Jordanian parlamentti kumosi naisia syrjivän raiskauslain

Jordanian parlamentti teki tiistaina 1.8.2017 historiallisen päätöksen ja kumosi naisia syrjivän raiskauslain, jota vastaan naisten oikeuksien puolustajat ovat kampanjoineet vuosia. Rikoslain pykälä 308 on jättänyt raiskaajan rankaisematta, jos tämä menee naimisiin uhrinsa kanssa.

Lakia vastaan on kampanjoitu ympäri maailman. Myös Suomessa tuhannet ihmiset allekirjoittivat keväällä vetoomuksen lakipykälän kumoamiseksi.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women tavoittelee naisia syrjivien lakien kumoamista kaikkialla maailmassa vuoteen 2030 mennessä. UN Women on tehnyt työskennellyt Jordaniassa pykälän 308 kumoamiseksi vuodesta 2015 lähtien.

”Tämä on historiallinen hetki paitsi Jordanialle, myös koko alueelle”, iloitsi Jordanian naiskomission pääsihteeri Salma Nims parlamentin äänestystuloksen selvittyä.

Jordanian esimerkki voikin toimia mallina myös muille maille kun ne uudistavat lainsäädäntöään. Edelleen yli 30 maassa raiskaaja voi välttää syytteen menemällä naimisiin uhrinsa kanssa.

Jordanian lain muuttaminen vaatii vielä senaatin ja kuninkaan vahvistuksen, mutta nyt sillä on takanaan niin hallituksen kuin kansanedustuslaitoksen tuki.

» Auta kumoamaan naisia syrjivät lait: Ryhdy kuukausilahjoittajaksi