UN Womenin pääjohtaja Pramila Patten: seisomme solidaarisuudessa oikeuksistaan taistelevien afgaaninaisten rinnalla

Auta Afganistanin tyttöjä ja naisia

“Naisilla on oikeus osoittaa mieltään rauhanomaisesti, sekä oikeus elämään ilman väkivaltaa. Ottaessaan vallan Afganistanissa, Talibanin johtajat ottivat myös vastuun kunnioittaa ja suojella näitä oikeuksia”, UN Womenin virkaatekevä pääjohtaja Pramila Patten sanoo.

“Olen järkyttynyt ja raivoissani nähdessäni, kuinka afgaaninaisia ruoskitaan, lyödään aseilla ja pahoinpidellään vain ja ainoastaan siitä syystä, että he käyttävät oikeuttaan rauhanomaiseen protestointiin. Seison solidaarisuudessa kaikkien afgaaninaisten kanssa, jotka taistelevat perustavanlaatuisten oikeuksiensa ja vapauksiensa puolesta. Tätä tarkoituksenmukaista väkivaltaa harjoitetaan avoimesti ja häpeilemättömästi. Se on selkeä osoitus kasvavasta välinpitämättömyydestä naisten ihmisoikeuksia kohtaan.

YK:n naisten syrjinnän vastainen komitea on tehnyt selväksi, että oikeus elää ilman pelkoa väkivallasta on muiden ihmisoikeuksien lailla erottamaton ja toisista oikeuksista riippuvainen, mukaan lukien erityisesti seuraavat oikeudet: oikeus sananvapauteen, vapaaseen liikkumiseen, osallistumiseen, ja oikeus osallistua rauhanomaisiin kokoontumisiin. Väkivalta naisia kohtaan on kokonaisvaltainen hyökkäys heidän oikeuksiaan vastaan.

Vetoan Talibaniin, jotta he noudattaisivat velvollisuuttaan varmistaa naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksien täysimääräinen toteutuminen Afganistanissa, lopettaa välittömästi tämä naisiin kohdistuvan väkivallan normalisointi jota emme voi hyväksyä, sekä monitoroida ja tutkia naisiin kohdistuvia väkivallan tekoja, jotta tekijät voidaan asettaa vastuuseen aina, kun tällaista väkivaltaa tapahtuu. Niin kauan kuin naisten ja tyttöjen oikeuksia rikotaan räikeästi, Talibanin johdon tekemillä lupauksilla naisten ja tyttöjen oikeuksien kunnioittamisesta ei ole juurikaan painoarvoa.

On ryhdyttävä kiireellisiin toimiin, jotta naiset voivat turvallisesti ja täysimääräisesti harjoittaa oikeuttaan osallistua Afganistanin julkiseen ja poliittiseen elämään.

Lue alkuperäinen englanninkielinen lausunto täältä.