UN Women Suomi täyttää 40 vuotta – juhlassa kuullaan Vesalan puhe järjestön jäsenille ja koetaan aikamatka tyttöjen ja naisten oikeuksien pariin

UN Women Suomen jäsenistö viettää yhdistyksen 40-vuotisjuhlaa 13. marraskuuta 2021. YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin ensimmäinen kansallinen komitea perustettiin 1981 Suomeen maailman ensimmäisen naispuolisen YK:n apulaispääsihteeri Helvi Sipilän aloitteesta.

UN Women Suomen 40-vuotisjuhla ja sääntömääräinen syyskokous järjestetään lauantaina 13. marraskuuta. Juhlan aikana kuullaan koko kansan tunteman, valovoimaisen laulaja, muusikko, sanoittaja ja näyttelijä Paula Vesalan juhlapuhe tasa-arvon puolustajille ja UN Women Suomen jäsenille.

Lisäksi palkittu toimittaja Rauli Virtanen vie osallistujat valokuviensa siivittämänä aikamatkalle Afganistaniin, jossa hän vieraili ensimmäistä kertaa jo vuonna 1980. Afganistanin naisten ja tyttöjen tilanteesta tänä päivänä antaa katsauksen UN Womenin Afganistanin maatoimistoa edustava Alison Davidian paikan päältä.

UN Women Suomen 40-vuotisjuhlassa iloitaan niistä edistysaskelista, joita tasa-arvotyöllä on viimeisten 40 vuoden aikana saavutettu niin Suomessa kuin maailmallakin. Terhi Nieminen-Mäkynen, UN Women Suomen yksi perustajajäsenistä, kertoo tilaisuudessa järjestön alkuajoista ja UN Women Suomen perustajasta Helvi Sipilästä. Sipilä toimi ensimmäisenä naisena YK:n apulaispääsihteerinä, oli Suomen ensimmäinen nainen presidenttiehdokkaana ja toimi uutterasti naisten oikeuksien puolesta lukuisilla areenoilla. Vain harva yksittäinen henkilö on vaikuttanut naisten aseman parantumiseen maailmassa yhtä paljon kuin suomalainen rautarouva.

“Hänen tarmonsa ja aloitteellisuutensa olivat loppumattomia. Helvi Sipilä oli maailman naisille valtavan suuri lahja”, Nieminen-Mäkynen kuvailee.

Työ ei kuitenkaan ole vielä tehty, eikä tasa-arvon toteutuminen ole varmaa missään. Naisten oikeuksia uhkaavat voimat ovat viime vuosina vahvistuneet.

”Sitä suuremmalla syyllä haluamme kiittää kaikkia, jotka ovat sinnikkäästi ja vastustuksesta huolimatta jaksaneet puolustaa tasa-arvoa. Pitkäjänteinen tasa-arvotyömme on ollut mahdollista ainoastaan jäsentemme ja tukijoidemme ansiosta. Samalla kannustamme yhä useampia mukaan liikkeeseen puolustamaan tyttöjen ja naisten oikeuksia”, UN Women Suomen jäsenkoordinaattori Julia Jääskeläinen sanoo.

Varsinaisessa syyskokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat sekä päätetään hallituksen kokoonpanosta. Lisäksi UN Women Suomen vapaaehtoisten tapaamisessa valmistellaan UN Womenin Oranssit päivät -kampanjaa naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Tapaamisen vetää UN Women Suomen hallituksen jäsen Elina Viitasaari, joka palkittiin lokakuussa Minna-palkinnolla työstään tasa-arvon eteen.

UN Women Suomen 40-vuotisjuhla klo 13, sääntömääräinen syyskokous klo 15 ja UN Women Suomen vapaaehtoisten tapaaminen klo 10. Tilaisuus järjestetään koronatilanteen vuoksi verkossa.

Lue lisää syyskokouksen ohjelmasta ja ilmoittaudu mukaan!

Tule mukaan tukemaan tasa-arvotyötä ja liity jäseneksi!