Presidentti Niinistön kolme sitoumusta tasa-arvon edistämiseksi
Kolmekymmentä globaalia johtajaa kokoontui viime viikolla kertomaan sitoumuksistaan ja eri keinoista edistää sukupuolten tasa-arvoa osana maailmanlaajuista HeForShe-kampanjaa.
HeForShe-kampanja lähti liikkeelle räjähdysmäisesti, kun näyttelijä Emma Watson kertoi omakohtaisia kokemuksiaan sukupuolten tasa-arvosta YK:n päämajassa syyskuussa 2014. Watsonin puhe keräsi eri YouTube-kanavilla yhteensä miljoonia katsojia ympäri maailman.
YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin hyvän tahdon lähettiläänä Watson haastoi miehet astumaan esiin muutoksentekijöinä. Ja miehet astuivat esiin: kampanjan alkutavoite saada mukaan satatuhatta miestä meni rikki jo muutamassa päivässä. Nyt globaalissa tasa-arvoliikkeessä on mukana jo 1,5 miljoonaa ihmistä.
Presidentti Niinistö on HeForShe-lähettiläs
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lähti mukaan HeForShe-kampanjaan marraskuussa 2014 ja sitoutui yhdessä muiden miesvaikuttajien kanssa toimimaan kaikkea naisten kokemaa syrjintää ja väkivaltaa vastaan. Vuodesta 2015 lähtien hän on toiminut kampanjan maailmanlaajuisena Impact Champion -lähettiläänä.
YK:n yleiskokouksen yhteydessä syyskuussa 2017 järjestetyssä HeForShe-kampanjan kolmevuotisjuhlassa kolmekymmentä Impact Champion -lähettilästä kertoi innovatiivisista keinoista edistää sukupuolten tasa-arvoa. Lähettiläisiin kuuluu kymmenen valtion johtajaa, kymmenen globaalin yrityksen toimitusjohtajaa ja kymmenen yliopiston rehtoria, ja lisää sitoutuneita johtajia kannustetaan mukaan lähettiläiksi.
Presidentti Niinistö totesi HeForShe-juhlassa pitämässään puheessaan sukupuolten tasa-arvon olevan kansakuntamme perusta, mutta valmista ei ole vieläkään.
”Itse asiassa sukupuolten tasa-arvo on kansakuntamme perusarvo. Ilman sitä Suomesta ei yksinkertaisesti olisi tullut maata, joka se nyt on. Mutta parantamisen varaa on aina.”
Kolme sitoumusta tasa-arvon edistämiseksi
Niinistö on HeForShe-kampanjan lähettiläänä sitoutunut kolmeen asiaan.
”Olen sitoutunut erityisesti kolmeen asiaan; ne liittyvät naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen, naisten aseman parantamiseen talouselämän johtotehtävissä sekä naisia, rauhaa ja turvallisuutta koskevan toimintasuunnitelman toteuttamiseen.”
Juhlapuheessaan Niinistö keskittyi erityisesti ensimmäiseen sitoumukseen, joka esitellään myös vasta julkaistussa HeForShe-tasa-arvoraportissa. Maailmassa arviolta joka kolmas nainen kokee väkivaltaa elämänsä aikana. Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi Suomessa kaikki asevelvolliset nuoret miehet osallistuvat lähisuhdeväkivaltaa ehkäisevään koulutukseen. Koulutuksella tavoitetaan vuosittain 21 000 miestä. Tavoitteena on vähentää naisiin kohdistuvaa väkivaltaa Suomessa viisi prosenttia vuoteen 2020 mennessä.
”Olen vakuuttunut siitä, että muuttamalla nuorten miesten asenteita pääsemme lähemmäs tavoitettamme eli naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamista”, totesi Niinistö pitämässään puheessaan.
Juhlassa julkaistu HeForShe-tasa-arvoraportti sisältää Niinistön sitoumuksen lisäksi muitakin käytännön esimerkkejä tasa-arvon edistämiseksi. Niinistö toivoo sen innoittavan jokaista poikaa ja miestä edistämään sukupuolten tasa-arvoa.
”Se sisältää parhaita käytäntöjä, joita on levitettävä laajalle alueelle ja kopioitava kaikkialla maailmassa. Toivon myös, että raportti innostaa jokaista poikaa ja miestä liittymään liikkeeseen ja siten edistämään sukupuolten tasa-arvoa meidän kaikkien eduksi.”
>> Tule mukaan – ole HeForShe!
>> Lue HeForShe-tasa-arvoraportti (englanniksi)
(Kuva: UN Women/Celeste Salome)