Naisia syrjivä raiskauslaki kumoon Libanonissa

Libanonin parlamentti päätti 16.8.2017 kumota kiistanalaisen rikoslain pykälän 522, joka on vapauttanut raiskaajan syytteistä, jos hän menee naimisiin uhrinsa kanssa.

Libanonin naisasioista vastaava ministeri Jean Oghassabian oli aiemmin kuvaillut raiskauslakipykälää “kivikautiseksi”. Maan pääministeri Saad Hariri puolestaan vakuutti heti päätöksen jälkeen Twitterissä, että kyse on askelista matkalla kohti kaikkien naisten oikeuksien toteuttamista Libanonissa.

Libanonin päätös syntyi vain viikkoja sen jälkeen, kun aiemmin kesällä Jordania kumosi vastaavan naisia syrjivän raiskauslain ja Tunisia hyväksyi ensimmäisen naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustavan lain, joka samalla oikaisee rikoslain vääristyneen pykälän, joka on armahtanut alaikäisiä seksuaalisesti hyväksikäyttävät miehet, jos he ovat menneet naimisiin uhrinsa kanssa.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on kaikissa maissa tehnyt pitkäjänteistä työtä naisia syrjivien lakien kumoamiseksi. Libanonissa UN Women on yhdessä sukupuolten tasa-arvoa ajavan ABAAD-järjestön kanssa kampanjoinut pykälän 522 kumoamiseksi.

» Auta kumoamaan naisia syrjivät lait: Ryhdy kuukausilahjoittajaksi

“Tämä on ensimmäinen askel ajattelutapojen ja perinteiden muuttamiseksi. Meille se on alku. Nyt aloitamme kampanjan, joka tekee naiset tietoisiksi siitä, että näin ei enää voi käydä: raiskaaja ei voi paeta rangaistusta”, sanoo ABAADin perustaja ja johtaja Ghida Anani.

Kansalaisaktivistit kokoontuivat Libanonin parlamentin eteen Beirutissa juhlimaan pykälän 522 kumoamista.

UN Womenin arabimaiden aluejohtaja Mohammad Naciri korostaa, että elämä ilman väkivaltaa on ihmisoikeus. Siksi naisten oikeuksia suojelevien ja naisia voimaannuttavien lakien ja politiikkaohjelmien tukeminen on alueella elintärkeää.

“Olemme kulkeneet pitkän tien hiljaisuuden murtamiseksi. Nyt meidän täytyy murtaa väkivallan kierre”, hän sanoo.

Naisia syrjivien raiskauslakien kumoaminen kolmessa arabimaassa on merkittävä avaus. Vastaavat lakipykälät ovat edelleen voimassa Algeriassa, Irakissa, Kuwaitissa, Libyassa, Bahrainissa, Palestiinassa ja Syyriassa.

Ongelma ei kuitenkaan koske pelkästään näitä arabimaita, vaan naisten syrjintä on yhä laillista kymmenissä maailman valtioissa. Edelleen lähes 30 maassa raiskaaja voi vapautua syytteistä naimalla uhrinsa. UN Women tavoittelee naisia syrjivien lakien kumoamista kaikkialla maailmassa vuoteen 2030 mennessä.

» Auta kumoamaan naisia syrjivät lait: Ryhdy kuukausilahjoittajaksi

(Kuvat: ABAAD)