Kriisipäivitys: rohingya-naiset ja -tytöt tarvitsevat edelleen apua

Vuosi sitten sadat tuhannet rohingyat Myanmarissa jättivät kotinsa paetakseen armeijan etnistä puhdistusta. Suuri osa naisista ja tytöistä joutui myös sodankäynnin aseena käytetyn seksuaalisen väkivallan uhriksi. Nyt pakolaiskriisin alusta on kulunut vuosi, ja Bangladeshin pakolaisleirit ovat edelleen tupaten täynnä. Ihmisten perustarpeet ovat yhä valtavat resurssien ollessa niukat. UN Women on läsnä pakolaisleirillä ja tukee naisia ja tyttöjä pääsemään uuden elämän alkuun. Tukijoidemme avulla UN Women tarjoaa naisille ja tytöille hygieniapakkauksia, turvallisia tiloja, psykologista tukea ja ammattivalmennusta vaikuttaen samalla korkealla tasolla neuvotteluihin vahvistaakseen naisten johtajuutta kriiseissä ja rauhanrakennuksessa. Avuntarpeet ovat kuitenkin edelleen valtavat.

 

Tule mukaan tukemaan rohingya-naisia ja tyttöjä!

 

Bangladesh on vastaanottanut rohingya-pakolaisia Myanmarista lähes kolme vuosikymmentä. Vuosi sitten elokuussa Rakhinen osavaltiosta etnistä puhdistusta paenneet lisäsivät kuitenkin pakolaisten määrää yli puolella Bangladeshissa.  Cox Bazarin pakolaisleireillä on nyt lähes miljoona rohingya-pakolaista – heistä suurin osa on naisia ja tyttöjä. Tutustu alla, miten UN Women on tukijoidensa avulla vienyt apua perille lahjoitusten avulla.

 

Naisten monitoimikeskusten laajentamista

Tammikuussa 2018 UN Women avasi ensimmäisen naisten monitoimikeskuksen Balukhalin pakolaisleirillä Cox Bazarissa. Nyt uusi naisten keskus on valmisteilla Ukhiyan pakolaisleirillä.

Monitoimikeskukset ovat rohingya-naisille ja tytöille turvallisia tiloja pakolaisleirin keskellä. Ne tarjoavat monia palveluita saman katon alla – naiset saavat elintärkeää tietoa muun muassa terveydestä, ravinnosta ja naisiin kohdistuvan väkivallan estämisestä. Keskukset tarjoavat myös esimerkiksi psykososiaalista tukea ja ammattivalmennusta. Niissä on muun muassa mahdollista imettää yksityisesti sekä peseytyä ja käydä vessassa turvallisesti. Naiset ja tytöt välttelevät turvallisuussyistä pakolaisleirien yleisiä peseytymis- ja wc-tiloja.

Noor Nahar on oppinut ompelemaan UN Womenin monitoimikeskuksessa ja opettaa taitojaan eteenpäin.

Astu sisään monitoimikeskukseen ja tutustu, miten UN Women vie avun perille ja auttaa naisia ja tyttöjä uuden elämän alkuun!

 

Kuukautissuojia ja aurinkolamppuja

Kriisin puhjettua vuosi sitten UN Women alkoi yhteistyössä Action Aidin kanssa jakamaan hygieniapakkauksia – yli 8 000 naista ja tyttöä on saanut paketin. Pakkaus sisältää saippuaa, vaatteita, huiveja, kuukautissuojia, tuotteita tuoreille äideille, aurinkokennolamppuja, huopia ja vaihtoehtoisia hiiliä ruoan valmistukseen, jotta naiset eivät altistuisi savulle valmistaessaan ruokaa.

Tyttöjä kävelemässä Balukhalin pakolaisleirillä helmikuussa 2018. Lapsiavioliitot ovat yleisiä pakolaisleirillä, jossa vanhemmilla ei ole varaa huolehtia tyttäristään.

Mahmuda Begum, 23, asuu heiveröisessä suojassa Moynerghonassa, Balukhalin pakolaisleirillä Cox Bazarissa. Hän oli kahdeksannella kuulla raskaana paetessaan Bangladeshiin syyskuussa 2017. Hän synnytti pakolaisleirillä ja tarvitsi itselleen ja vauvalleen tarvikkeita, joita ei yleensä avustuspaketeista löydy. Hän koki UN Womenin avustuspakkauksen erittäin tarpeellisena.

16-vuotias Rubina joutui vanhemmistaan eroon ylittäessään Naf-joen matkallaan Bangladeshiin. Hän on pitänyt paketista löytyvää aurinkokennolamppua erittäin hyödyllisenä. “Pimeän tultua naiset ja tytöt eivät uskalla mennä telttojensa ulkopuolelle, edes mennäkseen vessaan tai hakeakseen kaivolta vettä. Joskus emme saa kaikkia päivän askareita valmiiksi valoisalla. Tämä lamppu on erittäin hyödyllinen! Nyt voimme laittaa ruokaa, siivota ja hakea vettä myös illalla”, iloitsee Rubina.

 

Parannettua kriisivalmiutta

Alueena Cox Bazar, missä suurin osa pakolaisleireistä sijaitsee, on erityisen altis ilmastonmuutoksen aiheuttamille katastrofeille. Alueelle iskevät monsuunit kerryttävät Bangladeshin korkeimmat määrät sadevettä, ja pakolaisleirin asumukset ovat erityisen alttiita mutavyöryille ja tulville.

“Eniten pelkään monsuuniaikaa. Asumme matalalla sijaitsevalla alueella, säilyyhän pieni suojamme pystyssä?” kysyy 22-vuotias Minara Begum. Hän käveli päiviä ilman ruokaa päästäkseen Bangladeshiin turvaan. Nyt hän toimii vapaaehtoisena UN Womenin monitoimikeskuksessa. Tutustu Minaran tarinaan.

 

Toukokuussa alkaneen monsuunikauden aikana useat asumukset ovat jo vahingoittuneet tai tuhoutuneet mutavyöryissä ja tulvissa. YK- järjestöt järjestivät pakolaisleireillä koulutuksia ja välittivät tietoa radion avulla lähestyvästä monsuunista, jotta pakolaisleirin asukkaat osaisivat varautua oikein rankkasateisiin. 45-vuotias Sara Khatun on saanut koulutusta katastrofiriskeistä: “Koulutuksessa opin, miten saada tietoa lähestyvistä syklooneista radiosta ja moskeijan välityksellä”. Koulutuksissa on opetettu myös suojaamaan asumuksia.

Katastrofivalmiuden lisääminen vahvistaa myös rohingya-naisten ääntä pakolaisleirin päivittäisessä päätöksenteossa.

Maailman pakolaispäivänä elokuussa UN Women järjesti “tietoa taiteen avulla” tilaisuuden Balukhalin pakolaisleirin naisille ja lapsille. Heille tarjoutui turvallinen tila ilmaista taiteen avulla huolia ja haasteita, joita he kohtaavat pakolaisleirin arjessa.

Siitä huolimatta, että rohingya-kriisistä on uutisoitu melko näkyvästi jo vuoden ajan, ovat YK:n pyynnöt avustuksille jääneet vastaamatta. Avun tarve on edelleen suuri.

 

Ethän unohda rohingya-naisia ja tyttöjä pitkittyneen kriisin keskellä, tule mukaan tukijaksi!

 

Kuvat: Allison Joyce / UN Women