Sota naisten terveyttä vastaan Gazassa — UN Womenin uusin raportti paljastaa lukemattomia naisten terveyteen kohdistuvia uhkia

Auta Gazan naisia ja heidän perheitään

UN Women varoittaa sodan näkymättömästä uhriluvusta, joka kohdistuu yli 177 000 naiseen, joiden terveyteen kohdistuu hengenvaarallisia uhkia Gazassa.

Yli 11 kuukautta kestäneen sodan jälkeen Gazan terveydenhuoltojärjestelmä on lähes romahtanut. Lähes 84 prosenttia terveydenhuoltolaitosten rakennuksista on tuhoutunut tai vaurioitunut. Jäljelle jääneistä rakennuksista puuttuu lääkkeitä, ambulansseja, henkeä pelastavaa perushoitoa, sähköä ja vettä.

Terveydenhuollon haasteet vaikuttavat tuhoisasti naisten fyysiseen ja henkiseen terveyteen Gazan kaistalla. Naiset saavat vain rajoitetusti tai eivät lainkaan tarvittavia hoitoja, mikä johtaa välittömiin ja pitkäaikaisiin terveyshaittoihin. On arvioitu, että yli 177 000 naista on hengenvaarassa. Heistä 162 000:lla on tarttumaton tauti tai he ovat vaarassa sairastua näihin tauteihin, kuten diabetes, syöpä, sydän- ja verisuonitaudit tai verenpainetauti. 15 000 raskaana olevaa naista on nälänhädän partaalla.

Raskaana olevilla ja imettävillä naisilla on vakavia komplikaatioita, infektioita, anemiaa ja verenpainetautia. Noin 68 prosenttia tutkituista raskaana olevista naisista on kärsinyt virtsatieinfektioista, anemiasta, verenpainetaudista, emätinvuodosta tai verenvuodosta. Seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelujen puute on toinen huolenaihe.

Huolimatta yleisterveytensä vakavasta heikkenemisestä naiset ovat myös perheidensä pääasiallisia huoltajia. He myös syövät viimeisenä ja vähiten olosuhteissa, joissa heitä uhkaa aliravitsemus ja nälänhätä. Polioriski lisää uusia haasteita terveydenhuollon järjestelmälle, joka toimii jo nyt aivan minimiresursseilla.

”Liian monet Gazan naiset ovat vaarassa kuolla lääketieteellisiin komplikaatioihin oltuaan kuukausia ilman lääkkeitä. Heillä on rajoitettu pääsy lääkäreiden luokse ja he eivät saa hoitoa vakaviin sairauksiin, kuten diabetekseen tai syöpään. On välttämätöntä, että toimimme nopeasti heidän henkensä pelastamiseksi. Välitön ja kestävä tulitauko, kaikkien panttivankien vapauttaminen, turvallisen ja esteettömän humanitaarisen avun toimittaminen sekä lääkkeiden ja terveyspalveluiden saatavuus koko Gazassa ovat välttämättömiä, jotta voidaan estää tilanteen paheneminen entisestään”, sanoi UN Womenin arabimaiden aluejohtaja Moez Doraid.

UN Women on julkaissut uusimman sukupuolten tasa-arvoa käsittelevän selvityksen Gazasta. Selvitys on viides UN Womenin Gazaa käsittelevä raportti. War on Women’s Health: A Deep Dive into the Gendered Impact of the War in the Gaza on the Health Sector -raportti sisältää kattavan sukupuolianalyysin Gazan terveyssektorista. Raportti paljastaa naisiin kohdistuvia kohonneita terveysriskejä, jotka liittyvät erityisesti ikääntyneiden ihmisten sairauksiin, syöpään, tartuntatauteihin sekä raskaana olevien ja imettävien äitien terveyteen ja ravitsemukseen, kun terveydenhuoltopalvelut on keskeytetty ja lääkkeitä ei ole saatavilla.

UN Women toistaa YK:n pääsihteerin vaatimuksen välittömästä tulitauosta, esteettömästä pääsystä humanitaarisen avun piiriin, kaikkien panttivankien vapauttamisesta ja korostaa, että terveyspalveluiden tarjonta ja koordinointi on suunnattava sukupuolinäkökohdat huomioon ottaen.

Alkuperäinen englanninkielinen tiedote luettavissa täältä.

Artikkelikuva: UN Women/Samar Abu Elouf