Malawi kielsi lapsiavioliitot

”Mies löi ja pakotti minua. Minä halusin takaisin kotiin, takaisin kouluun ystävieni kanssa”, kertoo malawilainen Anisa.

Hän oli juuri täyttänyt viisitoista vuotta kun hänet pakotettiin avioliittoon. Anisaa ei auttanut kukaan. Edes laki ei suojellut häntä: Malawissa 15-vuotiaan tytön naittaminen oli hyväksyttyä.

Lapsiavioliittoluvut ovat Malawissa maailman korkeimpia: yli puolet tytöistä on naitettu alle 18-vuotiaina. Teiniraskaudet aiheuttavat 20-30 prosenttia äitiyskuolemista maassa.

Helmikuun 14. päivänä 2017 Malawin tytöt saivat kuitenkin merkittävän voiton. Maan parlamentti kielsi viimein lapsiavioliitot. Perustuslakiin kirjattiin muutos, jossa avioitumisikä nostettiin 18 ikävuoteen, sekä tytöille että pojille.

UN Womenilla oli merkittävä rooli lapsiavioliittojen kieltämisessä. Muutoksen mahdollisti pitkäjänteinen vaikuttamistyö. UN Women tuki Malawin hallitusta perustuslain uudistamisessa ja vei läpi lakimuutoksiin liittyvän konsultaatioprosessin.

”Muuttamalla avioliiton perustuslaillista ikää Malawissa hallitus on muuttanut lukemattomien malawilaisten tyttöjen elämäntarinan. Nyt tytöt voivat olla tyttöjä, eivät morsiamia tai vaimoja”, sanoo UN Womenin Malawin edustaja Clara Mah Anyangwe.

”Tämä muutos on tullut oikeaan aikaan, niin että malawilaiset tytöt ja pojat eivät jää jälkeen. Malawi suojelee päätöksellä lapsuuden pyhyyttä.”

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women tukee Malawin hallitusta tasa-arvokysymyksissä. Lapsiavioliittoja koskevien lakien muuttaminen ovat yksi monista lakiuudistuksista, jotka ovat välttämättömiä tasa-arvon toteutumiseksi naisten ja tyttöjen elämässä.

UN Women jatkaa yhteistyötä Malawin kansalaisjärjestöjen kanssa syrjivien asenteiden muuttamiseksi ja seuraa uuden säädöksen toimeenpanoa.

(Kuva: UN Women/Karin Schermbrucker)