0 kohdetta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Lahjoita ja ryhdy naisrauhan turvaajaksi!

 

 

Oranssi väri väkivaltaa vastaan

 

Joka kolmas nainen maailmassa on kohdannut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa, ja joissain maissa luku nousee jopa 70 prosenttiin. Suurin osa tästä väkivallasta tapahtuu kotona. Koronan myötä naisiin kohdistuva väkivalta on noussut yhä hälyttävämpiin lukuihin ympäri maailman.

Väkivallan muotoja on monia. Sukuelinten silpominen, tyttöjen pakkoavioliitot ja seksuaalinen hyväksikäyttö ovat laajalle levinneitä ihmisoikeusloukkauksia. Konflikteissa raiskausta käytetään suunnitelmallisena aseena, joka kohdistuu erityisesti sivullisiin naisiin ja tyttöihin.

Sukupuolittunutta väkivaltaa vastaan on työskenneltävä. Siksi vietämme Oransseja päiviä 25.11. – 10.12. Oranssi on naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen väri. Se symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus.

#oranssitpäivät #väkivaltaavastaan #naisrauha #orangetheworld

 

Seiso kanssamme naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan!

Lahjoita väkivallan vastaiseen työhön. Maailman naiset ja tytöt tarvitsevat apuasi. Lahjoittamalla voit ennaltaehkäistä väkivaltaa ja autat väkivaltaa kohdanneita naisia ja tyttöjä saamaan riittävää tukea. Lahjoita 10€ lähettämällä viesti UNW numeroon 16499

Seiso väkivaltaa vastaa sosiaalisessa mediassa. Julkaise oma kuvasi sosiaalisessa mediassa hashtageilla #oranssitpäivät #väkivaltaavastaan #naisrauha ja #orangetheworld, ja osoita seisovasi väkivaltaa vastaan. Seuraa meitä Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä, ja jaa päivityksiämme omissa kanavissasi.

Tue väkivallasta selviytyneitä pukeutumalla oranssiin väriin. Pukeudu oransseihin vaatteisiin tai asusteisiin ja kannusta ystäviäsi tekemään niin kanssasi. Kerro kampanjasta työpaikallasi, koulussasi tai harrastusryhmässä ja kutsu kaikki mukaan tunnustamaan oranssia väriä väkivaltaa vastaan!

 

10 tapaa, joilla voit torjua naisiin kohdistuvaa väkivaltaa

 

1. Kuuntele ja usko, jos joku kertoo kohtaamastaan väkivallasta.
2. Opeta seuraavaa sukupolvea ja opi heiltä: keskustele suostumuksesta, naisten oikeuksista ja sukupuolirooleista.
3. Vaadi asiaankuuluvia vastauksia ja palveluita myös koronapandemian aikana.
4. Ymmärrä, mitä suostumus tarkoittaa.
5. Opettele tunnistamaan väkivallan merkit ja tutustu auttaviin palveluihin.
6. Aloita keskustelu: puhu naisiin kohdistuvasta väkivallasta lähipiirisi kanssa ja sosiaalisessa mediassa. Käytä häshtägejä #oranssitpäivät ja #väkivaltaavastaan.
7. Vastusta raiskauskulttuuria esimerkiksi puuttumalla sitä tukevaan puheeseen. Esimerkiksi “hän kerjäsi sitä” ja huorittelu ovat tapoja vähätellä naisiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa ja ovat omiaan ylläpitämään raiskauskulttuuria.
8. Lahjoita naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön ja tue konkreettisia toimia naisten ja tyttöjen suojelemiseksi.
9. Vastuuta itsesi ja muut: pohdi omaa käyttäytymistäsi ja puutu matalalla kynnyksellä esimerkiksi seksuaaliseen häirintään kuten seksuaalissävytteiseen kommentointiin tai viheltelyyn.
10. Tunne aihe ja vaadi lisää tietoa: Jotta voisimme tehokkaasti torjua sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa, meidän on ymmärrettävä ilmiötä. UN Women tuottaa tutkimusta naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

Lue lisää täällä.

Lisää Oransseista:

Kahdeksan vuotta ilman palkkaa tai vapaapäiviä työnantajan väkivallan kohteena

Ennennäkemätön oikeustapaus saattaa vihdoin tuoda oikeutta Libanonin kotiapulaisina työskenteleville siirtotyöläisille. 

Viranomainen vaati leskeksi jääneeltä seksuaalista palvelusta vastineeksi avusta

Haavoittuvaiseen asemaan joutuneet lesket kohtaavat seksuaalista hyväksikäyttöä Sri Lankassa.

Jaana Hirsikangas oranssilla taustalla, kuvituksessa kolme henkilöä kantaa megafonia, ja yksi istuu pyötäruolissa

Naisiin kohdistuva väkivalta on pandemia, jota ei voi ohittaa

Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyvät tilastot kertoivat karusta todellisuudesta jo ennen koronapandemiaa. Kriisin myötä naisten ja tyttöjen ahdinko on kuitenkin syventynyt entisestään.

Seksuaalisen häirinnän kulttuuria muuttamassa – podcast-vieraana Krista Kosonen

Uudessa podcast-jaksossa keskustellaan seksuaalisesta häirinnästä ja #metoo-liikkeestä näyttelijä Krista Kososen kanssa Oranssien päivien hengessä. 

Katso webinaari "Oranssit päivät: Naisiin kohdistuva väkivalta"

UN Women Suomen hallituksen jäsen ja naisiin kohdistuvan väkivallan asiantuntija Elina Viitasaari kertoo sukupuolittuneen väkivallan taustasyistä ja ilmenemismuodoista.

Tule mukaan valtakunnalliseen tempaukseen naisten oikeuksien puolesta – edistä valaisemista paikkakunnallasi!

 

Oranssit päivät- kampanja alkaa 25.11. kansainvälisenä Naisiin Kohdistuvan Väkivallan Vastaisena päivänä, ja jatkuu 10.12. asti. Oranssit päivät on yksi UN Womenin suurimmista maailmanlaajuisista kampanjoista. Kaksiviikkoisen tempauksen tavoitteena on kiinnittää huomiota naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja toimia aktiivisesti sen lopettamiseksi.

Maailmalla valaistaan joka vuosi tunnettuja rakennuksia oranssiksi. Muun muassa Empire State building ja Egyptin pyramidit ovat oranssilla valaistuksellaan keränneet mittavaa huomiota. Aihe on valitettavan ajankohtainen myös Suomessa, jossa joka kolmas nainen on kokenut parisuhdeväkivaltaa.

Tänä vuonna jo 32 kohdetta on ilmoitettu mukaan 19 paikkakunnalla, mukaan lukien esimerkiksi Valtioneuvoston linna sekä Tampereen Näsinneula. Lue lisää tämän vuoden valaisuista täältä.

Sinä voit olla mukana oranssien päivien kampanjassa edistämällä valaisemista omalla paikkakunnallasi! Mitä rakennuksia sinulle tulee mieleen ajatellessasi omaa paikkakuntaasi? Edistä valaisemista olemalla yhteydessä paikkakuntasi rakennuksiin, täytä sitten lomake ja tule osaksi valtakunnallista tempausta! Voit ladata tästä vapaaehtoisen Oranssin Oppaan, josta voit lukea lisätietoa Oranssit päivät -kampanjastamme, eri keinoista miten olla mukana ja saat mm. malliviestin, jolla voit lähestyä paikkakuntasi rakennuksia omistavia tahoja.

Tiesithän, että voit seurata kampanjaamme myös Facebookissa, Instagramissa, Linkedinissä ja Twitterissä?

 

Ilmoita rakennus / silta / patsas / kirjasto mukaan täyttämällä lomake

 

Lahjoitustili

Voit tukea helposti UN Womenin naisiin kohdistuvaa väkivallan vastaista työtä, lahjoittamalla Suomen UN Womenin lahjoitustilille:

Nordea

FI62 1270 3000 2089 39 (viite 5050)

Tekstiviestilahjoitus

Voit tukea helposti UN Womenin naisiin kohdistuvaa väkivallan vastaista työtä, lahjoittamalla 10 euroa tekstiviestillä:

Lähetä viesti: UNW

numeroon 16499