Naisten syrjintä on yhä laillista kymmenissä maissa

Naisten syrjintä on yhä laillista kymmenissä maailman valtioissa. Jopa 90 prosentissa maailman valtioista on voimassa ainakin yksi sukupuolen perusteella syrjivä laki. Eikä kyse ole vain vanhoista jäänteistä: tällaisia lakeja on säädetty lisää jopa viime vuosien aikana.

Työelämässä ja omistusoikeuksissa sukupuolisyrjintä on yhä sallittua hätkähdyttävän monissa maissa. Esimerkiksi Guineassa nainen saa oman ammatin vain miehen suostumuksella. Saudi-Arabia listasi viime keväänä 23 ammattia, joissa naiset eivät saa toimia.

“Naisia ja tyttöjä syrjivät lait pönkittävät sukupuolten epätasa-arvoa. Meidän täytyy murtaa syrjimisen ketju pysyvästi, jotta saavuttamamme edistysaskeleet kestävät tuleville sukupolville”, sanoo UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Lait eivät täysimittaisesti suojele naisia väkivallalta kodeissa, työpaikoilla, tai julkisessa tilassa. Useissa maissa laki määrää vaimon tottelemaan aviomiestään. 32 maassa naisen raiskaaja ei joudu syytteeseen, jos hän avioituu uhrinsa kanssa. Nigeriassa laki sallii vaimon väkivaltaisen kurittamisen. Intia on säätänyt lain, jonka mukaan 15 vuotta täyttäneen vaimon raiskaaminen ei ole rikos.

Lapsiavioliitot ovat yksi räikeä esimerkki: yli 700 miljoonaa tällä hetkellä elävää naista on joutunut naimisiin lapsena. Lapsiavioliitto kahlitsee tytöt ja naiset epätasa-arvon kehään: elämään riippuvuudessa, köyhyydessä, väkivallan uhkan alla ja ilman omaa päätäntävaltaa.

Lapsiavioliittoja koskevat lait ovat vain yksi monista lakiuudistuksista, jotka ovat välttämättömiä tasa-arvon toteutumiseksi naisten ja tyttöjen elämässä. Kiireellisesti tarvitaan myös lakeja, jotka mahdollistavat lapsille myös äidin eikä vain isän kansalaisuuden.

» Auta kumoamaan naisia syrjivät lait

(Kuva: UN Women/Deepak Malik)