“Pyydän, auttakaa Syyriaa”

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vieraili UN Womenin naistenkeskuksessa Zaatarin pakolaisleirillä Jordaniassa 27. maaliskuuta.

Zaatari toimii kotina kymmenille tuhansille sotaa pakeneville syyrialaisille. Kahdeksan kymmenestä leirin asukkaasta on naisia ja lapsia.

Naistenkeskuksessa pääsihteeri tapasi 16-vuotiaan Zaad Al Khairin, joka joutui jättämään kotinsa Syyrian Dara’an alueella ja elää nyt äitinsä ja isänsä kanssa leirillä.

“Sinä päivänä kun pakenimme, emme löytäneet veljiäni ja siskoani. Olin kotona vanhempieni kanssa. Pakenimme naapureidemme kanssa tulituksien keskellä. Oli hyvin vaarallista. Jätimme osan perheestä taaksemme. Myöhemmin kuulimme, että yksi veljistäni oli tapettu. Veljeäni ei tapettu yksin, monia naisia ja lapsia myös tapettiin. Sinä päivänä monet äidit olivat surullisia”, Zaad kertoi.

Zaadin vanhemmat ovat UN Womenin tuella saaneet mahdollisuuden työhön ja toimeentuloon. Äiti tekee koruja naistenkeskuksen työpajassa ja isä opettaa naisia korujen tekemisessä.

“Tulen keskukseen päivittäin, sillä haluan tavata ystäviäni”, Zaad sanoo.

Hän opiskelee englantia ja haaveilee tulkin urasta. Aktiivinen nuori nainen toimii myös aikakauslehden toimittajana.

“Leirillä palasin kouluun, tutustuin uusiin ystäviin. Nyt minulla on ystäviä ympäri maailman, esimerkiksi amerikkalaisia, japanilaisia ja jordanialaisia. Opiskelin englantia, sillä haluan tulkiksi. Tulevaisuudessa haluan kertoa koko maailmalle mitä Syyriassa tapahtui.”

Auttakaa syyrialaisia pääsemään takaisin Syyriaan, Zaad vetoaa.
Auttakaa syyrialaisia pääsemään takaisin Syyriaan, Zaad vetoaa.

Kansainvälinen yhteisö valmistautuu parhaillaan historian ensimmäiseen humanitaariseen huippukokoukseen, joka järjestetään Turkin Istanbulissa 23.-24. toukokuuta. Huippukokouksessa etsitään konkreettisia keinoja maailman humanitaaristen ongelmien lievittämiseksi ja turvallisuuden parantamiseksi.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on korostanut naisten aseman ja sukupuolten tasa-arvon suurempaa painoarvoa humanitaarisessa avussa. UN Womenin edustajat kertoivat pakolaisleirillä Banille, että naisten suurin ongelma on eristyksissä eläminen. Eristyneisyys ja epätasa-arvo pitävät yllä tilannetta, jossa naiset eivät voi osallistua julkiseen elämään ja työntekoon tasa-arvoisesti.

Pääsihteeri oli vaikuttunut työstä, jota leirillä tehdään.

“Tämä on minulle hyvin koskettava paikka. Näen kaikenlaista elämää täällä: kouluja, ravintoloita, taidegallerioita ja paikkoja, jossa ihmiset saavat ammattikoulutusta”, YK:n pääsihteeri sanoi.

Hän kuitenkin korosti, että tärkeintä on antaa pakolaisille mahdollisuus palata takaisin kotimaahansa. Samaa odottaa pääsihteerin tavannut Zaad Al Khair. Hän toivoo, että sota loppuisi pian, jotta perhe voisi palata Syyriaan, jossa hän tapaisi jälleen veljensä ja siskonsa.

“Olemme väsyneitä. Elämme ilman Syyriaa, mikä on todella vaikeaa. Jos joku voi auttaa Syyriaa, pyydän, auttakaa. Auttakaa syyrialaisia pääsemään takaisin Syyriaan. Se on kotini”, Zaad sanoo.

(Kuvat: UN Women/Christopher Herwig)