”Paljon ideoita ja valtava halu päästä tekemään vaikuttamistyötä” – Generation Equality -nuortenryhmä käynnisti syksyn toimintansa uudella kokoonpanolla

Puolusta naisten ja tyttöjen oikeuksia

Teknologiaan ja tasa-arvoon keskittyvä 15-29-vuotiaiden nuorten vaikuttajien Generation Equality -nuortenryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa uudella kokoonpanolla. Tapaamisessa keskityttiin tunnistamaan ryhmäläisten osaamista, ideoimaan tulevaa vaikuttamistyötä sekä keskustelemaan, miten toimia aktivistina turvallisesti.

Generation Equality -nuortenryhmän syyskauden aloitustapaaminen toi nuoria yhteen aina Torniosta asti. Lähes kolmekymmentä nuorta kokoontui pohdiskelemaan, millaista osaamista ryhmässä on sekä minkälaista vaikuttamistyötä ryhmä haluaa lähteä tekemään syksyllä.

Inspiraatiota, ideoita ja yhteishenkeä

UN Women Suomen ja Plan International Suomen koordinoima Generation Equality -nuortenryhmä koostuu 15-29-vuotiaista nuorista, joita yhdistää kiinnostus tasa-arvo ja teknologia -teemoihin sekä vahva halu vaikuttaa yhteiskuntaan. Nuortenryhmä on osa UN Womenin kansainvälistä Generation Equality -kampanjaa, joka kirittää tasa-arvoa osa-alueilla, joilla kehitys on ollut erityisen hidasta. Suomella on johtorooli ryhmässä, jossa keskitytään teknologian ja innovaatioiden hyödyntämiseen tasa-arvon edistämiseksi.

Heikki Tuoriniemi on yksi nuortenryhmän 17 uudesta jäsenestä.

”Mulla jäi ennen kaikkea tosi lämmin ja inspiroitunut fiilis. Ilmapiiri tuntui hyvältä ja turvalliselta. Ihanaa päästä tutustumaan ja työskentelemään saman henkisten sekä samat arvot omaavien tyyppien kanssa, joilla on sama tavoite maailman parantamiseksi. Ryhmä tuntuu ammattimaiselta ja paljon kerettiin jo pyöritellä hyviä ideoita”, Heikki kertoo tunnelmistaan.

Myös Pinja Eskola aloitti ryhmässä uutena.

”Porukka vaikutti tosi moninaiselta ja hyvältä, innokkuutta ja osaamista löytyy monesta aiheesta. Tuli vahva tunne siitä, että pääsin osaksi tärkeitä juttuja. Musta oli hienoa, kuinka avoin ja vastaanottavainen koko porukka tuntui olevan. Odotan, että saan uusia näkökulmia vaikuttamistyöhön ja pääsen tekemään duunia huikeiden ihmisten kanssa sekä haastamaan itseäni hyvin erilaisen somen tekemisessä”, Pinja toteaa.

Generation Equality -nuortenryhmää voi seurata Instagramissa.

Osa nuorista on toiminut ryhmässä jo vuoden tai pidempään. Ryhmä perustettiin Generation Equality -kampanjan lanseerauksen jälkeen vuonna 2021 ja on ollut alusta alkaen valtavan suosittu. Ryhmään on hakenut joka vuosi yli 100 nuorta. Valinnoissa on korostettu ryhmän moniäänisyyttä.

Jotta nuortenryhmän toiminta on nuorten itsensä näköistä, ryhmän vaikuttamistyötä on suunnittelemassa nuorista itsestään koostuva ydinryhmä, jonka koordinaattorina Julia Järvelä on toiminut viimeisen vuoden.

”Uusilla ryhmäläisillä oli paljon ideoita ja valtava halu päästä tekemään vaikuttamistyötä, sitä oli ilo seurata. Ollaan saatu kasaan monimuotoinen ryhmä ja uskon että seuraavasta vuodesta tulee huikea”, Julia kiittelee.

Yhteistyö ulkoministeriön kanssa jatkuu

Generation Equality -nuortenryhmä on tehnyt tiivistä yhteistyötä Suomen ulkoministeriön kanssa ja myös syyskauden aloitustilaisuudessa kuultiin ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikan videotervehdys sekä ajankohtaiset kuulumiset Generation Equality -kampanjan osalta. Viisivuotinen kampanja lähestyy puoliväliä ja YK:n yleiskokouksen korkean tason avajaisviikolla järjestetään kampanjan puolivälitarkastelu (Midpoint Moment). Suomi osallistuu tilaisuuteen korkealla profiililla.

Nuortenryhmä oli kutsunut tilaisuuteen myös UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikankaan kertomaan urapolustaan, UN Womenin tasa-arvosaavutuksista sekä globaaleista tasa-arvohaasteista. Lisäksi tilaisuudessa keskusteltiin, miten tunnistaa häirintää ja vihapuhetta sekä miten nuorten aktivistien tulisi toimia, jos he kohtaavat häirintää.

”Syksyssä odotan erityisesti sitä, että ryhmäläiset pääsevät tekemään heitä inspiroivia asioita, sekä jakamaan tietämystään ryhmän sisällä että tulevien yhteistyötahojen kanssa. Uskon että saadaan aikaan mielenkiintoisia keskusteluja ja vaikuttamismahdollisuuksia. En malta odottaa, että päästään hommiin”, Julia summaa.

Generation Equality -nuortenryhmä on aikaisemmin esimerkiksi julkaissut teknologiasektoria vastuuttavan verkkohäirinnän vastaisen manifestinsa, järjestänyt Helsinki Pridessa tilaisuuden sateenkaariyhteisön kokemuksista sosiaalisesta mediasta ja teknologiayhteiskunnasta sekä keskustellut UN Womenin pääjohtajan kanssa nuorten kohtaamasta verkkoväkivallasta.