Tasavallan presidentti Sauli Niinistö HeForShe Summit-tilaisuudessa: ”Sukupuolten tasa-arvon saavuttaminen vaatii toimintaa ja sitoutumista meiltä kaikilta.”

Torstaina 27.5.2021 järjestetyssä HeForShe Summit -tilaisuudessa sukupuolten tasa-arvosta oli keskustelemassa valtioiden ja yritysten johtoa. UN Womenin maailmanlaajuinen HeForShe-solidaarisuuskampanja käynnistyi vuonna 2014 ja sen tarkoituksena on kutsua miehet tukemaan naisia ja tekemään konkreettisia tekoja tasa-arvon saavuttamiseksi. Jokainen voi osallistua kampanjaan allekirjoittamalla oman HeForShe-sitoumuksensa. 

 

Torstaina 27.5.2021 pidetyssä HeForShe Summit -tilaisuudessa puhumassa olivat muun muassa tasavallan presidentti ja HeForShe Impact Champion Sauli Niinistö, Kanadan pääministeri Justin Trudeau, sekä suurten globaalien yritysten toimitusjohtajia, kuten Unileverin toimitusjohtaja Alan Jope ja Vodafonen toimitusjohtaja Nick Read. Tapahtumaa avaamassa oli UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka.

HeForShe kampanjan Impact Champion, Presidentti Sauli Niinistö, alleviivasi puheenvuorossaan Suomen roolia yhtenä Generation Equality-kampanjan teknologiaan ja innovaatioihin keskittyvän toimintaryhmän johtajista. Niinistön mukaan lisää naisia tarvitaan teknologia-alalle ja totesi, että inklusiivisempi teknologia olisi kaikkien etu.

”Tasa-arvoisempi, monimuotoisempi ja inklusiivisempi teknologia on avainasemassa naisten taloudelliselle voimaantumiselle”, Niinistö painotti. 

Paneelikeskusteluissa teemoina olivat muun muassa työelämän tasa-arvo-ongelmat, kuten sukupuolten välisiin palkkaeroihin ja naisten johtajuuteen liittyvät asiat. Keskustelua käytiin myös esimerkiksi sukupuoleen perustuvasta väkivallasta, sekä sen kumuloituvista ja äärimmäisen negatiivisista vaikutuksista naisten elämään.

Keskusteluista paistoi toistuvasti panelistien järkytys siitä, miten hälyttävään suuntaan tasa-arvon kehitys on mennyt viime aikoina. Kanadan pääministeri Justin Trudeau ilmaisi puheenvuorossaan huolensa siitä, että koronapandemian takia sukupuolten tasa-arvon positiivinen kehitys on vaarassa taantua.

Keskusteluissa toistui myös akuutti tarve toiminnalle. Presidentti Niinistö erityisesti korosti puheenvuorossaan, että sukupuolten tasa-arvon saavuttaminen vaatii toimintaa ja sitoutumista meiltä kaikilta. On selvää, että lisää aktiivisia tekoja tarvitaan, jotta naisten ja tyttöjen tulevaisuus olisi valoisampi. Tasa-arvotilanne on kriittinen ja konkreettisia toimia on otettava käyttöön kiireellisesti, jotta tavoite kaikkien sukupuolten yhtäläisistä oikeuksista saavutettaisiin. On myös selvää, että jotta tähän tavoitteeseen voidaan päästä, kaikkien panosta tarvitaan – sukupuolesta riippumatta.

 

Voit katsoa koko HeForShe Summit -tapahtuman alla olevasta videotallenteesta.