Presidentti Niinistö: Tasa-arvo on menestyksen resepti

UN Womenin HeForShe-kampanja täytti kaksi vuotta, ja tapausta juhlittiin modernin taiteen museossa MoMA:ssa New Yorkissa 20.9.2016. Tilaisuuden pääpuhujana oli tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kampanja lähti liikkeelle räjähdysmäisesti, kun näyttelijä Emma Watson kertoi omakohtaisia kokemuksiaan sukupuolten tasa-arvosta YK:n päämajassa syyskuussa 2014. Watsonin puhe singahti heti viraaliseksi keräten eri YouTube-kanavilla yhteensä miljoonia katsojia ympäri maailman.

Samalla se synnytti ennen näkemättömän keskustelun feminismistä, naisten oikeuksista ja sukupuolten tasa-arvosta niin internetin keskustelupalstoilla, lehtien kolumneissa ja yleisönosastoissa kuin valtioiden johtajien piirissä ja kansalaisjärjestöissä.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin hyvän tahdon lähettiläänä Watson haastoi miehet astumaan esiin muutoksentekijöinä. Ja miehet astuivat esiin: kampanjan alkutavoite saada mukaan sata tuhatta miestä meni rikki jo muutamassa päivässä.

 

Tasa-arvo on Suomen menestyksen resepti

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lähti mukaan HeForShe-kampanjaan marraskuussa 2014 ja sitoutui yhdessä muiden miesvaikuttajien kanssa toimimaan kaikkea naisten kokemaa syrjintää ja väkivaltaa vastaan. Viime vuodesta lähtien hän on toiminut kampanjan maailmanlaajuisena Impact Champion -lähettiläänä.

”Tällaiselle liikkeelle ei pitäisi enää 2000-luvulla olla tarvetta. Täällä me kuitenkin olemme”, Niinistö sanoi HeForShe-kampanjan kaksivuotisvastaanotolla pitämässään puheessa.

Niinistö kertoi Suomen historiasta ja nosti sukupuolten tasa-arvon yhdeksi menestyksen resepteistä.

”Viime vuosisadan aikana Suomesta tuli itsenäinen ja se nousi köyhyydestä yhdeksi maailman rikkaimmista maista. Sukupuolten tasa-arvo on ratkaisevasti edistänyt menestystämme. Naisten ja tyttöjen voimaannuttaminen on luonnollisesti oikein, mutta se on myös menestyksen resepti.”

Niinistö kuitenkin korosti, ettei tasa-arvo ole valmis Suomessakaan, vaan työtä on vielä tehtävä.

”Muun maailman naisten tavoin myös suomalaiset naiset kohtaavat edelleen haasteita. Samapalkkaisuus on vielä saavuttamatta, ja johtaviin asemiin on saatava enemmän naisia. Myös perheväkivallan on loputtava.”

Niinistö kertoi olevansa ylpeä saamastaan HeForShe Impact Champion -kunnianimestä. Asema edellyttää konkreettisia tekoja, joita Niinistö luetteli muille juhlavieraille.

”Suomen puolustusvoimien ylipäällikkönä minulla on ilo kertoa, että kaikki asevelvolliset, jotka ovat pääasiassa nuoria miehiä, osallistuvat vihanhallintaan ja lähisuhdeväkivallan estämiseen liittyville kursseille osana asepalvelustaan. Olen myös sitoutunut noudattamaan naisia, rauhaa ja turvallisuutta koskevaa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1325 sekä edistämään naisjohtajuutta erityisesti murtamalla sukupuolistereotypioita.”

(Kuva: UN Women/Celeste Sloman)