Kansainvälinen demokratiapäivä: Nyt puhuvat rohkeat naiset!

Suomi oli vuonna 1906 edelläkävijä antaessaan kaikille yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden – ja on sitä yhä 110 vuotta myöhemmin, jos mittarina käytetään naisten osuutta kansanedustajista ja naisten valitsemista tasavallan merkittävimpiin edustuksellisiin tehtäviin.

Vaikka naisten määrä parlamenteissa on kaksinkertaistunut viimeisen kahden vuosikymmenen aikana, on edelleen vain 22 % maailman kansanedustajista naisia. Nykytahdilla kestää vuoteen 2065 asti, ennen kuin tasa-arvo päätöksenteossa saavutetaan.

YK:n julistamaa kansainvälistä demokratian päivää vietetään 15. syyskuuta. Sen kunniaksi esittelemme rohkeita naisia jotka UN Womenin tuella raivaavat tietä naisten tasa-arvoiselle osallistumiselle päätöksentekoon.

.

Irti lamaannuttavasta pelosta

lucia-del-socorro-basante

Lucía del Socorro Basante, 60, on juristi ja ainoa nainen Paston kunnanvaltuustossa Kolumbiassa. Hänet valittiin tehtäväänsä lokakuussa 2015, mutta ehdolle lähteminen vaati rohkeutta.

“Huolimatta kaikista työvuosistani juristina minua pelotti lähteä ehdokkaaksi. Pelko lamaannuttaa. Pelko siitä, että miespuoliset valtuutetut korottavat äänensä, pelko omasta epäpätevyydestä, siitä että astuu miesten alueelle”, hän kertoo.

“Meiltä vaaditaan enemmän ja meitä on vähemmän, koska meillä on vähemmän mahdollisuuksia. Machismon painon tuntee minä tunnen sen!”

UN Womenin johtajuuskoulutus antoi Lucía del Socorro Basantelle rohkeutta lähteä politiikkaan. Nyt hän ajaa naisille 30 prosentin kiintiötä päätöksentekoelimiin, koska ilman niitä naiset eivät saavuta asemia päätöksenteossa. Mutta mikä naisia sitten estää osallistumasta?

“Pelko ja pinttynyt käsitys siitä, että heillä yksin on täysi vastuu kodista – niin kuin meillä ei muka olisi puolisoita. Nämä kaikki ovat ennakkokäsityksiä, jotka voidaan murtaa!”

.

Ensimmäinen romaninainen valtuustossa

laura-bosnea

Moldovan kunnanvaltuustoihin valittiin vuoden 2015 vaaleissa ensimmäistä kertaa kaksi romaninaista. UN Womenin kampanja- ja johtajuuskoulutuksen avulla ehdokkaaksi lähtenyt Laura Bosnea, 29, on paitsi toinen näistä naisista myös koko maan nuorin kunnanvaltuutettu.

“Mieheni mielestä naisen paikka on kotona huolehtimassa kotitöistä ja lapsista. Yritän vakuuttaa hänelle, että minun tarkoitukseni on auttaa heikommassa asemassa olevia ja taistella oikeuden puolesta”, hän sanoo.

Työ on tuottanut tulosta jo lyhyessä ajassa.

“Sen jälkeen kun minusta tuli valtuutettu, 79 romanilasta on rekisteröity kouluihin. Romanien asuttamilla kaduilla on nyt valaistus ja roskapöntöt. Voidaan ajatella, että nämä ovat vähäisiä saavutuksia,  mutta olen taistellut kovasti niiden eteen.”

.

Naisilla on yhtäläiset oikeudet

stella

Stella Cosmas Chetto, 48, pyrkii eteenpäin Tansanian paikallispolitiikassa. Ura ei ole ollut helppo. Aluksi hän ei saanut tukea omalta puolisoltaan, jonka mielestä päätöksenteko on miesten juttu. Viime vuonna kilpaileva miesehdokas kehotti kannattajiaan raiskaamaan naisen, jos hänet nähdään kampanjoimassa ovelta ovelle.

UN Women tukee naisten poliittista osallistumista Tansaniassa. Koska Stella Cosmas Chetto ei ole saanut mistään kampanjarahaa, hän kiertää ihmisten kodeissa puhumassa erityisesti naisille ja nuorille.

”Aion jatkaa, kunnes voitan vaalit”, päättäväinen nainen sanoo.

”Haluan miesten tietävän, että naisilla on yhtäläinen oikeus osallistua elämään ja päätöksentekoon.”