

Sisäministeri Mariaohisalo pitelee kylttiä, jossa lukee Generation Equality - UN Women Suomi

Sisäministeri Maria Ohisalo: Naisten vaikutusmahdollisuuksien tiellä yhä suuria esteitä

Sisäministeri Maria Ohisalo keskustelee UN Women Suomen Generation Equality -podcastissa siitä, miten varmistetaan naisten täysivaltainen osallisuus ja vaikutusmahdollisuudet kaikkialla maailmassa.

Presidentti Tarja Halonen käynnistää Suomen UN Womenin Generation Equality -podcastin

Presidentti Tarja Halonen käynnistää Suomen UN Womenin Generation Equality -podcastin, jossa pohditaan, miten tasa-arvosta tehdään vihdoin totta.

Riku Rantala: “Ikäisilläni miehillä enemmän mahdollisuuksia kuin naisilla mediamaailmassa”

TV-tuottaja ja toimittaja Riku Rantala muistuttaa, ettei tasa-arvo ole valmis vielä missään. Globaalin köyhyyden ja epätasa-arvon lopettamiseksi hän peräänkuuluttaa kansainvälisten ponnistelujen merkitystä. 

Ujuni Ahmed: Silpominen uhkaa lisääntyä koronakriisin vuoksi – tyttöjä on suojeltava myös kriisin aikana

Silpomisella on kauaskantoiset seuraukset tyttöjen ja naisten elämään ja koko yhteiskuntaan. Aihe on nyt vaarassa jäädä koronapandemian varjoon.

Presidentti Tarja Halonen: ”Kun naiset osallistuvat työelämään ja tekevät sitä samassa mitassa, samoilla uratavoitteilla kuin miehet, tulee entistä tärkeämmäksi sovittaa yhteen perhe ja työelämä”

Presidentti Tarja Halonen kertoo ainutlaatuiselta näköalapaikalta, miltä sukupuolten tasa-arvon kehitys on näyttänyt viimeisten 25 vuoden aikana.

​Pekingin julistus ja toimintaohjelma luotiin YK:n neljännessä naisten maailmankonferenssissa vuonna 1995. Konferenssi muistetaan erityisesti Hillary Clintonin puheesta, jossa hän kiteytti julistuksen pääviestin: ihmisoikeudet ovat naisten oikeuksia ja naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

Generation Equality –podcastia on tuettu ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin.