Naiskansanedustajien määrä polkee paikallaan

Naiskansanedustajien määrä kasvoi vuonna 2015 vain 0,5 prosenttia, raportoi Parlamenttienvälinen liitto IPU. Kärkimaa on yhä afrikkalainen Ruanda, jonka parlamentin alahuoneen jäsenistä on naisia 63,8 prosenttia.

Naisilla on nyt parlamenttipaikkoja enemmän kuin koskaan, 22,6 prosenttia, mutta niiden määrän ​lisääntyminen on hidastunut​. Vuonna 2013 kasvua kertyi 1,5 prosenttia.

Jos halutaan saavuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin sisältyvä sukupuolten tasa-arvo vuoteen 2030 mennessä, tarvitaan pikaisesti luovia ratkaisuja ja ajattelutapojen muutosta, sanoo IPUn pääsihteeri Martin Chungong.

Raportin mukaan tasa-arvokehitys jumitt​i pahimmin Aasian-Tyynenmeren alueella, jossa naispuolisten kansanedustaji​en määrä kasvoi vain 0,1 prosenttia. Taustalla ovat epäluulo ja syrjintä. Esimerkiksi Myanmarin vaaleissa häirittiin monien naisten kampanjointia ja osa ​heistä luovutti kesken.

Nigerian väkivallan ja vilpin varjostamissa vaaleissa naiset saivat vain 5,6 prosenttia parlamentin alahuoneen paikoista.

Amerikan mantereella naisparlamentaarikkoj​en määrä kasvoi 0,8 prosentilla ja nousi 27,2 prosenttiin. Luku on maanosien suurin.

IPU kirjaa voitoksi myös sen, että naisia on nyt parlamenttien puhemiehinä aiempaa enemmän, 17,9 prosenttia. Namibia, Nepal ja Arabiemiirikuntien liitto saivat viime vuonna historiansa ensimmäisen naispuolisen puhemiehen.

(IPS – Tharanga Yakupitiyage)