Meeri Koutaniemi käynnistää UN Women Suomen Oranssit päivät -kampanjan naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi

Tue UN Womenin työtä tasa-arvon puolesta

Maailmanlaajuinen YK:n Oranssit päivät -kampanja käynnistyy naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä perjantaina 25. marraskuuta. UN Women Suomi ottaa kampanjaan varaslähdön jo keskiviikkona valokuvaaja ja toimittaja Meeri Koutaniemen puheenvuorolla. Kampanjan kasvona nähdään myös seksuaalista häirintää esiin nostanut palkittu somevaikuttaja Roosa Rahkonen.

Seksuaalinen ja sukupuolittunut häirintä ja väkivalta ovat läsnä tyttöjen ja naisten elämässä lähes päivittäin. Tilat, joissa tytöt ja naiset ovat täysin turvassa häirinnältä, ovat harvassa. Häirintä on väkivaltaa, jolla rajoitetaan tyttöjen ja naisten asemaa ja ääntä yhteiskunnassa sekä ylläpidetään myös muita naisiin kohdistuvan väkivallan muotoja. Häirintää kokevat myös nuoret ja vähemmistöihin kuuluvat henkilöt. Esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat henkilöt kärsivät häirinnästä laajasti. Suomessa yli puolet alle 35-vuotiaista naisista on kokenut seksuaalista häirintää (THL). 

UN Women Suomen Oranssit päivät -kampanjassa vaaditaan kiireisiä toimia naisiin kohdistuvaan väkivaltaan puuttumiseksi kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Valokuvaaja ja toimittaja Meeri Koutaniemi avaa kampanjan UN Women Suomen jäsenillassa 23. marraskuuta Hotelli Klaus K:ssa.

Naisiin kohdistuva väkivalta todella koskettaa meitä jokaista. Väkivalta on sekä globaali että lähellä Suomessa tapahtuva ongelma, joka lamaannuttaa yhteiskunnan perustuksia. Olen työssäni maailmalla todistanut väkivallan niin arkisia, piilotettuja kuin rakenteellisia muotoja. Tasa-arvotyötä tulee tehdä niin kauan, kunnes yhdenkään tytön tai naisen ei tarvitse tuntea pelkoa“, useaan kertaan työstään palkittu Koutaniemi sanoo.

Kampanjassa on mukana myös palkittu vaikuttaja ja ihmisoikeusaktivisti Roosa Rahkonen. Sekä Koutaniemi että Rahkonen ovat allekirjoittaneet UN Women Suomen vetoomuksen, jossa vaaditaan väkivaltaan puuttumista yhteiskunnan kaikilla aloilla. Vetoomuksessa vaaditaan, että seksuaalirikosten tutkintaa parannetaan ja nopeutetaan, verkkoväkivaltaan ja naisvihaan puututaan ja että naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön varmistetaan riittävästi resursseja ja työn vaikuttavuutta seurataan.

Unelmani on maailma, jossa jokaisella on turvallinen olo. Tähän tarvitaan kuitenkin valtavaa asennemuutosta, joka edellyttää toimia koko yhteiskunnalta ja kaikilta sen jäseniltä. Naisten henkeä uhkaava häirintä ja väkivalta alkaa naisia väheksyvinä kommentteina. Ne eivät koskaan ole vaarattomia. Passiivisen sivustakatselun ja hiljaisen hyväksynnän aika on ohi“, Rahkonen sanoo.

YK:n Oranssit päivät -kampanjaa vietetään joka vuosi 25.11.10.12., naisiin kohdistuvan väkivallan pysäyttämiseksi. Kampanjan oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus. Vuosittain kampanjan aikana valaistaan lukuisia kohteita ja rakennuksia oranssiksi ilmiöön puuttumiseksi ja kannanottona väkivaltaa vastaan. Tänä vuonna energiakriisin vuoksi valaisuja ei kuitenkaan tehdä. 

“On todella harmillista, ettei energiakriisin vuoksi valaisuja voida tehdä, sillä tämä maailmanlaajuinen ongelma vaatii ehdottomasti kaikkien huomion. Valaisut tuovat merkittävää näkyvyyttä ilmiölle ja ovat vuodesta toiseen aktivoineet ihmisiä ympäri maailmaa nousemaan väkivaltaa vastaan. Toivomme, että myös tänä vuonna ihmiset lähtevät mukaan, vaikka valaisuja ei voikaan toteuttaa. Vetoomuksemme allekirjoittamalla ja värjäämällä sosiaalisen mediansa oranssiksi jokainen voi vaatia naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamista”, UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas sanoo. 

Jokainen voi osallistua kampanjaan allekirjoittamalla vetoomuksen, värjäämällä somensa oranssiksi tai esimerkiksi järjestämällä kynttiläkulkueen ja haastamalla muut mukaan. UN Womenin naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista työtä voi tukea myös tekemällä lahjoituksen.

 

Mitä: Oranssit päivät #OranssitPäivät

Milloin: 25.11. – 10.12.2022

Missä: Ympäri maailmaa. Suomessa kampanja käynnistyy jo UN Women Suomen jäsenten illassa 23.11. Hotelli Klaus K:ssa ja näkyy kampanja-aikana sosiaalisessa mediassa, ulkomainostiloissa sekä TV:ssä koko maassa.  

 

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women työskentelee naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi ympäri maailmaa. UN Women on maailman johtava naisten ja tyttöjen voimaannuttamista ja ihmisoikeuksia ajava järjestö, jolla on yli 200 kehityshanketta yli 90 maassa. UN Women Suomi on UN Womenin kansallisen komitea.

 

Kuva: Jennifer Janowski