HeForShe -kampanja rikkoo ennätyksiä

“En voi kiittää teitä kaikkia kylliksi”, näyttelijä Emma Watson twiittasi 8.10. maailmanlaajuisen HeForShe-kampanjan tukijoille.

Watson kertoi omakohtaisia kokemuksiaan sukupuolten tasa-arvosta käynnistäessään UN Womenin HeForShe –kampanjan YK:n päämajassa syyskuussa. Watsonin puhe singahti heti viraaliseksi keräten eri YouTube-kanavilla yhteensä miljoonia katsojia ympäri maailman.

Samalla se synnytti ennen näkemättömän keskustelun feminismistä, naisten oikeuksista ja sukupuolten tasa-arvosta niin internetin keskustelupalstoilla, lehtien kolumneissa ja yleisönosastoissa kuin valtioiden johtajien piirissä ja kansalaisjärjestöissä.

#HeForShe-hashtag maalattiin Twitterin päämajan seinään. (Kuva otettu Twitteristä)
#HeForShe-hashtag maalattiin Twitterin päämajan seinään. (Kuva otettu Twitteristä)

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin hyvän tahdon lähettiläänä Watson haastoi miehet astumaan esiin muutoksentekijöinä. Ja miehet astuivat esiin: kampanjan alkutavoite saada mukaan sata tuhatta miestä meni rikki jo muutamassa päivässä.

Hiljattain Watson raportoi myös kampanjan räjähdysmäisestä menestyksestä sosiaalisessa mediassa. Watsonin mukaan #HeForShe-twiittejä lähetettiin syys-lokakuun vaihteessa uskomattomat 1,1 miljoonaa kappaletta ja ne tavoittivat 1,2 miljardia Twitterin käyttäjää.

Ilmiön johdosta Twitterin päämajassa reagoitiin ja sen seinälle maalattiin jättimäinen #HeForShe-teksti.

Julkkikset ja johtajat levittävät viestiä

#HeForShe-selfiet leviävät sosiaalisessa mediassa. Julkisuuden henkilöt vastasivat joukolla Emma Watsonin kutsuun. (Kuva otettu Facebookista)
#HeForShe-selfiet leviävät sosiaalisessa mediassa. Julkisuuden henkilöt vastasivat joukolla Emma Watsonin kutsuun. (Kuva otettu Facebookista)

Kampanja on saanut myös julkisuuden henkilöt pop-staroista elokuvatähtiin poseeraamaan #HeForShe-tunnuksella varustetuissa selfie-kuvissa. One Direction -bändin Harry Styles kirjoittaa Facebookissa tukevansa Emma Watsonia ja UN Womenia HeForShe-kampanjassa ja kehottaa myös fanejaan tekemään samoin.

Glee-televisiosarjan näyttelijä Chris Colfer puolestaan hehkuttaa, että HeForShe on mahtava asia, jonka takana voi seistä.

Pariisissa muotitalo Chanel valjasti näytöksensä HeForShe-kampanjan esiin nostamiseen, kun mallit marssivat kylttien kanssa catwalkilla Karl Lagerfeldin perässä.

HeForShe on globaali solidaarisuusliike tasa-arvon saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä. Mediapöhinän lisäksi tarkoitus on saada aikaan myös konkreettisia tekoja.

Kampanja onkin saanut liikkeelle myös päätöksentekijöitä. Tukea on satanut niin Valkoisesta talosta kuin prinssi Harrylta.

Islanti ja Surinam johtavat niiden valtioiden ryhmää, jotka aikovat liittyä mukaan HeForShe-kampanjaan. Islannin ulkoministeri Gunnar Bragi Sveinsson ilmoitti YK:n yleiskokouksessa maansa kutsuvan tammikuussa koolle naisten oikeuksia ja tasa-arvoa käsittelevän konferenssin, jonne kutsutaan osallistujiksi vain miehiä ja poikia.

”Tämä tulee olemaan ensimmäinen kerta Yhdistyneissä kansakunnissa, kun tuomme yhteen ainoastaan miesjohtajia keskustelemaan sukupuolten tasa-arvosta”, Sveinsson hehkutti.