UN Women aikoo kumota naisia syrjivät lait kaikissa maissa

Vain muutama viikko sitten Malawin parlamentti teki mullistavan päätöksen: lapsiavioliitot kiellettiin maassa, jossa yli puolet tytöistä joutuu alaikäisenä naimisiin. Muutoksen mahdollisti UN Womenin pitkäjänteinen vaikuttamistyö.

Nyt YK:n tasa-arvojärjestö aikoo tehdä saman muualla maailmassa. Samana päivänä kun Malawissa kiellettiin lapsiavioliitot, julkisti UN Women historiallisen aloitteen naisia ja tyttöjä syrjivien lakien kumoamiseksi kaikissa maailman maissa.

Naisten syrjintä on yhä laillista kymmenissä maailman valtioissa. Naisia syrjivät lait liittyvät niin omistusoikeuksiin, miehen määräysvaltaan avioliitossa kuin työelämään ja poliittiseen osallistumiseen.

Lainsäädäntö on usein epäonnistunut myös suojelemaan naisia ja tyttöjä väkivallalta. Joka kolmannessa maassa lainsäädäntö ei tunne perheväkivaltaa.

“Lait eivät vielä täysimittaisesti suojele naisia väkivallalta kodeissa, työpaikoilla tai julkisessa tilassa. Oman aviopuolison raiskaaminen on yhä laillista kymmenissä maissa. Yli 30 maassa raiskaukseen syyllistynyt mies vapautuu syytteistä avioitumalla uhrin kanssa. Tämä kertoo ongelman laajuudesta”, sanoo Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen.

» Seiso naisten puolella: Auta kumoamaan syrjivät lait

UN Womenin uusi maailmanlaajuinen aloite tähtää kaikkien naisia ja tyttöjä syrjivien lakien kumoamiseen.  Uudistettavien lakien pitää pohjautua sukupuolten tasa-arvoon ja turvata naisten ihmisoikeudet.

UN Women aikoo saada naisia syrjivät lait kumottua kaikissa maissa vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteeseen päästään toimimalla yhteistyössä hallitusten, parlamenttien ja oikeussektorin kanssa.

Syrjintä perustuu usein syvään juurtuneisiin asenteisiin, joiden muuttaminen on vaikeaa. Siksi ruohonjuuritason aktivistien ja kansalaisjärjestöjen rooli tulee olemaan keskeinen niin suuren yleisön kuin lainsäätäjien näkemysten muuttamisessa.

“Naisia ja tyttöjä syrjivät lait pönkittävät sukupuolten epätasa-arvoa. Meidän täytyy murtaa syrjinnän ketju pysyvästi, jotta saavuttamamme edistysaskeleet kestävät tuleville sukupolville”, sanoo UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka.

» Seiso naisten puolella: Auta kumoamaan syrjivät lait

(Kuva: UN Women/Joe Saad)