UN Women Suomi
Tietoa meistä
UN Women ja UN Women Suomi minuutissa:
Mitä UN Women tekee?
YK:n tasa-arvojärjestö UN Women (United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women) on maailman johtava naisten ja tyttöjen voimaannuttamista ja ihmisoikeuksia ajava järjestö. UN Womenilla on yli 200 kehityshanketta yli 90 maassa.
UN Women edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja vahvistaa naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksia ja asemaa globaalisti. Tavoitteenamme on maailma jossa kaikilla on yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet. Työskentelemme naisiin ja tyttöihin kohdistuvan syrjinnän lopettamiseksi, kaikkien naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi sekä tasa-arvon saavuttamiseksi.
Me UN Womenilla:
Rakennamme maailmaa, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus.
Tarjoamme naisille mahdollisuuden ihmisarvoiseen työhön ja omien tulojen hankkimiseen.
Vahvistamme demokratiaa, ihmisoikeuksia ja naisten osallistumista päätöksentekoon.
Tuemme tyttöjä ja naisia konflikteissa, katastrofeissa ja rauhanrakennuksessa.
UN Women Suomi
UN Women Suomi on UN Womenin kansallinen komitea, joka tukee UN Womenin mandaattia ja kerää varoja UN Womenin tasa-arvoa edistävään työhön. Teemme myös varainhankintaa tukevaa viestintä- ja vaikuttamistyötä.
Kansalliset komiteat ovat rekisteröityjä, voittoa tavoittelemattomia, itsenäisiä ja riippumattomia kansalaisjärjestöjä. UN Women Suomi on uskonnollisesti ja poliittisesti riippumaton, eikä ole sidoksissa mihinkään muuhun vastaavaan tahoon tai järjestöön. UN Women Suomi on UN Womenista, YK:sta ja muista YK:n alajärjestöistä erillinen oikeustoimihenkilö.
UN Women Suomi on tehnyt UN Womenin kanssa sopimuksen UN Womenin mandaatin tukemisesta keräämällä varoja yksityiseltä sektorilta, edistämällä naisten oikeuksia ja varmistamalla naisten ja tyttöjen maailmanlaajuinen näkyvyys.
Tällä hetkellä UN Womenin kansallisia komiteoita on 13 eri puolilla maailmaa. Lisätietoja UN Womenin kansallisista komiteoista UN Womenin verkkosivuilla täällä.
Varainhankintamme koostuu pääasiassa kuukausilahjoittamisesta, kertalahjoituksista, yrityslahjoituksista sekä paikallistoimikuntien järjestämistä keräyksistä. Lisäksi toimintaamme voi tukea testamenttilahjoituksella. Suurimpia kampanjoitamme ovat Naistenpäivät ja Oranssit päivät.
Viestintää teemme pääasiassa UN Women Suomen verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä sekä Linkedinissä. Lisäksi tiedotamme UN Womenin toiminnasta uutiskirjeessä.
Vaikuttamistyöllä edistämme naisten oikeuksien toteutumista myös Suomessa. UN Women Suomi koordinoi Suomen Naiset, rauha ja turvallisuus -verkostoa, jonka tavoitteena on edistää YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1325 toimeenpanoa.
UN Women Suomen toiminnanjohtajana toimii Jaana Hirsikangas. Jäsenistö valitsee hallituksen vuosikokouksissa.
UN Women Suomen hallitus ja Senior Advisor -jäsenet.
UN Women Suomi ry:n säännöt.
UN Womenin arvot ja kompetenssit.
Vuosikertomus 2023
Toiminnan tuotot
Suomen UN Womenin tuotot olivat vuonna 2023 yhteensä 1 549 410 €. Toiminnan tuki koostui yksityis- ja yrityslahjoituksista, säätiöiden ja organisaatioiden lahjoituksista, jäsenmaksuista, valtion toiminta-avustuksesta sekä UN Womenin päämajan tuesta varainhankintaan.
Rahoituksen jakautuminen
Vuoden 2023 keräystuotoista suurimmat osuudet menivät UN Womenin kansainväliselle tasa-arvotyölle ja UN Womenin tekemälle työlle Ukrainassa. Lisäksi humanitaariseen työhön Gazassa kerättiin merkittävä summa. Ukrainaan kerättiin yhteensä 170 000 €, ja keräys jatkuu edelleen vuonna 2024.
Keräystuotot
Työmme kulmakiven muodostavat yksityislahjoittajat, ja erityisesti kuukausilahjoittajat ovat ensiarvoisen tärkeitä toiminnallemme.
Miten rahankeräystä ja kerättyjen varojen käyttöä valvotaan
UN Women Suomella on rahankeräyslupa numero RA/2021/1501, jonka on myöntänyt Poliisihallitus 3.2.2022. Lupa on voimassa toistaiseksi koko Suomen alueella, Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Rahankeräystä varten oma rahankeräystili, jonne ohjautuvat vain lahjoitukset. UN Women Suomen keräystili on Nordeassa, Suomessa. Pankkitilille on rajattu käyttöoikeus, josta päättää UN Women Suomen hallitus.
Rahankeräysvarat käytetään rahankeräyslupahakemuksessa mainittuihin UN Womenin työn keskiössä oleviin toimiin. Kerätyt varat käytetään naisten oikeuksia vahvistaviin ohjelmiin ja hankkeisiin, kampanjointiin, tiedottamiseen ja vaikuttamistyöhön sukupuolten tasa-arvon saavuttamiseksi maailmanlaajuisesti ja Suomessa.
Käytämme rahankeräysvaroista vain kohtuullisen määrän keräyksen järjestämisen kannalta välttämättömiin kustannuksiin. Keräämistämme varoista 3/4 ohjataan UN Womenin tasa-arvotyöhön. UN Women Suomen tilintarkastaja tarkastaa rahankeräystilityksen ja lausuu, onko rahankeräys toimeenpantu ja saadut varat käytetty rahankeräysluvan ehtojen mukaisesti. UN Women Suomen tilintarkastajana toimii KPMG.
Vuosikertomukset ja tilinpäätös
UN Women Suomen vuosikertomukset:
UN Women Suomen vuosikertomus 2022
UN Women Suomen vuosikertomus 2021
UN Women Suomen vuosikertomus 2020
Tutustu UN Womenin englanninkielisiin vuosikertomuksiin:
UN Women Regular Resources Report 2021
UN Women Annual Report 2021-2022
UN Women Annual report 2020– 2021