Ilmastonmuutos on tasa-arvoasia!

Ilmastonmuutos – tasa-arvoasia!

Tasa-arvo, ilmastonmuutos, kestävä kehitys

Oppimateriaali valottaa miten ilmastonmuutos vaikuttaa sukupuolten tasa-arvoon ja miten tasa-arvo puolestaan on edellytys niin ilmastonmuutoksen hillitsemiselle kuin muidenkin kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumiselle. Lue miten ihmiset Enni Rukajärvestä YK:n nuorisodelegaatti Jayathma Wickramanayakeen ovat ryhtyneet toimiin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Oppimateriaali sisältää myös tehtäviä oppitunneille.

Julkaisu on suunnattu yläkoulun ja lukion oppilaille ja soveltuu käytettäväksi esimerkiksi historian ja yhteiskuntaopin, elämänkatsomustiedon, filosofian ja maantiedon tunneilla sekä yleisessä kansainvälisyys- ja tasa-arvokasvatuksessa.

Oppimateriaalin painos on loppunut, mutta voit ladata materiaalin digiversion ilmaiseksi täällä. 

TUTUSTU MYÖS JULKAISUN VERKKO-OPPIMISYMPÄRISTÖÖN ALLA.

Rauhaa kaikille!

Tasa-arvo, turvallisuus, kestävä kehitys
Sodat ja konfliktit ovat ajaneet ennätysmäärän ihmisiä pakomatkalle. Rauhaa kaikille! pureutuu konflikteihin, pakolaisuuteen ja rauhaan sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta. Julkaisu valottaa, miten eri tavoin aseelliset konfliktit vaikuttavat tyttöihin ja poikiin, naisiin ja miehiin sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin ihmisiin.
Julkaisu on tarkoitettu erityisesti 15-vuotiaille ja sitä vanhemmille oppilaille. Se sopii käytettäväksi mm. yläkoulussa, lukiossa ja ammatillisissa oppilaitoksissa mm. yhteiskuntaopin, maantiedon, uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksessa sekä yleisessä globaali-, tasa-arvo- ja rauhankasvatuksessa.
Oppimateriaalin painos on valitettavasti loppunut, mutta voit ladata oppimateriaalin pdf-tiedostona täällä.

Lisää ilmastoratkaisuja maailmalla

Katso!

Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen kertoo miksi sukupuolten tasa-arvo on edellytys kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumiselle. (YK-liitto)

Ilmastonmuutos horjuttaa merien ekosysteemien tasapainoa. Naisten osallistuminen merien suojeluun johtaa parempiin tuloksiin tavoitteiden saavuttamisessa. (UN Women)

Jos ilmastoa lämmittäviä päästöjä ei saada kuriin, lyhenevät talvet entisestään ja lunta saa etsiä aina pohjoisemmasta ja korkeammalta. (Protect our winters)

Tutustu millä eri tavoin ilmastonmuutosta ratkaistaan eri puolilla maailmaa. (Nuorten Akatemian Ilmari-kouluvierailumateriaalit)