“Jos he tappavat minut, ojennan käteni haudan takaa entistä vahvempana.” – Patria, Minerva ja María Teresa Mirabalin tarina

Naisen paikka on elossa. Lahjoittamalla tuet UN Womenin työtä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Ei ole sattumaa, että kansainvälinen naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä on juuri 25. marraskuuta. Tällä päivällä kunnioitetaan kolmen sisaruksen, Patria, Minerva ja María Teresa Mirabalin muistoa, jotka tapettiin sen vuoksi, että he vastustivat aktiivisesti ja äänekkäästi Dominikaanista tasavaltaa hallinnutta diktaattori Rafael Trujilloa. Trujillon joukot tappoivat Patrian, Minervan ja María Teresan 25. marraskuuta 1960. 

Dominikaanisessa tasavallassa eläneet sisarukset Patria, Minerva ja María Teresa Mirabal tunnettiin diktaattori Rafael Leónidas Trujillon ja hänen hallintonsa voimakkaasta vastustamisesta sekä aktivismista. Trujillon vallanalaiset vuodet, 1930–1961, tunnettiin Dominikaanisen tasavallan historian verisimpinä ja väkivaltaisimpina. Trujillon valtakautena kaikki hänen vastustajansa eliminoitiin, tuhansia haitilaisia murhattiin ja monet tytöt joutuivat Trujillon hyväksikäytön uhreiksi.

Mirabalin sisarukset johtivat vastarintaliikettä nimeltä Movimiento Revolucionario 14 de Junio (kesäkuun 14. Päivän liike). Nimellä viitattiin Trujillon joukkojen toimesta 14.06.1959 kidutettuihin ja murhattuihin kuubalaisiin, jotka yrittivät syöstä Trujillon vallasta. Sisaruksiin alettiin viittaamaan salanimellä “Las Mariposas” – perhoset. He esimerkiksi levittivät pamfletteja, jakoivat tietoa diktatuurin vangitsemista, kiduttamista ja tappamista ihmisistä, ja keräsivät ja varastoivat materiaalia aseisiin.

Mirabalin sisarukset auttoivat organisoimaan vastarintaliikkeen toimintaa, ja heidät pidätettiin aktivisminsa takia useaan otteeseen.

 

“Jos he tappavat minut, ojennan käteni haudan takaa entistä vahvempana.” – Minerva Mirabal

25. marraskuuta 1960 Mirabalin sisarukset olivat vierailemassa Puerto Platan vankilassa olevien aviomiestensä luona. Kotimatkalla Trujillon miehet pysäyttivät auton, pahoinpitelivät ja tappoivat sisarusten kuljettajan. Sen jälkeen he pahoinpitelivät ja kuristivat Patrian, Minervan ja Maria Teresan sekä laittoivat heidät takaisin autoon lavastaakseen kuolemat auto-onnettomuudeksi. Sisarusten kuolema sytytti vastarinnan, joka lopulta johti Trujillon salamurhaan kuusi kuukautta myöhemmin.

Neljäs sisar Dedé Mirabal ei ollut kolmen murhatun sisaruksen seurassa tapon hetkellä, ja hänen henkensä säästyi. Dedé kasvatti murhattujen sisartensa lapset. Minervan tyttärestä Minou Tavárez Mirabalista tuli Dominikaanisen tasavallan varaulkoministeri.

Kuolemansa jälkeen sisaruksista tuli feministisen vastarintaliikkeen symboli sekä Dominikaanisessa tasavallassa että maailmalla. Vuonna 1994 novellisti Julia Alvarez toi sisarusten tarinan koko maailman tietoisuuteen novellillaan En el tiempo de las mariposas (Perhosten aikana).

YK:n kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi vietetään joka vuosi marraskuun 25. päivä. Sitä on vietetty Mirabalin sisarusten muistoa kunnioittaen vuodesta 1999 lähtien.

Kuvat: Casa Museo Hermanas Mirabal, Mirabalin perhealbumi. Kuvia käytetty luvan kanssa.

Lähteet: Time Magazine, Casa Museo Hermanas Mirabal, Maria Pettersson