UN Women ja Maailman ruokaohjelma avaavat Suomen tuella uuden naistenkeskuksen Zaatarin pakolaisleirille

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women ja Maailman ruokaohjelma WFP yhdistävät voimansa pakolaisten tukemiseksi Zaatarin pakolaisleirillä. Lähes 80 000 sotaa paennutta syyrialaista on hakenut turvaa Jordanian suurimmalta pakolaisleiriltä, jossa UN Women ja WFP tarjoavat naisille ja tytöille ruoka-apua, toimeentulomahdollisuuksia ja suojaa väkivallalta.

UN Women ja WFP avasivat tänään kolmannen naisten ja tyttöjen turvapaikan Zaatarin pakolaisleirille. Suomen ja Italian hallitusten rahoittama naistenkeskus on Eid bi Eid -ohjelmaan (“käsi kädessä” arabiaksi) kuuluva tila, joka edistää haavoittuvassa asemassa olevien naispakolaisten kykyä huolehtia itsestään ja perheistään auttamalla heitä turvaamaan perusruokatarpeensa ja monipuolistamaan ruokavaliotaan ja ravitsemustaan.

“Konfliktin ja sodan vaikutusten kohteeksi joutuneiden naisten omanarvontunnon uudellenrakentaminen on työmme keskiössä Zaatarin pakolaisleirillä”, sanoo UN Womenin Jordanian-edustaja Giuseppe Belsito.

“Olemme ylpeitä kumppanuudestamme WFP:n kanssa, joka mahdollistaa pakolaisten kanssa tekemämme työn vaikutusten maksimoimisen. Kumppanuudessa yhdistyvät WFP:n vahvuus ja asiantuntemus humanitaarisessa toiminnassa sekä UN Womenin asiantuntemus sukupuolten tasa-arvossa, voimaannuttamisessa ja naisten oikeuksissa.”

Pakolaisleirin naisia valmennetaan tulevan elämän haasteisiin.
Pakolaisleirin naisia valmennetaan tulevan elämän haasteisiin.

Perheiden perustarpeiden tyydyttämisen lisäksi UN Womenin ja WFP:n ohjelma auttaa Zaatarin leirin naisia ja tyttöjä saavuttamaan merkittävämmän aseman paikallisessa päätöksenteossa UN Womenin naiskomiteoiden kautta. Eid bi Eid -ohjelma vahvistaa naisten ja tyttöjen itseluottamusta ja kykyjä tarjoamalla elämäntaitojen koulutusta kuten lukutaitokursseja, tietotekniikan opetusta sekä kierrätys- ja käsityöpajoja. Paikan päällä tarjotaan myös lasten päivähoitoa.

Lisäksi naistenkeskus ohjaa väkivaltaa kokeneita naisia palveluiden piiriin sekä sitouttaa miehiä ja poikia ehkäisemään seksuaalista ja sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa.

“Tämä keskus on osoitus sitoumuksestamme naisille ja tytöille. Kun näkee heidän ilonsa uusien asioiden oppimisesta ja käsitöidensä esittelystä, ymmärtää kuinka tämä keskus tuo normaaliuden ja arvokkuuden takaisin heidän elämäänsä samalla kun se auttaa taitojen parantamisessa”, sanoo Mageed Yahia, WFP:n maajohtaja Jordaniassa.

“Se auttaa heitä rakentamaan elämän Zaatarin leirillä ja valmentaa heitä tulevaisuuden haasteisiin.”

Suurin osa rahasta menee ruokaan

UN Women tarjoaa naisille suunnattuja palkkatyömahdollisuuksia leirillä. UN Womenin tekemässä seurannassa on käynyt ilmi, että Zaatarin leirillä naiset käyttävät suurimman osan ansaitsemistaan tuloista tuoreen ruoan – kuten lihan, vihannesten ja hedelmien – ostamiseen perheidensä ruokavalion täydentämiseksi sekä hygieniatarvikkeisiin.

Leirin avaamisesta lähtien WFP on toimittanut ruoka-apua pakolaisille sähköisten ruokakuponkien avulla, jakamalla päivittäin tuoretta leipää ja tarjoamalla joka päivä ravinteikkaita välipaloja opiskelijoille. WFP tukee sähköisillä ruokakupongeilla myös 440 000:ta leirin ulkopuolella asuvaa, haavoittuvassa asemassa olevaa pakolaista.

Kolmannen naistenkeskuksen avajaistapahtuma, johon osallistui lahjoittajien edustajia ja leirin viranomaisia, tarjosi mahdollisuuden tuoda esiin Oasis for Women and Girls -nimellä tunnettujen turvapaikkojen avulla tehtävää työtä syyrialaisten naisten ja tyttöjen tukemiseksi.

(Kuvat: UN Women/Christopher Herwig)