UN Women huolehtii naisten ja tyttöjen tarpeista Pakistanin tulvien keskellä

Auta Pakistanin naisia ja heidän perheitään

Kun viimeaikaiset tulvat iskivät Fatimah Gulin taloon, kaikki tapahtui niin nopeasti, ettei hän ehtinyt tuoda mukanaan mitään tavaroita tai ruokatarvikkeita. Iäkäs leski menetti suurimman osan omaisuudestaan, kun hänen kylänsä joutui ensimmäisten joukossa tulvan koettelemaksi Swabin piirikunnassa, Khyber Pakhtunkhwan pohjoisessa maakunnassa.

“Tämä äkillinen tulva on tuhonnut kaiken elämästäni”, Fatimah sanoi kyyneleet silmissään. “Minulla ei ole astioita eikä vaatteita. Sänkyni ja taloni ovat vaurioituneet.” Hän oli jo elänyt zakatin (hyväntekeväisyysrahojen) varassa, eikä hänellä ollut yhtäkkiä mitään. Hänellä ei ole varaa jälleenrakentamiseen, eikä hänellä ole tuloja selviytymiseen.

Fatimah on yksi monista naisista, jotka ovat kärsineet Pakistanin ennätystulvista. Useimmat luonnonkatastrofien uhrit ovat köyhiä ja erityisesti naisia. Pakistanin viimeaikaiset ilmastomuutosten aiheuttamat tulvat ovat osoittaneet, että maa ei ole poikkeus. Kesäkuusta lähtien jatkuneet rankat monsuunisateet ovat jättäneet jopa kolmanneksen maasta veden alle, mikä on vaikuttanut 33 miljoonaan maan arviolta 240 miljoonasta asukkaasta. Noin 6,4 miljoonan ihmisen arvioidaan tarvitsevan apua.

Kuva: UN Women/Aziz Ullah

Tällaiset katastrofit ovat erityisen vahingollisia naisille, tytöille ja vammaisille naisille. Esimerkiksihumanitaarisen avun saaminen on heille erityisen suuri haaste. Lisäksi naisten ja tyttöjen tarpeet ja haavoittuvuus ovat usein erityisiä katastrofien aikana.

UN Women Pakistan asettaa Fatimahin kaltaiset naiset tulva-avun keskiöön. Tähän mennessä UN Women on jakanut muita kuin elintarvikkeita välittömään apuun, kuten suojaa, keittiövälineitä, lääkinnällistä apua ja hygieniatuotteita Swabin tulvasta kärsineille naisille. Lisäksi he ovat myöntäneet noin 90 euron arvoisia käteisavustuksia haavoittuvimmassa asemassa oleville naisille, kuten nuorille tytöille, kotia hoitaville naisille, tulottomille naisille ja vammaisille naisille.

Toinen Fatimahin kanssa samasta kylästä kotoisin oleva nainen, Romania Bibi, sanoo, että hän tuntee olevansa alttiina vaaroille, eikä hänellä ole mahdollisuutta yksityisyyteen kodissaan. Puolet hänen talostaan vaurioitui tulvissa. “En voi nukkua öisin, koska tulva vaurioitti taloni ulkoseiniä. Käytän lakanoita rikkinäisten seinien peittämiseen”, Romania sanoi.

UN Women aikoo lähipäivinä laajentaa tulva-apua tarjotakseen henkeä pelastavaa apua Sindhin ja Balochistanin maakunnissa sekä Gilgit-Baltistanin alueella. Laajennettaviin palveluihin kuuluvat väliaikaiset naiskeskukset sekä palvelut sukupuoleen perustuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja siihen vastaamiseksi, ja niissä keskitytään psykososiaaliseen tukeen sukupuoleen perustuvasta väkivallasta selviytyneille.

Katastrofin laajuus on valtavan suuri. Monet kaupungit, kaupungit ja kylät ovat samassa tilanteessa. Voit tukea tulvasta kärsiviä naisia ja heidän perheitään lahjoittamalla UN Women Suomen hätäapukeräykseen.

Kuva: UN Women/Aziz Ullah

 

Artikkelikuvassa Fatimah Gulin talo Pohjois-Pakistanissa rankkasateiden ja tulvan jälkeen. Kuva: UN Women/Aziz Ullah

Artikkeli on julkaistu  alunperin UN Women Asia and Pacificin sivuilla 6.9.2022 ja voit lukea sen englanniksi täällä.