Naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen kampanja sai Suomen loistamaan oranssina: tuhannet ihmiset vaativat loppua seksuaaliselle häirinnälle

Vaadi konkreettisia tekoja seksuaalisen häirinnän poistamiseksi julkisista tiloista

Vuoden 2023 Oranssit päivät -kampanja nosti naisten ja tyttöjen kokeman seksuaalisen häirinnän median ja julkisen keskustelun kärkipuheenaiheeksi. Kampanjaan osallistui useita nimekkäitä ja tunnettuja henkilöitä, kuten Yacine Samb, Sointu Borg, Tuija Pehkonen, Ellu Gustafsson, Ansku Bergström, Susani Mahadura, Sara al Husaini, Jade Nyström, Roosa Rahkonen ja Pinja Eskola. Kymmenet paikkakunnat lähtivät mukaan kampanjaan valaisemalla rakennuksia ja maamerkkejä oranssiksi symbolina elämästä ilman sukupuolittunutta tai seksuaalista väkivaltaa.

 

Vuoden 2023 Oranssit päivät -kampanja käynnistettiin julkistamalla YK:n tasa-arvojärjestö UN Women Suomen ja eeva.fin teettämä kyselytutkimus, jossa selvitettiin suomalaisnaisten kokemuksia seksuaalisesta häirinnästä. Kyselytutkimus paljasti, että 88 prosenttia – eli yhdeksän kymmenestä – suomalaisista naisista on kokenut seksuaalista häirintää elämänsä aikana. Häirintää kokevat erityisesti nuoret naiset, ja vähemmistöön kuuluminen lisää häirinnän riskiä. Useat vastaajat ovat kokeneet seksuaalista häirintää jo hyvin nuorella iällä, jopa lapsina, ja häirinnän vaikutukset ja traumat vaikuttavat uhreihin pitkään. Julkiset tilat, työpaikat ja verkkoympäristö olivat yleisimmät häirinnän tapahtumapaikat. Vastaajat kertoivat avoimesti ahdistavista kokemuksistaan, mikä kuvastaa seksuaalisen häirinnän laajuutta ja vakavuutta.

Oranssit päivät -kampanja saavutti laajasti näkyvyyttä niin perinteisessä kuin sosiaalisessa mediassa

Vuoden 2023 Oranssit päivät -kampanjan kasvoina toimivat Yacine Samb, Sointu Borg, Tuija Pehkonen, Ellu Gustafsson, Ansku Bergström, Susani Mahadura, Sara al Husaini, Jade Nyström, Roosa Rahkonen ja Pinja Eskola. Lukemattomat yksityishenkilöt, yritykset sekä kaupungit jakoivat kampanjaan liittyviä sisältöjä omissa kanavissaan ja osoittivat tukensa väkivallan ja häirinnän vastaista työtä kohtaan. Myös monet miesjärjestöt osallistuivat näkyvästi kampanjaan ja ottivat kantaa seksuaalisen häirinnän lopettamisen puolesta.

UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas vieraili MTV3:n ohjelmassa 20.11. keskustelemassa naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä sekä konkreettisista toimista häirinnän lopettamiseksi.

“Tulosten valtavat korkeat luvut järkyttivät, mutta eivät yllättäneet, mikä on se surullisin asia tässä. Olisimme toivoneet positiivisempia yllätyksiä, mutta ne olivat nimenomaan päinvastoin: luvut olivat järkyttävän suuria. Yhdeksän kymmenestä on kokenut seksuaalista häirintää, se alkaa usein hyvin nuorena ja tekijät ovat aikuisia miehiä.”

Myös Hirsikankaan vieraskynä Seksuaalinen häirintä on Suomessa hälyttävän yleistä julkaistiin Helsingin Sanomissa. UN Women Suomen viestinnän päällikkö Emma Winiecki oli haastateltavana radiossa Yle X -etusivu-ohjelmassa sekä Laura Frimanin ohjelmassa Radio Helsingissä.

Koko Suomi hehkui jälleen oranssina

Yksi kampanjan näkyvimpiä elementtejä ovat maailmanlaajuiset valaisut, joissa erilaisia tunnettuja kohteita ympäri maailmaa valaistaan oranssiksi. Oranssi väri symboloi toivoa elämästä ilman väkivaltaa tai sen pelkoa. Tänä vuonna valaisuihin osallistui Suomessa yhteensä 80 eri kohdetta ja 49 eri paikkakunta. Mukana oli muun muassa Ylen linkkitorni ja ulkoministeriön Merikasarmi Helsingistä, Näsinneula ja Tammerkoski Tampereelta,  Turun kirjastosilta, Imatran koski, Fredrika Runerbegin tupa Paraisissa sekä Suopellon koulun oppilaiden teltta metsässä Naantalissa.

Kampanja näkyi myös kattavasti katukuvassa. UN Women Suomi toteutti mainoskampanjan jonka kasvoina toimivat vaikuttajat Roosa Rahkonen sekä Ellu Gustafsson ja Ansku Bergström. Ulkomainokset pyörivät maan laajuisesti erilaisilla näytöillä ja saavuttivat suuren mielenkiinnon. Kiitämme JCDecauxia ja Ocean Outdooria pro bono -näkyvyydestä ja tuesta Oranssit päivät -kampanjalle.

Oranssit päivät -teema näkyi myös kampanjan tilaisuuksissa

UN Women Suomen tämän vuoden Oranssit päivät -kampanjan teemana oli ”Turvassa kaikkialla”. Kampanja peräänkuulutti jokaisen naisen ja tytön oikeutta turvalliseen ja väkivallan sekä häirinnän uhasta vapaaseen olemassaoloon kaikissa tiloissa ja kaikissa tilanteissa.

Osana kampanjan avausta UN Women Suomi järjesti yhdessä ohjaaja Mia Halmeen kanssa Turvassa politiikassa -tilaisuuden, jossa katsottiin Halmeen ohjaaman dokumenttisarjan ”Viisi valittua” ensimmäinen osa ”Tytöistä poliitikoiksi”. HBO Maxin dokumenttisarja käsittelee politiikassa toimivia naisia Marinin hallitusviisikon kautta. Dokumentin katsomista seurasi paneelikeskustelu, joka keskittyi naispoliitikkoihin kohdistuvaan häirintään ja vihapuheeseen, sekä ratkaisuihin ja toimiin joilla häirintään voidaan puuttua. Keskustelijoina kuultiin osaavia naisia puoluepolitiikan eri laidoilta. Toimittaja Yagmur Özberkanin moderoimaan aneeliin osallistuivat Eva Biaudet (RKP), Maria Ohisalo (vihr.), Li Andersson (vas.) sekä vihapuhetta tutkinut dosentti Tuija Saresma. Puheenvuorot kuultiin myös dokumentin ohjanneelta Mia Halmeelta, sekä kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikoselta. Tilaisuuteen osallistui läsnä ja etänä yli 400 ihmistä.

Kampanjan päätöstapahtumana järjestettiin Turvassa netissä -webinaari. Tilaisuudessa keskusteltiin verkkohäirinnästä sekä sen vaikutuksista erityisesti naisten ja tyttöjen oikeuksiin ja osallistumiseen, sekä etsittiin keinoja verkkohäirinnän ehkäisemiseksi ja siltä suojautumiseksi. Mukana keskustelemassa olivat Someturvan asiantuntija Kaisa Rissanen, sekä Rosa Meriläinen ja Ida Erämaa, jotka jakoivat henkilökohtaisia kokemuksiaan vihapuheesta ja maalittamisesta.

Häirintä rajoittaa naisten vapautta, heikentää turvallisuuden tunnetta, ja vaikuttaa naisten ja tyttöjen elämänlaatuun monin tavoin. Turvallisissa kaupungeissa kaikilla pitäisi olla oikeus ja mahdollisuus nauttia julkisista tiloista ja elämästä ilman pelkoa seksuaalisen häirinnän tai väkivallan kohteeksi joutumisesta. Siksi tämän vuoden kampanjassa kerätään allekirjoituksia vetoomukseen jossa vaaditaan paikkakuntien päättäjiä ryhtymään konkreettisiin toimiin seksuaalisen häirinnän lopettamiseksi julkisista tiloista. Allekirjoita sinäkin vetoomus tästä.

 

Elämä ilman pelkoa häirinnästä ja väkivallasta on jokaisen oikeus. Kiitos kaikille tämän vuoden kampanjaan osallistuneille: meidän työmme kaikenlaisen sukupuolittuneen häirinnän ja väkivallan lopettamiseksi jatkuu vuoden jokaisena päivänä.