Naisihmisoikeuspuolustajat vaativat: Naisen paikka on kaikkialla

Puolusta naisten oikeuksia ja tee naistenpäivän lahjoitus!

Kriisien ja konfliktien lisääntyessä ja tasa-arvokehityksen ollessa uhattuna naisten oikeuksien puolustaminen on entistä tärkeämpää. Naiset ja tytöt ovat avainasemassa kestävän rauhan, kehityksen ja demokratian toteutumisessa. UN Women Suomen naistenpäivän kampanja nostaa esiin naisia, jotka uhista ja vastustuksesta huolimatta jatkavat ihmisoikeuksien puolustamista ja tasa-arvon edistämistä jopa oman turvallisuutensa uhalla. 

Viime vuosien aikana globaali tasa-arvoa vastustava liike on vahvistunut ympäri maailmaa, ja naisten, tyttöjen ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet ja olemassaolo ovat joutuneet hyökkäyksen kohteeksi. Naisten oikeuksia loukataan räikeän laajasti esimerkiksi Afganistanissa, missä naiset pyritään sulkemaan kokonaan yhteiskunnan ulkopuolelle. Kuitenkin naiset jatkavat ihmisoikeuksiensa puolustamista, vaikka se usein asettaakin heidät merkittävään vaaraan.

Parhaillaan myös Iranissa naiset kamppailevat oikeuksiensa eteen ja vastustavat hallituksen tiukkoja rajoituksia jopa oman henkensä uhalla. Iranilais-suomalainen ihmisoikeus- ja yhdenvertaisuusasiantuntija Airin Bahmani peräänkuuluttaa, että Iranin tilanteen tulisi olla meidän kaikkien yhteinen asia.

”Yhteiskuntien demokratisoituminen sekä perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen eivät ole ainoastaan paikallisia kysymyksiä, vaan linkittyvät laajemmin globaaleihin kehityssuuntiin – ja siksi tämänkin taistelun pitäisi koskettaa kaikkia. Vahva demokratia toteutuu, jos – ja vain jos – yhdenvertaisuus ja täydet kansalaisoikeudet toteutuvat”, Bahmani sanoo.

Kriisit ja konfliktit aina vaikeuttavat naisten asemaa entisestään ja hidastavat tasa-arvokehitystä. Myös Ukrainan sodasta käytävässä keskustelussa asiantuntijoina on kuultu pääasiassa miehiä, vaikka sodalla on laajoja vaikutuksia naisiin, ja naiset myös johtavat humanitaarisia toimia Ukrainassa.

Ihmisoikeuksia ei voi pitää itsestään selvänä edes Suomessa, jossa erityisesti häirintä ja väkivalta loukkaavat naisten ihmisoikeuksia ja estävät naisia osallistumasta yhteiskuntaan tasa-arvoisesti. Naisten ja vähemmistöjen oikeuksia on myös rajoitettu lainsäädännöllä Euroopassa ja Yhdysvalloissakin.

”Julkista työtä tekeviin ja politiikassa mukana oleviin naisiin kohdistuu yhä merkittävästi vähättelyä ja suoranaista pilkkaa, joka ei perustu mihinkään muuhun kuin heidän sukupuoleensa. Tosiasia on, että monien ihmisten on yhä vuonna 2023 vaikea hyväksyä sitä, että myös nuorilla naisilla on valtaa, nuoret naiset tekevät päätöksiä yhteiskunnassa, ja nuoret naiset näkyvät ja kuuluvat julkisessa keskustelussa”, toteaa Rosa Meriläinen, entinen kansanedustaja, feministi ja Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n pääsihteeri.

”Vaadimme, että tasa-arvon puolustajat ympäri maailmaa saavat tehdä työtään ja toteuttaa aktivismiaan ilman pelkoa häirinnästä tai väkivallasta. Sukupuolten tasa-arvo ei toteudu ilman heitä tai naisjärjestöjen työtä. Naisjärjestöjen toiminnalle on myös turvattava niiden toiminnalle kriittinen rahoitus”, UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas sanoo.

Suomesta kampanjassa ovat mukana Airin Bahmanin ja Rosa Meriläisen lisäksi presidentti Tarja Halonen  ja esimerkiksi Ylelle ja Helsingin Sanomille artikkeleita kirjoittanut kolumnisti ja ihmisoikeusvaikuttaja Adina Nivukoski, Saamelaisnuorten puheenjohtaja ja saamelaisaktivisti Petra Laiti ja feministi ja tutkijatohtori Saara Särmä.

UN Women Suomi kerää kampanjassa varoja YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin työhön naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustamiseksi. Lue lisää unwomen.fi/lahjoitukset/naisen-paikka.

 

UN Women Suomen Naisen paikka -kampanja
Osallistu somessa:
#NaisenPaikka
#unwomensuomi
@unwomensuomi

 

Naisen paikka -kampanjan aikaan järjestettäviä tapahtumia:

Commission on the Status of Women, CSW67, 6-17.3.2023

Ring the Bell for Gender Equality – kellonsoittotapahtuma 8.3.2023 Helsingin pörssissä

DigitALL: Innovation and technology for gender equality – UN Observance of International Women’s Day 2023, 8.3.2023

Kansainvälinen Helvi Sipilä -seminaari 9.3.2022

 

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on maailman johtava naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustaja, joka työskentelee yli 90 maassa. www.unwomen.fi