Hyppää Generation Equality -podcastin matkaan, ja tehdään tasa-arvosta vihdoin totta!

Jo 25 vuotta sitten hyväksyttiin historiallisen edistyksellinen asiakirja maailman naisten aseman parantamiseksi – Pekingin julistus ja toimintaohjelma. Silti edelleenkään yksikään maa ei ole saavuttanut tasa-arvoa. YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin käynnistämä viisivuotinen Generation Equality -kampanja edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia niillä osa-alueilla, joilla kehitys on ollut kansainvälisesti hidasta. UN Women Suomen Generation Equality -podcastissa tapaamme tasa-arvon lähettiläitä, jotka haluavat kanssamme varmistaa, että tasa-arvosta tulee vihdoin totta.

Löydät kaikki podcast-jaksomme tältä sivulta. Seuraa Generation Equality -podcastia myös Spotifyssa, Soundcloudissa ja Apple Podcastissa!

Jakso 8

Stereotypioita murtamassa – vieraana Viivi Altonen, Miss Suomi 2020

Podcast-sarjamme kahdeksannessa jaksossa keskustelemme Viivi Altosen kanssa naisiin ja tyttöihin liitetyistä stereotypioista, tasa-arvotyöstä sekä mainonnan ja markkinoinnin vaikutuksesta sukupuoliroolien kehittymiseen. Altonen kertoo: "Ehkä osasyy sille, minkä takia lopetin mallintyöt tai en tehnyt niitä enää niin täydellä sydämellä, oli se, etten halua muuttaa sitä, kuka olen. En siis koe, että siinä työssä olisi mitään väärää. Huomasin siinä kuitenkin sellaisia piirteitä, joiden takia itse vähensin sitä. Koin, että minä en ole pelkkä henkari, vaan minulla on myös ääni ja jotain sanottavaa."

Jakso 07

Kaikki mukaan tasa-arvotyöhön – vieraana presidentti Sauli Niinistö

Podcast-sarjamme seitsemännessä jaksossa pääsemme tapaamaan Suomen istuvaa presidenttiä Sauli Niinistöä, joka kertoo sitoumuksestaan UN Womenin HeForShe –Impact Championina ja siitä miten hän on nähnyt lasikattojen rikkoutuvan uransa aikana. Presidentti Niinistöä haastattelee Kauppalehti Option toimitusta johtava Jenny Jännäri. “Se on ihan itsestään selvää, että ihmisten oikeudet ovat kaikkien ihmisten oikeuksia. Ja sitten tämä naiskysymys tässä näin nyt näyttäytyy sitten paremminkin siltä, että niitä ihmisoikeuksia ei tasa-arvoisesti toteuteta – joka on tietysti paha puute.”  Haastattelu on myös luettavana täällä!

Jakso 06

Seksuaalisen häirinnän kulttuuria muuttamassa – vieraana Krista Kosonen

Podcast sarjamme kuudennessa jaksossa keskustelemme näyttelijä Krista Kosonen kanssa naisiin kohdistuvasta häirinnästä ja väkivallasta. Toimia naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi on vaadittu laajassa rintamassa jo vuosikymmeniä. Kuitenkin vasta vuoden 2017 #MeToo-liikkeen myötä keskustelu esimerkiksi seksuaalisesta häirinnästä nousi valtavirtakeskusteluun. Krista Kosonen ei ollut silloin tapauksista mitenkään yllättynyt. “Olen kasvanut 80-luvun lapsena ja olin tottunut siihen, että kaiken maailman sedät kommentoivat vaikka kroppaa. Kouriminen ja huorittelu oli sellaista, mihin oli jotenkin tavallaan tottunut. — Yritän kasvattaa tytärtäni niin, että hänellä olisi vahva tieto siitä, että hänen vartalonsa on sellainen, johon kukaan ei saa koskea ilman lupaa.” Voit myös lukea Kristan haastattelun täällä.

Jakso 05

Naiset rauhaa rakentamassa – vieraina professori Helena Ranta ja Aishi Zidan

Podcast-sarjamme viidennessä jaksossa keskustelemme oikeushammaslääkäri, professori Helena Rannan ja Lähi-idän kirjeenvaihtajana työskennelleen Aishi Zidanin kanssa naisten asemasta ja oikeuksista kriiseissä, konflikteissa ja rauhanrakennuksessa. Jo Pekingin julistuksessa 25 vuotta sitten kirjoitettiin, että naisten täysimittainen osallistuminen kaikkiin konfliktien ehkäisemiseen ja ratkaisemiseen tähtääviin toimiin on välttämätöntä rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseksi ja turvaamiseksi. Silti naiset ovat yhä vain aliedustettuina rauhan prosessien kaikilla tasoilla. Jakso julkaistaan perjantaina 30. lokakuuta, YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1325 – Naiset, rauha ja turvallisuus – 20-vuotispäivän aattona. “Onko varaa jättää puolet väestöstä tällaisten neuvottelujen ja keskustelujen ulkopuolelle? Ja toisaalta minkälainen historiallinen kuva konflikteista syntyy, kun ne loppuraportit kuitenkin heijastelevat enemmänkin miesten kokemuksia?” – Professori Helena Ranta. “Konflikteissa naiset ovat usein haavoittuvaisemmassa asemassa. Esimerkiksi Syyrian sotaa seuratessani pakolaisleireillä oli paljon turvattomuutta, seksuaalista häirintää, ja kuulin paljon kertomuksia siitä, miten tässäkin konfliktissa seksuaalista väkivaltaa eli raiskauksia käytettiin yhtenä sodankäynnin välineenä.” – Aishi Zidan. Voit myös lukea osan haastattelusta täällä!

Jakso 04

Naiset vaikuttajina ja tienraivaajina – vieraana sisäministeri Maria Ohisalo

Podcast sarjamme neljännessä jaksossa sisäministeri Maria Ohisalo keskustelee kanssamme siitä, miten varmistetaan naisten täysivaltainen osallisuus ja vaikutusmahdollisuudet kaikkialla maailmassa. Naisten edustus poliittisessa päätöksenteossa kasvaa, mutta tahti on edelleen hidas. Kolme neljäsosaa parlamenttien edustajapaikoista on edelleen miehillä, ja vain kymmenesosaa maailman maista johtaa nainen. Suomi erottuu ainoana maana, jolla on sekä sukupuolten tasa-arvo hallituksessa että nainen hallituksen johtajana. Sisäministeri Maria Ohisalo kertoo mitä Suomessa on hänestä tehty oikein ja mitä tulisi vielä tehdä naisten vaikutusmahdollisuuksien parantamiseksi niin Suomessa kuin maailmalla. “on huomattavissa liikehdintää, joka pyrkii rajoittamaan niitä tasa-arvon saavutuksia, joita on jo tehty. — huomataan, että uudenlaisia ihmisiä tulee politiikan ja vaikuttamisen ja liike-elämän johtajuuden kentille ja herää pelkoja, että tämä on jollain tavalla pois niiltä, jotka jo ovat vallassa. Se saattaa aiheuttaa suorastaan vihamielistä ja jopa väkivaltaista vastustusta naisten oikeuksille.” Lue uutinen aiheesta!

Jakso 03

Epätasa-arvoinen köyhyys – vieraana Riku Rantala

Podcast sarjamme kolmannessa jaksossa keskustelemme Madventures- ja Docventures –sarjoista tutun Riku Rantalan kanssa siitä, miten köyhyys ja epätasa-arvo kulkevat käsi kädessä. Naiset ympäri maailman köyhtyvät ja pysyvät köyhinä, koska epätasa-arvo riistää heiltä perusoikeudet ja mahdollisuuden hyvinvointiin. Rantala on matkoillaan kohdannut pysäyttäviä hetkiä, joissa on ymmärtänyt oman etuoikeutetun asemansa. Epätasa-arvo näkyy hänen mukaansa myös mediamaailmassa, jossa miehillä on etenkin iän karttuessa enemmän mahdollisuuksia kuin naisilla. Rantala korostaa, että myös miesten tulee olla osallisina tasa-arvokeskustelussa, jotta muutosta saadaan todella aikaiseksi. “Monille miehille tämä feminismi on semmoinen peikko, että he kokevat sen ikään kuin symbolina sille, että tässä maailmassa tapahtuu nyt paljon mullistuksia, ja tämä on yksi niistä.” Voit myös lukea Rikun haastattelun täällä!

Jakso 02

Naisten seksuaalioikeudet uhattuina – vieraana Ujuni Ahmed

Podcast-sarjamme toisessa jaksossa tapaamme silpomisen vastaisen työn asiantuntijan Ujuni Ahmedin ja keskustelemme naisten oikeudesta päättää omasta kehostaan. Naisten seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet ovat edelleen tänä päivänä vakavasti uhattuina. Kehitys ei ole mennyt 25 vuodessa ainoastaan eteenpäin, vaan viime vuosina niiden suhteen on otettu äärimmäisen huolestuttavaa takapakkia maailmanlaajuisesti. Koronapandemian myötä nämä oikeudet vaarantuvat entisestään. Ujuni Ahmed kertoo haastattelussa, miten kauaskantoiset seuraukset tyttöjen ja naisten silpomisella on ja miten asia on vaarassa jäädä koronapandemian varjoon. “Saatetaan ajatella, että silpomisen vastaista työtä ei tarvitse tehdä nyt, kun on korona. Korona asetetaan vastakkain naisten oikeuksien haasteiden kanssa. Se on se, mikä on ehkä vaarallisinta tässä vaiheessa.” Haastattelu on myös luettavissa täältä!

Jakso 01

Naisten ja tyttöjen oikeudet 2020 – missä mennään presidentti Tarja Halonen?

Kuusijaksoinen podcast-sarjamme käynnistyy presidentti Tarja Halosen vierailulla. Hänen kanssaan matkataan vuoteen 1995 – historiallisen Pekingin julistuksen ja toimintaohjelman luomishetkeen YK:n neljänteen naisten maailmankonferenssiin, jossa presidentti oli itsekin mukana. Konferenssin pääviestiksi kiteytyi, että ihmisoikeudet ovat naisten oikeuksia ja naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia. Kuitenkin edelleen 25 vuotta tuon julistuksen jälkeen naisten ihmisoikeuksien loukkaukset ovat karua todellisuutta ympäri maailmaa. ”Mikään kehitys, hyväkään asia ei pysy, jos siitä ei pidetä huolta, ja jos sitä ei koko ajan vahvisteta kulloisiinkin olosuhteisiin sopivaksi. Tässä mielessä sukupolvien välinen yhteistyö on tavattoman tärkeää sekä miesten että naisten kohdalla tasa-arvon saavuttamiseksi. — Me kaikki erilaiset, eri ikäiset, eri näköiset sekä miehet että naiset, tehdään se muutos mahdolliseksi”, presidentti Halonen sanoo. Haastattelu on myös luettavissa täältä!

Haluatko kuulla ensimmäisten joukossa, kun uusi podcast-jaksomme julkaistaan? Tilaa uutiskirjeemme!

Naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia

​Pekingin julistus ja toimintaohjelma luotiin YK:n neljännessä naisten maailmankonferenssissa vuonna 1995. Konferenssi muistetaan erityisesti Hillary Clintonin puheesta, jossa hän kiteytti julistuksen pääviestin: ihmisoikeudet ovat naisten oikeuksia ja naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

Ajankohtaista

Generation Equality –podcastia on tuettu ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin.