Nollatoleranssi tyttöjen ympärileikkaukselle

YK:n julistamaa tyttöjen ympärileikkauksen vastaista päivää vietetään 6.2. 

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women muistuttaa, että ympärileikkaus rikkoo naisten ja tyttöjen perusoikeuksia ja asettaa heidän terveytensä vakavaan vaaraan.

”Vaikka naisten sukuelinten silpominen on perinne joissakin osissa maailmaa, sitä ei voi oikeuttaa uskonnon tai kulttuurin perusteella. Se on ihmisoikeuksien loukkaus ja ilmentymä sukupuolten epätasa-arvosta”, sanoo UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Mlambo-Ngcuka peräänkuuluttaa toimintaa kaikilla tasoilla perinteen lopettamiseksi. Niin hallitusten kuin yhteisöjen ja uskonnollisten johtajien, lääketieteen ammattilaisten kuin perheiden on osoitettava johtajuutta, jotta silpominen saadaan loppumaan.

”Työssämme UN Womenia ohjaavat kansainväliset sopimukset, mukaan luettuna YK:n yleiskokouksen päätös, joka vaatii naisten sukuelinten silpomisen täydellistä poistamista. Suuremman edistyksen aikaansaamiseksi lakien toteutumista pitää vahvistaa, ihmisiä pitää kouluttaa ja yhteisöt on sitoutettava mukaan. Vaarassa olevat tai toimenpiteen läpikäyneet tytöt ja naiset tarvitsevat tukea ja palveluita”, Mlambo-Ngcuka sanoo.

UN Women lupaa voimakkaampia toimia tyttöjen ympärileikkauksen lopettamiseksi.

”Lupaamme lisätä tukea pyrkimyksille ehkäistä naisten sukuelinten silpomista ja edistää sukupuolten tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia, mukaan lukien oikeus seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä elämään ilman väkivaltaa ja syrjintää”, Mlambo-Ngcuka sanoo.

Työmme johtaa tuloksiin

YK-järjestöt arvioivat, että naisten ja tyttöjen sukuelinten silpominen voidaan lopettaa yhden sukupolven aikana, jos poliittista tahtoa ja resursseja on riittävästi.