UN Womenin tuore raportti: Pandemia osoitti talouksien ja demokratioiden epätasa-arvoisuuden ja haavoittuvuuden

UN Womenin 16. syyskuuta julkaisema raportti Beyond COVID-19: A Feminist Plan for Sustainability and Social Justice vaatii valtioita varmistamaan, että COVID-19 pandemiasta toivutaan rakentaen tasa-arvoisempaa ja kestävämpää maailmaa.

Globaali pandemia on osoittanut talouksien ja demokratioiden haavoittuvuuden ja tehnyt samalla näkyväksi useita muitakin kriisejä, jotka uhkaavat ihmisten ja maapallon tulevaisuutta. Koronapandemian vaikutukset ovat kohdelleet ihmisiä epätasa-arvoisesti, ja UN Womenin tuoreessa raportissa vaaditaankin kiinnittämään välitöntä huomiota epätasa-arvoon työelämässä, hoivan jakautumisessa ja ympäristöön liittyvässä päätöksenteossa.

Tarve talouksien elvyttämiselle ja kehittämiselle on globaalin pandemian seurauksena suurempi kuin koskaan. Raportti johdattelee kuitenkin tarkastelemaan uudelleen, mitä varten ja miten taloutta kehitetään.

UN Womenin suunnitelma on kunnianhimoinen mutta konkreettinen työkalu, joka perustuu viimeisimpään saatavilla olevaan tietoon, ja sitä on ollut tekemässä yli sata asiantuntijaa ympäri maailmaa. Suunnitelma vaatii toimia kolmella avainalueella:

  • Talouden tulee tukea naisten toimeentuloa. Pandemia on paljastanut naisten työpaikkojen haavoittuvuuden. Sosiaalisen tuen järjestelmiä tulee vahvistaa, ja naisia tulee tukea, jotta he voivat harjoittaa elinkeinoaan virallisen talouden sektorilla.
  • Hoivan tulee olla kestävän ja oikeudenmukaisen talouden keskiössä. Maailma on tunnistanut hoivatyön välttämättömäksi kriisissä. Nyt on aika antaa tunnustusta tälle työlle myös konkreettisilla toimilla, jotka tukevat ja palkitsevat hoivatyöstä oikeudenmukaisella tavalla.
  • Sukupuolioikeudenmukaiset siirtymät vihreämpään tulevaisuuteen. Tarvitaan uusia vihreitä työpaikkoja naisille sekä investointeja kestävään energiaan ja maatalouteen, jotta taloudet olisivat tulevaisuudessa oikeudenmukaisempia ja kestävämpiä.

Suunnitelmassa määritellään, millaisia askelmerkkejä tavoitteiden toteutumiseksi tarvitaan niin paikallisella, kansallisilla kuin kansainvälisilläkin tasoilla.

Lue lisää raportista Beyond COVID-19: A Feminist Plan for Sustainability and Social Justice.

Tule mukaan tekemään tasa-arvosta totta, tutustu Generation Equality -aloitteeseen!

 

Kuva: UN Women/Johis Alarcón