Koronapandemia heikentää naisten asemaa entisestään

Koronavirus uhkaa haavoittuvassa asemassa olevia

Koronavirus lisää hauraissa olosuhteissa elävien naisten riskiä sairastua vakavasti ja kiihdyttää lähisuhdeväkivaltaa kaikkialla maailmassa. Tiiviisti asutetuilla pakolaisleireillä hygienia on heikkoa, ja taudit pääsevät leviämään helposti. Hygieniatarvikkeita ei riitä kaikille.

Sinä voit auttaa. Esimerkiksi 15 eurolla nainen saa hygieniapakkauksen ja 130 eurolla voidaan kouluttaa poliiseja puuttumaan kotiväkivaltaan.

  • Lahjoituksesi

  • Hidden
  • Hinta: 0,00 €
  • 0,00 €
  • Lahjoittajatiedot

  • Yksityisyytesi on meille tärkeä. Käsittelemme tietojasi tietosuojakäytäntöjemme mukaan.

Korona iskee haavoittuvassa asemassa oleviin naisiin

Koronavirus vaikuttaa tällä hetkellä meidän kaikkien elämään, mutta erityisesti se iskee heihin, jotka elävät jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa. Pakolaisleireillä elävillä naisilla on suuri riski sairastua vakavasti, kotikaranteenit lisäävät naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, ja pandemia heikentää naisten taloudellista itsenäisyyttä.

Koronavirus lisää hauraissa olosuhteissa elävien naisten riskiä sairastua vakavasti. Tiiviisti asutetuilla pakolaisleireillä hygienia on heikkoa, ja taudit pääsevät leviämään helposti. Usein pakolaisiksi joutuneilla naisilla ja tytöillä on pula välttämättömistä perustarvikkeita kuten saippuasta, alusvaatteista, hammasharjoista ja terveyssiteistä.

Esimerkiksi maailman suurimmalla pakolaisleirillä Cox’s Bazarissa Bangladeshissa on todettu koronavirustartuntaa. Leirialueella elää yli 855 000 pakolaista, eikä alueella ole yhtäkään tehohoitopaikkaa.

Kriisi on myös lisännyt naisiin kohdistuvan väkivallan määrää maailmanlaajuisesti. Samalla ulkonaliikkumiskielto on vaikeuttanut avun hakemista ja turvakoteihin pakenemista.

Lisäksi kriisi heikentää erityisesti naisten toimeentuloa. Monet naiset työskentelevät epävakaissa ammateissa, joten pandemia heikentää heidän talouttaan ja mahdollisuuksia huolehtia lapsistaan.

Pandemia on pahentanut esimerkiksi myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintää niin terveyspalveluissa kuin yhteiskunnassa laajemminkin. Liikkumisrajoituksien seurauksena niin naisilla kuin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöillä on ollut käytössään aiempaa vähemmän turvallisia julkisia tiloja. Vuorovaikutuksen siirryttyä laajasti verkkoon naisiin ja vähemmistöihin kohdistuva verkkohäirintä ja -väkivalta ovat lisääntyneet huolestuttavasti.

Varjopandemia piiloutuu koteihin

Koronakriisi lisää naisten kokemaa väkivaltaa varjopandemiana. Monet naiset ovat koronan aikaan lukittuina koteihin pahoinpitelijöidensä ja hyväksikäyttäjiensä kanssa. Yhteydenotot kotiväkivallan tukipuhelinkeskuksiin ovat lisääntyneet ympäri maailmaa jopa 30 prosenttia.

Jos epäilet, että läheisesi kokee väkivaltaa
- ole yhteydessä ja kysy onko hän kunnossa
- tutustu paikallisiin tukipalveluihin, kuten auttaviin puhelimiin ja turvakoteihin

Jos kuulet tai epäilet jonkun olevan vaarassa, ota yhteys poliisiin.

Näin lahjoituksesi auttaa

Jaamme hygieniatarvikkeita ja ruoka-apua

Jaamme perheille ruoka-apua ja hygieniatarvikkeita. Lisäksi varmistamme, että naisten oikeus kuukautisterveyteen huomioidaan avustustyössä ja että naisille tärkeät terveyspalvelut toteutuvat myös karanteenin aikana.

Tarjoamme tukea väkivaltaa kohdanneille naisille

Varmistamme tuen kotiväkivaltaa kokeneille naisille ja huolehdimme palveluiden, kuten turvakotien, jatkumisesta myös pandemian aikana.

Tuemme naisten toimeentuloa

Tuemme naisten mahdollisuuksia itsenäiseen toimeentuloon ja tuemme perheiden selviytymistä kriisin aikana. Tarjoamme naisille taloudellista tukea, jotta he voivat tukea perhettään.

Lahjoita

Lahjoitustili: Voit lahjoittaa suoraan Suomen UN Womenin lahjoitustilille Nordea FI62 1270 3000 2089 39 (viite 20200)
Tekstiviestilahjoitus:Voit lahjoittaa 10 euroa lähettämällä viestin UNW numeroon 16499